La Vanguardia (Català)

Arrimadas deixa Catalunya per reforçar Rivera

Lorena Roldán i Carlos Carrizosa agafaran les regnes del partit a Catalunya

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

Inés Arrimadas encapçalar­à la llista de Ciutadans a les generals del 28 d’abril per Barcelona. Després de diversos dies de rumors, especulaci­ons sobre el seu futur immediat i molts nervis (pocs a dins de la formació coneixien què s’estava covant), ahir al matí, en un acte a la plaça de l a Villa de Madrid amb Albert Rivera, es va fer l’anunci oficial. “Al llarg de la meva vida he hagut de prendre decisions difícils, però sempre he decidit fer un pas endavant, estem davant un repte històric, per això anuncio avui que em presento a les primàries per liderar la candidatur­a per Barcelona”, va proclamar amb la veu trencada de l’emoció.

Feia temps que Arrimadas era una peça important del tauler polític espanyol. La seva victòria a l’independen­tisme a les urnes el 21-D va disparar la seva popularita­t a tot Espanya i Ciutadans va apostar per ella com a portaveu del partit i per portar el pes de la campanya andalusa. Ara l’aposta d’Albert Rivera és formar un tiquet electoral amb Arrimadas, aprofitant la popularita­t a tot Espanya i intentar repetir a les generals la victòria a Catalunya que Arrimadas va aconseguir a les autonòmiqu­es. “Em deixaré la pell perquè Rivera sigui el president del Govern”, va assegurar Arrimadas. “La seva decisió demostra que anem a totes el 28-A”, va destacar Rivera, que va definir la seva futura número dos al Congrés com la “dona política avui a Espanya més preparada i valenta”.

Un moviment forçat per l’avançament electoral de Pedro Sánchez, que a Cs pensaven que resistiria a la Moncloa fins a la tardor, i per uns sondejos de què disposa la formació liberal que han despertat totes les alarmes: un 30% dels seus antics votants dubten de si tornar a apostar per la papereta taronja el 28-A i la majoria es decantarie­n per Vox: hi ha 400.000 vots en joc. Tan gran és la força de la formació populista que alguns experts en demoscòpia, ara com ara, no descarten que sigui tercera força. Aquests sondejos són els que Rivera va posar sobre la taula en l’executiva de Cs celebrada dilluns per convèncer els dirigents del partit perquè donessin suport de manera unànime al seu veto a pactar amb el PSOE després del 28-A. Un anunci que intenta precisamen­t tapar aquesta fuga de vots conservado­rs cap a Vox. També hi ha influït el fet que Rivera no es pot permetre un mal resultat en les seves terceres generals en tres anys i mig. Necessita que Cs sigui decisiu en la formació del futur govern d’Espanya, ja que, si no, el seu lideratge intern podria veure’s debilitat. En aquest sentit, la presència d’Arrimadas a Madrid pot ser una arma de doble tall, ja que un fiasco electoral de Rivera col·locaria la política de Jerez en una posició immillorab­le per agafar les regnes dels liberals.

Però el que alguns ja han batejat com a “operació Arrimadas” no és fruit de la improvisac­ió o els nervis per unes enquestes menys positives. A la tornada de l’estiu, Rivera ja va deixar caure en una reunió amb José Manuel Villegas i algun dels seus homes de màxima confiança en el partit la possibilit­at que Arrimadas fes el salt a Madrid. Va ser una conversa que el nucli dur de Cs va mantenir en secret durant mesos i gairebé ningú del partit no podia imaginar-se un canvi així, sobretot per la delicada posició política i social que viu Catalunya, fins que el 4 de gener La Vanguardia ho va revelar. Des de Nadal alguns moviments de l’entorn personal d’Arrimadas van anar deixant senyals d’aquella futura mudança a la capital d’Espanya, com el fitxatge de la seva cap de premsa, Clara de Melo, pel Banc de Sabadell.

La seva marxa no deixa de ser molt arriscada per al partit a Catalunya, que queda escapçat. El pes de la direcció recaurà en els diputats Lorena Roldán i Carlos Carrizosa. Una sensació de buit que Arrimadas va voler suavitzar ahir assegurant que no deixarà de participar en la política catalana. I va afegir: “La llibertat i la convivènci­a només arribarà a Catalunya si Ciutadans governa Espanya”.

En el seu discurs a la plaça de la Villa de Madrid, Arrimadas va explicar que el seu salt a la política espanyola és un pas natural en la seva carrera política i vital, que la va portar de Jerez a Barcelona i ara de la capital catalana a Madrid, i una demostraci­ó que “Espanya és diversa i al cor ens hi caben moltes banderes”, va afirmar.

REFORÇAR EL LIDERATGE Rivera no es pot permetre un mal resultat en les seves terceres generals

SITUACIÓ INTERNA La fuga d’electors a Vox ha encès les alarmes: hi ha 400.000 vots en joc

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Arrimadas ahir a la plaça de la Villa de Madrid durant l’acte en què va anunciar que farà el salt a la política espanyola per reforçar Rivera
EMILIA GUTIÉRREZ Arrimadas ahir a la plaça de la Villa de Madrid durant l’acte en què va anunciar que farà el salt a la política espanyola per reforçar Rivera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain