La Vanguardia (Català)

Punyalades, baralles i agressions en una casa de colònies amb menors migrants

- FEDE CEDÓ Canet de Mar

La nit de divendres passat els veïns de la casa de colònies Can Brugarola de Canet de Mar (Maresme) van tornar a viure l’enèsim incident violent protagonit­zat pels menors migrants que hi resideixen, tutelats per la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescènc­ia (DGAIA).

Can Brugarola és una casa de colònies propietat de l’alcaldessa de Canet, Blanca Arbell (ERC), cosa que propicia que les crítiques no siguin ben rebudes. Els residents de la zona, que rebutgen que se’ls digui racistes perquè consideren que està en risc la seva seguretat, expliquen que el de divendres va ser un incident greu, en què un dels nois en va apunyalar un altre “per coses insignific­ants”.

Després que es fes la denúncia correspone­nt, es van desplaçar fins al lloc dels fets diverses patrulles dels Mossos d’Esquadra, la policia local i dos agents de paisà per detenir l’agressor. Mentre la policia s’acostava a la casa cridant el menor, els altres 49 menors migrants van sortir en tumult amb una actitud molt violenta i es van enfrontar als agents, exigint que marxessin. Més d’un es va abalançar contra els policies i els va agredir, cosa que va provocar que s’haguessin de replegar i sortir del recinte de la casa.

Els veïns de la zona es queixen de la insegureta­t que provoquen aquests menors, “que campen al seu aire sense complir un horari establert”, i creuen que ja s’han superat tots els límits de seguretat. S’han acostumat a les sirenes de la policia fins que els cotxes s’aturen davant la casa. Asseguren que ja són més de quinze els cops que ha estat necessària la intervenci­ó policial. De vegades, segons els mateixos testimonis, “ha vingut l’ambulància i fins i tot cotxes de bombers” perquè un dels menors estava tancat i amenaçava de tallar-se les venes.

Els veïns que es queixen de la presència dels menors no acompanyat­s (menes), davant els atacs que reben, diuen que no estan disposats que els insultin i els diguin racistes quan en realitat qui els fa aquests retrets són persones lligades a una opció política que volen silenciar les seves queixes.

“Ho hem intentat –asseguren–, des del primer dia que la casa es va omplir d’adolescent­s migrants hem intentat comportar-nos com a bons veïns”, malgrat haver de fer front a l’incivisme.

Mig centenar de joves van fer retrocedir la policia per evitar la detenció de l’agressor

“Ocupen els nostres portals”, expliquen els residents. Per això no volen que des de les administra­cions se’ls parli de solidarita­t “quan no han tingut en compte els problemes de seguretat que provoquen aquests menors”.

Els veïns de Canet de Mar reclamen una solució i ho fan davant l’alcaldessa, Blanca Arbell, que també és la propietàri­a de la casa. “Volem que es faci com a Arenys”, on els joves inicien un procés d’integració que els allunya d’aquests “dos o tres delinqüent­s que tenen localitzat­s”. A Arenys de Mar, el govern tripartit d’ERC, PSC i ICV posa tots els mitjans a disposició dels adolescent­s. “No volem que ens mirin malament per culpa de tres o quatre dolents”, va afirmar un d’ells, en Karim, durant una activitat en què la comunitat magribina local els va ensenyar a cuinar pa i pastissos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain