La Vanguardia (Català)

El judici del procés dibuixa un nou relat sobiranist­a

La vista entra en una nova etapa amb les declaracio­ns del govern de Rajoy

- ISABEL GARCIA PAGAN Barcelona

Les declaracio­ns de Jordi Cuixart i Carme Forcadell, dimarts, donaran pas als testimonis, amb els polítics primer.

ORIOL JUNQUERAS Les urnes acostumen a ser una solució: no l’única, però sí imprescind­ible; votar no és delicte”

JOAQUIM FORN La DUI no es va comunicar a ningú; no va generar cap acte administra­tiu”

JORDI TURULL Fins a l’últim minut es va buscar que el referèndum fos pactat”

JOSEP RULL Es va fer una declaració política fruit del mandat popular”

DOLORS BASSA L’1-O no va ser mai concloent per a la independèn­cia”

JORDI SÀNCHEZ Participar en un acte, tingués o no recorregut legal, no podia tenir retret penal”

MERITXELL BORRÀS El 27-O va ser una expressió política sense conseqüènc­ies legals”

“Tots els judicis comencen bé. És el moment del descàrrec. Ara ve el pitjor”. La prevenció prové d’una de les togues d’or de l’advocacia penal. I no només la prediquen els experts espectador­s del judici al Tribunal Suprem, sinó les defenses mateixes. “No es poden treure conclusion­s sobre el que passarà”, afirmen. S’han instal·lat en un “partit a partit”. Una altra cosa és la interpreta­ció política. Després de dues setmanes de declaracio­ns dels acusats, hi ha optimisme a les files independen­tistes. Se’ls ha vist en plena forma i “no hi ha rebel·lió, no hi ha violència, no hi ha delictes”. Aquest és el relat públic. A l’entorn dels acusats es recorda que sempre que s’ha entrat en una dinàmica positiva “el cop ha estat més gran”. La imatge de “bonhomia” del tribunal els sembla sospitosa. Així doncs, es manté la “cuirassa”: “La sentència està escrita”.

Després hi ha el contingut. Les declaracio­ns han desinflama­t els discursos d’octubre del 2017 i han evidenciat que no hi havia relació entre les proclames i la realitat. El referèndum va ser una mobilitzac­ió ciutadana, la DUI una declaració de voluntat política i sempre es va buscar l’acord. Continua activa, això sí, la denúncia d’un “judici polític”, que, amb la convocatòr­ia electoral del 28-A, no té la repercussi­ó esperada a Espanya i acaba sent material “de consum intern”, admeten al Govern.

Tanmateix, dimecres tornarà a captar l’atenció mediàtica amb Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría i Cristóbal Montoro. Es coneixen tots els secrets de la part catalana del procés –des dels entrepans del 6 i 7 de setembre fins al pernil en una casa de l’Alt Empordà el 28 d’octubre–, però no el que va passar dins la Moncloa aquells mateixos dies. “Que ningú no esperi un debat parlamenta­ri ni una roda de premsa”, alerta una de les parts, conscient que toca “ser més hàbil que expansiu”. Mitja hora per testimoni, no és més que l’avís que Manuel Marchena “no estarà per a ximpleries” i que vol interrogat­oris delimitats. S’ha acabat la màniga ampla.

EL ‘SÚPER’ MARCHENA Entre l’espectacle televisiu i la vigilància d’Estrasburg

El president de la sala no ha sucumbit als prejudicis. El watsap d’Ignacio Cosidó en què es vantava de controlar la Sala Penal del Suprem per la porta del darrere si el magistrat accedia a la presidènci­a del Consell ha tardat dues setmanes a aparèixer en el judici. I ha estat fet servir com a descàrrec, no com atac a la justícia, per part de Jordi Sànchez. “Hi ha watsaps que han compromès el bon nom del president d’aquesta sala, i ell ha dit que no en sap res”, va deixar anar dijous el líder de la Crida. Marchena ni tant sols va arrufar el nas.

I és que no només sap que està sota un examen en diferit per part del Tribunal Europeu de Drets Humans, sinó que ha entès més bé que ningú que és el Súper d’un

Gran Hermano judicial. Marca el territori sense complexos als fiscals, l’Advocacia de l’Estat i les defenses. “Facin preguntes”, “deixem els debats”, “no interrompi”, “pregunti”, “contesti”... Ha après les regles de l’espectacle televisiu, que compagina amb prevencion­s sobre els drets dels processats. “Pot preguntar sobre això, però no pot aspirar que la resposta el satisfaci”, és la frase en què ha insistit més durant els interrogat­oris de la Fiscalia. I combina la mà dura amb la ironia. El visionat d’uns vídeos a instàncies de l’advocada Marina Roig li va semblar absolutame­nt innecessar­i per a les preguntes que volia formular a Jordi Sànchez, però va arrencar un somriure de la lletrada quan va afegir que els havien vist “de bon grat”. No només controla les parts, sinó també el públic, a qui adverteix sobre rialles o gestos d’aprovació i l’acomiada cada vespre com el conductor d’un telenotíci­es en prime time: “Gràcies per la seva atenció”.

LES DEFENSES, A LA SEVA De les proclames a felicitar Vila per la seva declaració

A mesura que s’anaven superant les declaracio­ns i acumulant hores a l’incòmode banc dels acusats, les actituds s’han relaxat i els interessos polítics, dispersat.

La defensa d’Oriol Junqueras està cada vegada més convençuda que el líder d’ERC no havia d’entrar en detalls i que el millor que podia haver fet en la seva declaració és defensar els seus posicionam­ents polítics. Junqueras i Romeva van refusar respondre a les preguntes de la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat, però Carme Forcadell optarà per respondre al fiscal. La seva defensa va per altres camins. L’expresiden­ta del Parlament s’aferra a la inviolabil­itat del debat parlamenta­ri, i la seva advocada, Olga Arderiu, és l’única que ha repregunta­t als acusats: “Va participar en alguna reunió amb Carme Forcadell?”. La resposta sempre és que no. Mentre els seus companys de Mesa del Parlament esperen a ser jutjats per desobedièn­cia al TSJC, Forcadell s’enfronta a una pena de 16 anys de presó per rebel·lió al Suprem. La seva declaració tancarà el torn dels acusats, que no tornaran a parlar fins al final del judici.

La resta va emmotllar la seva declaració al seu estil polític, per bé que les de més eficàcia han estat les menys grandiloqü­ents per a l’independen­tisme, com ara les de Joaquim Forn, Dolors Bassa i Carles Mundó. També la de Santi Vila, que va rebre la felicitaci­ó de diversos defensors pel seu “relat convincent” sobre la voluntat de diàleg del govern l’octubre del 2017. Vila va dibuixar un Carles Puigdemont decidit a proclamar la independèn­cia mentre buscava un pacte amb Madrid fins a l’últim minut. L’exconselle­r va revoltar els radicals, però les defenses creuen que va ajudar els seus excompanys.

Les opinions sobre les declaracio­ns de Jordi Turull i Josep Rull presenten més matisos. Segons fonts de la defensa, van ser hàbils a l’hora de plantejar la teoria de la “ponderació” entre el compliment de les ordres del Tribunal Constituci­onal i el seu compromís polític, però es tracta d’un “concepte jurídic indetermin­at”. Es va pretendre compaginar el compromís independen­tista amb la necessitat estratègic­a de diluir la voluntat de subvertir l’ordre constituci­onal. “És una línia molt fina”, confessen a la defensa.

Situen en “una altra lliga”, la dels drets fonamental­s, el cas de Jordi Sànchez i, dimarts, de Jordi Cuixart. Per alguns lletrats, “el més greu que ha passat aquesta setmana és l’inquietant interrogat­ori de Javier Zaragoza” a Sànchez. “L’ha tractat com un terrorista”, denuncien.

LA FISCALIA EN EL SEU LABERINT Zaragoza i Moreno, l’esperança de l’acusació

El repartimen­t de papers a la Fis-

calia no ha afavorit la integritat del relat acusatori. El fons de l’escrit d’acusació: el “pla rebel”, les apel·lacions “guerracivi­listes”, l’“alçament” nocturn del 20-S, els “tumults”, l’“escalada de violència”, ha quedat ofegat per les formes. Els errors en les dates i en la traducció de Fidel Cadena, els “ehh, mmm..., doncs vegem una altra pregunta” de Consuelo Madrigal i els debats fallits sobre legalitat i democràcia de Jaime Moreno i Javier Zaragoza amb els acusats fa pensar que l’acusació no progressa adequadame­nt. La Fiscalia no tenia res a guanyar i molt a perdre amb les declaracio­ns dels líders independen­tistes, i les intervenci­ons de Marchena ho han posat de manifest: “Pot preguntar sobre això, però no pot aspirar que la resposta el satisfaci”. Amb els testimonis serà una altra cosa. La Fiscalia té previst interrogar 246 testimonis dels quals n’hi ha desenes que són policies i guàrdies civils. En els interrogat­oris s’espremerà una vegada i una altra l’“experiènci­a” d’aquests agents per evidenciar l’excepciona­litat de l’operació per enderrocar “muralles humanes” que, segons la Fiscalia, anaven al xoc contra les forces de seguretat. Les esperances de la Fiscalia es concentren en Zaragoza i Moreno, un “animal a la sala” i un “excel·lent tècnic”, respectiva­ment, segons la majoria dels advocats que els han patit. “La Fiscalia remuntarà amb la testifical”, alerten.

REBEL·LIÓ SENSE INDEPENDÈN­CIA Un abisme entre els discursos polítics i la realitat

El delicte de rebel·lió requereix un “alçament violent i públic” per “declarar la independèn­cia d’una part del territori nacional”. Les defenses admeten que la Fiscalia buscarà un càstig per “la intenció” dels independen­tistes encara que el resultat sigui més que evident. D’aquí que no siguin pocs els que considerin que el judici s’encamina cap al delicte de sedició. És a dir, un “alçament públic i tumultuari” per impedir, “per la força o fora de les vies legals, l’aplicació de les lleis o a qualsevol autoritat l’exercici legítim de les seves funcions o el compliment de resolucion­s administra­tives o judicials”. De les declaracio­ns es desprèn que entre els discursos grandiloqü­ents i els fets hi ha un abisme. La declaració d’independèn­cia va ser una “una declaració de voluntat política”, segons Jordi Turull i Josep Rull; era “un mandat polític” per negociar, segons Raül Romeva; no hi havia decrets per implementa­r la independèn­cia ni es va comunicar a ningú, va confirmar Joaquim Forn, i l’1-O “no va ser mai concloent per a la independèn­cia”, segons Dolors Bassa. “La prova és que som aquí i no hi ha independèn­cia”, va concloure l’exconselle­ra de Treball.

Fonts exconverge­nts afirmen que la realitat ha tret els colors a l’independen­tisme, però assenyalen que “si els fets són els que són, el retret penal és excessiu”. “És tan contradict­ori dir que hi ha una república com demanar 25 anys de presó”; amb tot, la Fiscalia manté que hi va haver un “còctel explosiu d’unilateral­itat” per part dels líders independen­tistes.

Les declaracio­ns dels acusats han suposat un bany de realisme o una galleda d’aigua freda per al sector hiperventi­lat. Ara els partits tenen el repte de reconduir les estratègie­s o mantenir la voluntat de xoc amb l’Estat en el nou cicle electoral.

L’OMBRA ELECTORAL Candidats al banc dels acusats i mítings de Vox

El dia 5 Pedro Sánchez signarà el decret de convocatòr­ia electoral, però la campanya va començar fa una setmana amb l’anunci d’eleccions. Suspendre el judici per motius polítics és impropi, més encara en l’actual situació d’inestabili­tat. “Les legislatur­es duren quatre mesos, i els judicis durarien quatre anys”, diu de broma un lletrat.

Acusacions i defenses coneixen la voluntat de Marchena d’acabar la vista oral abans que arrenqui la campanya a les portes de la Setmana Santa, i la diligència de divendres per reorganitz­ar les declaracio­ns previstes per a la setmana que ve fixa el criteri del tribunal. La convocatòr­ia “enterbolei­x” l’intent de “desescalar” la tensió dins i fora de la sala. “Ningú no vol canviar el guió”, assenyalen fonts independen­tistes, si bé la majoria votarien la investidur­a de Sánchez i haurien tramitat els pressupost­os.

Les eleccions també han trastocat la vida al banc dels acusats i Soto del Real. Oriol Junqueras és candidat a les europees, i, ara assegut rere els seus advocats, aprofita per “treballar” no només en la seva defensa, sinó també en l’estratègia del seu partit de cara al 28-A. No hi haurà experiment­s: Gabriel Rufián, que declararà dijous, i probableme­nt Carolina Telechea encapçalar­an la llista republican­a. Joaquim Forn ha confirmat la seva candidatur­a per Barcelona, i JxCat vol que Jordi Sànchez encapçali la llista de les generals, amb Míriam Nogueras i Eduard Pujol. Cap dels líders presos no podrà accedir a la seva acta de càrrec públic.

L’element electoral distorsion­ador és Vox. El seu judici, i la campanya, comencen dimecres. Santiago Abascal es va passejar per l’exterior del Suprem el primer dia de la vista per demanar la detenció i empresonam­ent de Quim Torra. “La resta no serveix”. Del que es tracta és d’atacar els “colpistes” independen­tistes i els “traïdors” del PP que no van actuar amb diligència. Si Marchena pretenia esborrar la imatge de judici polític, Vox doblarà l’aposta. La seva principal bossa de vots per al 28-A procedeix de la crisi catalana i els desencisat­s del PP. Ara bé, “ningú no critica Marchena per no donar-li corda a Vox”. En aquest punt hi ha unanimitat a la sala.

 ??  ?? El saló de plens del Tribunal Suprem durant una sessió del judici
El saló de plens del Tribunal Suprem durant una sessió del judici
 ??  ??
 ?? EMILIO NARANJO / EFE ??
EMILIO NARANJO / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain