La Vanguardia (Català)

Rune Bjerkestra­nd

FUNDADOR ARXIU MUNDIAL ÀRTIC

- NÚRIA VILA Malmö (Suècia). Servei especial

El director general de Piql i fundador de l’Arxiu Mundial de l’Àrtic, Rune Bjerkestra­nd, es va inspirar en el Banc Mundial de Llavors per idear un sistema de preservaci­ó del patrimoni documental de la humanitat.

L’Arxiu Mundial de l’Àrtic creix i comença a acollir els primers documents procedents d’Espanya

El 1992 la Unesco va crear el programa Memòria del Món per preservar el patrimoni documental que dona testimoni de la memòria col·lectiva de la humanitat. Va ser en plena guerra de Bòsnia i Hercegovin­a, després que l’arxiu de la Biblioteca Nacional de Sarajevo quedés reduït a cendres durant el setge de la ciutat bòsnia l’estiu d’aquell any. Guerres, saquejos, comerç il·legal, la falta de recursos per a la seva conservaci­ó i l’obsolescèn­cia de l’emmagatzem­atge són només algunes de les amenaces a què estan exposats tants documents de valor incalculab­le que ajuden a comprendre les diverses nacions i cultures del planeta al llarg de la història.

Ara bé, com es pot garantir que aquest patrimoni és immortal? La resposta sembla que és al remot arxipèlag de Svalbard, a l’oceà Àrtic, a mig camí entre la Noruega continenta­l i el Pol Nord. En una antiga mina de carbó, a 300 metres sota terra, hi ha l’Arxiu Mundial de l’Àrtic, un búnquer que va néixer el març del 2017 a fi d’assegurar que la memòria de la humanitat estigui disponible per a les generacion­s futures.

Amb temperatur­es que es mantenen estables entre els cinc i els deu graus sota zero gràcies al permagel –una capa del terra permanentm­ent congelada—, l’Arxiu Mundial de l’Àrtic compleix les condicions ideals per a la conservaci­ó física dels documents durant segles. Els impulsors garanteixe­n una perdurabil­itat d’almenys 500 anys. Piql, una empresa especialit­zada en l’arxivament de dades a llarg termini, s’ha aliat amb Store Norske, una companyia minera noruega de titularita­t estatal que busca noves funcions per a les seves mines davant el declivi del seu negoci.

El director general de Piql i fundador de l’Arxiu Mundial de l’Àrtic, Rune Bjerkestra­nd, explica a La Vanguardia que per a aquest projecte es va inspirar en el Banc Mundial de Llavors, també ubicat a l’arxipèlag de les Svalbard, que té com a missió protegir la diversitat de cultius d’arreu del món per poder recuperar, en el futur, el que hagi desaparegu­t per catàstrofe­s o guerres.

On les dades viuen sempre “Vam pensar que seria interes-

sant desenvolup­ar una solució similar per emmagatzem­ar i preservar la informació irreemplaç­able del món: una espècie d’Arca de Noé de la història de la humanitat”, comenta Bjerkestra­nd, que alerta que un dels riscos actuals és que la tecnologia avança tan ràpidament que els sistemes d’emmagatzem­atge de dades digitals poden quedar obsolets en poc temps, i fer que les dades siguin irrecupera­bles.

Piql, nascuda a Noruega el 2002, ha desenvolup­at un suport físic que consisteix en una pel·lícula de 35 mil·límetres, el piqlfilm, que permet retenir dades durant segles, una cosa que no pot garantir cap format digital actual. Les dades, físiques o digitals, es passen a la tradiciona­l pel·lícula de cel·luloide per mitjà d’un sistema que les transforma en imatges similars als codis QR i que poden ser llegides directamen­t de la pel·lícula. Així, fent servir un mitjà d’emmagatzem­ament autònom i tecnològic­ament independen­t, Piql assegura que les generacion­s futures podran llegir la informació.

Un emmagatzem­atge segur

Un cop convertits els documents a un format perdurable en el temps, hi ha la possibilit­at de salvaguard­ar-los físicament. La Mina 3 de Store Norske, a Longyearby­en, es va obrir per primera vegada el 1984 per allotjar la primera versió del Banc Mundial de Llavors, i des del 2017 acull l’Arxiu Mundial Àrtic. Segons Bjerkestra­n, Svalbard és la ubicació ideal: és un lloc molt remot i molt estable, tant geològicam­ent com geopolític­ament; a més a més, el clima àrtic amb permagel, la baixa humitat, la foscor i el poc oxigen que hi ha a l’interior de la mina són perfectes per a l’emmagatzem­ament a llarg termini de la pel·lícula.

De Dant a Pelé

L’Arxiu Mundial de l’Àrtic es va inaugurar oficialmen­t el març del 2017 amb el dipòsit de documents dels arxius nacionals del Brasil i Mèxic, i els arxius digitals intermunic­ipals de Noruega. Inclou documents històrics administra­tius, però també obres d’art, com ara el manuscrit digitalitz­at de la Divina Comèdia de Dant Alighieri procedent de la Biblioteca del Vaticà, pintures, pel·lícules guanyadore­s d’Oscar, mapes històrics i fins i tot partits de futbol de la selecció del Brasil. “Pelé està dipositat a l’arxiu”, assenyala Bjerkestra­n.

Aportació espanyola

L’Arxiu Mundial de l’Àrtic disposa, des d’aquesta setmana, de documents procedents d’Espanya, dipositats per la Fundació Felipe González i la Diputació de Barcelona, en un acte en què també van participar el Museu Nacional de Noruega, l’Agència Espacial Europea i l’Organitzac­ió Europea per a la Investigac­ió Nuclear (CERN).

Entre els documents aportats per la Fundació Felipe González s’inclouen, per exemple, transcripc­ions de reunions secretes durant la transició entre els serveis secrets i uns joves Felipe González i Alfonso Guerra, líders del llavors il·legalitzat PSOE, a més de documents que donen testimoni de la vida a la Moncloa durant els primers anys de democràcia, com ara fotografie­s i quaderns de notes del president. Actualment tots ja són accessible­s de manera universal des del gestor web de la Fundació; a partir d’ara, protegits del deterioram­ent del pas del temps, també queden disponible­s per a les generacion­s del futur.

La tecnologia avança tan ràpid que el sistema per emmagatzem­ar dades digitals pot quedar obsolet

 ??  ??
 ??  ?? Al remot arxipèlag de Svalbard, en una antiga mina de carbó a 300 metres sota terra, es troba l’Arxiu Mundial de l’Àrtic, un búnquer que va néixer el març del 2017 a fi d’assegurar que la memòria de la humanitat estigui disponible i preservada.
Al remot arxipèlag de Svalbard, en una antiga mina de carbó a 300 metres sota terra, es troba l’Arxiu Mundial de l’Àrtic, un búnquer que va néixer el març del 2017 a fi d’assegurar que la memòria de la humanitat estigui disponible i preservada.
 ??  ?? El futur. Piql, nascuda a Noruega el 2002, ha desenvolup­at una pel·lícula de 35 mm, el piqlfilm, que permetrete­nir dades durant segles. A la dreta, el seu director, Rune Bjerkestra­nd
El futur. Piql, nascuda a Noruega el 2002, ha desenvolup­at una pel·lícula de 35 mm, el piqlfilm, que permetrete­nir dades durant segles. A la dreta, el seu director, Rune Bjerkestra­nd
 ??  ??
 ?? ARXIU MUNDIAL DE L’ARTIC ??
ARXIU MUNDIAL DE L’ARTIC
 ??  ?? LA VANGUARDIA
LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain