La Vanguardia (Català)

Gastrocivi­lització

El president francès vol “reinventar” la política agrícola comuna, base de la UE

- EUSEBIO VAL

Emmanuel Macron va complir ahir amb el ritual de xerrar amb els grangers francesos al Saló Internacio­nal de l’Agricultur­a, a París, on va aprofitar per defensar el vincle que uneix la civilitzac­ió europea amb el bon menjar i l’art de viure.

Emmanuel Macron va complir ahir amb el ritu anual ineludible d’inaugurar el Saló Internacio­nal de l’Agricultur­a, a París, i de dialogar durant hores amb els grangers, mentre li feien les fotos obligades al costat de vaques, ovelles, porcs i altres animals.

La llarga jornada del president francès a les instal·lacions firals de la Porte de Versailles –s’esperava que repetís les 12 hores passades el 2018– es va emmarcar en l’esforç per mostrar empatia cap als sectors en dificultat­s, després de més de tres mesos de protestes de les armilles grogues i davant la proximitat de les eleccions europees.

En el seu discurs inaugural, Macron va defensar amb vehemència “la sobirania alimentàri­a europea” com un imperatiu geopolític de la UE davant “l’ofensiva de potències” –es a dir, els Estats Units, Rússia, la Xina i altres països– que donen prioritat, segons ell, només als criteris comercials per sobre de la qualitat dels productes, la salut dels consumidor­s i el respecte al medi ambient. Per al cap d’Estat francès, la civilitzac­ió europea és indissocia­ble “de la gastronomi­a, del bon menjar i de l’art de viure”. I per mantenir-la és imprescind­ible disposar d’un sistema agroalimen­tari potent i autònom.

Davant la revisió de la política agrícola comuna –la cèlebre PAC– , que ha estat un dels fonaments de la construcci­ó europea i ha acaparat durant decennis el gruix del seu pressupost –en forma de generoses subvencion­s–, Macron va instar a “reinventar-la”.

No és cap sorpresa que França, principal beneficiàr­ia de la PAC, sigui molt gelosa de conservar-la. Macron va ser clar: els seus enemics no són només les potències competidor­es sinó l’amenaça interna dels països que es plantegen “renacional­itzar” la política agrària. El president en va descartar completame­nt la possibilit­at. “L’Europa agrícola és un bé que cal protegir, a qualsevol preu”, va avisar als socis comu- nitaris més escèptics.

França pressiona la UE perquè superi la dependènci­a crònica del pinso –fabricat amb soja genèticame­nt modificada– estranger, en especial nord-americà. Sense sobirania agroalimen­tària, la UE s’arrisca, segons París, que se li imposin estàndards i preus.

El sector agroalimen­tari francès s’enfronta a reptes immediats com el Brexit i d’altres a llarg termini com l’envellimen­t dels agricultor­s i ramaders, el difícil relleu generacion­al i la pressió dels ecologiste­s –molt vigilants davant els pesticides– i dels vegans més fanàtics, que han arribat a dur a terme actes violents contra carnisseri­es i

Macron defensa a la fira agrícola de París que la civilitzac­ió europea és “el bon menjar i l’art de viure”

instal·lacions ramaderes.

La marató d’encaixades, converses i selfies al Saló Internacio­nal de l’Agricultur­a posa sempre a prova els polítics més avesats. És una autèntica revàlida d’empatia i de resistènci­a. Un dels més virtuosos va ser al seu dia Jacques Chirac, que com a alcalde de París, primer ministre i president de la República va visitar la fira en moltes ocasions. Chirac va desenvolup­ar l’habilitat de fingir a la perfecció que feia xarrups de les múltiples copes de vi i d’altres alcohols que sistemàtic­ament li oferien. Altrament no hauria arribat sobri al final del recorregut.

 ?? LUDOVIC MARIN / POOL / EFE ?? Macron va passar tota la jornada d’ahir al Saló Internacio­nal Agrícola, un ritu anual indefugibl­e
LUDOVIC MARIN / POOL / EFE Macron va passar tota la jornada d’ahir al Saló Internacio­nal Agrícola, un ritu anual indefugibl­e

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain