La Vanguardia (Català)

Un Mobile de rècord ocupa Barcelona

Els congressis­tes gaudeixen del bon temps i la gastronomi­a durant els dies previs al congrés

- David Guerrero

No hi ha res que superi un cap de setmana de finals de febrer en màniga curta davant el mar. Això és el que més valoren els congressis­tes de mig món arribats a Barcelona per al Mobile World Congress. Si les reunions que tenen des d’avui mateix van bé, serà perfecte; si el metro aconseguei­x evitar la vaga en hora punta, millor encara... però que el bon temps acompanyi és bàsic.

El clima i l’oferta de restauraci­ó són dos aspectes destacats en les enquestes internes

“No esperava trobar-me aquesta calor, serà una llàstima haver de posar-se a treballar”, diu en broma un treballado­r d’Ericsson en mànigues de camisa mentre busca un lloc on menjar al passeig de la Barcelonet­a sota un sol prilegat maveral i més de 20 graus de temperatur­a. Quan demana consell sobre uns restaurant­s que porta recomanats al seu telèfon mòbil, li apareixen a la pantalla els 4º de màxima que té la seva família a Estocolm.

Encara que pugui semblar més propi d’una conversa d’ascensor intranscen­dent, el cert és que el clima i l’oferta de restauraci­ó se situen com dos dels elements més valorats pels congressis­tes en les enquestes internes amb què treballen habitualme­nt els organitzad­ors del Mobile. L’any passat, després d’una edició rodona que va foragitar tots els dubtes sobre la continuïta­t de la fira, generats per la inestabili­tat política dels mesos anteriors, el conseller de- de la GSMA, John Hoffman, només es va queixar d’un aspecte sobre el qual les administra­cions locals ben poc poden fer: el mal temps.

Els 275 euros de despesa diària en lleure dels visitants pugen si fa sol i baixen si plou

Amb una bona temperatur­a garantida per als propers dies, el principal inconvenie­nt d’aquesta edició són les aturades convocades al metro. La mala gestió de l’amiant que està duent a terme Transports Metropolit­ans de Barcelona (TMB) ha estat el pretext utilitzat pels sindicats per aprofitar el moment de més projecció internacio­nal de la capital catalana. Encara que es tracta d’aturades de només dues hores per torn de treball, l’Ajuntament tem que es produeixin serioses aglomeraci­ons, ja que consideren del tot insuficien­ts els serveis mínims decretats per la conselleri­a de Treball d’un 50% entre les 7 h i les 9 h i entre 16 h i les 18 h.

El bon temps que tant agrada als congressis­tes podria fer que la situació encara es compliqués més en els propers dies, ja que els alts nivells de pol·lució en l’aire i la previsió climatològ­ica d’anticicló no fan descartabl­e la declaració d’un episodi de contaminac­ió atmosfèric­a que impediria la circulació dels vehicles més vells pel centre de Barcelona.

Malgrat això, una gran part dels 107.000 congressis­tes previstos no s’assabentar­à ni de la vaga ni de les hipotètiqu­es restriccio­ns, ja que es desplacen amunt i avall a bord de les furgonetes negres els conductors de les quals aparquen com poden a prop de les portes d’hotels i restaurant­s. Les grans companyies com Huawei donen aquest privilegi als milers d’empleats que traslladen a la capital catalana des del mateix moment que arriben a l’aeroport del Prat, per on avui s’espera que passin 173.248 passatgers, una xifra superior a la d’un diumenge qualsevol de la temporada d’hivern. Hi ha més vols i diverses aerolínies utilitzen avions de més capacitat.

Quan arriben a terra els reben centenars de vehicles negres. En uns casos els condueixen joves contractat­s per empreses de treball temporal que formen part dels 14.000 llocs de treball creats al voltant del congrés. Altres companyies, en canvi, recorren a autèntics profession­als com Juan Fernández, que es defineix com a conductor de “VTC de tota la vida”, res a veure amb Uber i Cabify, que van quedar fora de joc poques setmanes abans del congrés i van decidir marxar de la ciutat.

El personal de grans companyies es mou des de l’aeroport en furgonetes privades

Els serveis mínims al metro són d’un 50% de7ha9hide 16ha18h

A la seva empresa no l’afecta el decret llei de la Generalita­t que ha fet obligatòri­a la precontrac­tació amb 15 minuts d’antelació perquè molts dels seus serveis es fixen setmanes i fins i tot mesos abans. Sense baixar en cap moment el paper amb el nom del congressis­ta que espera a la terminal 1 de l’aeroport, Fernández explica que “el cap de setmana és tranquil encara. A partir de dilluns és quan es comença a primera hora de camí del congrés i no se sap quan s’acaba amb els sopars i les copes posteriors...”. Al seu costat, un company de llargues esperes al volant, apunta que els indis es desviuen per anar de compres a l’outlet de La Roca mentre que els europeus prefereixe­n anar a bons restaurant­s.

La patronal del lleure nocturn, la Fecasarm, calcula uns 275 euros de despesa mitjana diària per persona en restauraci­ó i copes durant els dies de congrés. Se’n gasten més en hotels. Malgrat les 27.000 habitacion­s bloquejade­s per l’organitzac­ió perquè no es disparin els preus, la consultora Bric situa en 521 euros el preu mitjà per nit a les habitacion­s dels hotels de quatre i cinc estrelles. Un apartament surt durant els dies de fira per 359 euros la nit, més del doble dels 150 euros que costa en qualsevol altra setmana de febrer. De dilluns a dimecres s’espera plena ocupació, tant en hotels com en apartament­s en tota l’àrea metropolit­ana de Barcelona. Les previsions de facturació per a aquest any al sector de la restauraci­ó són millors que les de la passada edició. El motiu no és cap altre que el sol radiant de les previsions meteorològ­iques. La queixa de Hoffman no era fútil, asseguren que la pluja va provocar la cancel·lació de reserves en restaurant­s.

 ??  ??
 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Contrast tèrmic.Uns operaris asiàtics es veuen sorpresos per les altes temperatur­es, que d’altres no dubten a aprofitar
MANÉ ESPINOSA Contrast tèrmic.Uns operaris asiàtics es veuen sorpresos per les altes temperatur­es, que d’altres no dubten a aprofitar
 ??  ??
 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Els congressis­tes són atesos per l’organitzac­ió així que arriben a l’aeroport del Prat
MANÉ ESPINOSA Els congressis­tes són atesos per l’organitzac­ió així que arriben a l’aeroport del Prat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain