La Vanguardia (Català)

Crida a les dones

El president socialista anima a donar el 8-M la rèplica a la protesta de Colón

- Madrid

Pedro Sánchez vol aprofitar la proximitat del 8-M per mobilitzar el vot femení de cara a les eleccions d’abril.

El vot de les dones també decanta majories. I el PSOE ho sap molt bé: el vot femení va ser determinan­t per a les victòries electorals de Zapatero, que sempre va formar governs paritaris.

Pedro Sánchez va anar més enllà i fa tot just vuit mesos va nomenar el Govern amb més ministres de la història d’Espanya: 11 de 17. També és l’Executiu que té més presència femenina de l’OCDE, segons acostuma a ressaltar. Un Govern “feminista”, diu sempre, la vicepresid­enta i ministra d’Igualtat, Carmen Calvo, que ultima un decret llei sobre equiparaci­ó laboral entre homes i dones que el Consell de Ministres aprovarà divendres que ve, va confirmar Sánchez.

El president del Govern central té, a més, molt assenyalad­a al calendari la data del pròxim 8 de març, dia internacio­nal de la dona, que ja l’any passat –encoratjat per l’escàndol de La Manada– va aconseguir una mobilitzac­ió sense precedents a Espanya. Sánchez vol aprofitar l’esmentada cita com a trampolí per a les eleccions del 28 d’abril. I dona a entendre que “les tres dretes” –PP, Ciutadans i Vox– l’hi estan donant mastegat. Ahir, durant la clausura de la convenció que el Partit Socialista Europeu (PES) va celebrar a Madrid, el president del Govern central va animar a donar la rèplica als carrers el 8-M a la manifestac­ió que PP, Cs i Vox van convocar a la plaça de Colón, i que segons el parer dels socialiste­s va ser una “punxada”.

En aquesta “gran manifestac­ió” del 8-M, va assegurar, “sí que omplirem els carrers i totes les places i ciutats del nostre país”, en contraposi­ció a la cita de Colón. “Us hi vull veure a tots, als carrers, defensant la igualtat de gènere entre homes i dones!”, va animar.

“Jo no sé què li passa a la dreta amb les dones”, va advertir. “Uns defensen els ventres de lloguer, d’altres la supressió de l’avortament, i els altres qüestionen i banalitzen la violència de gènere”, va denunciar. “Mentre hi hagi un pre- sident socialista, hi haurà governs feministes que defensin la igualtat entre homes i dones!”, va prometre. I va considerar “un despropòsi­t i, fins i tot pocatraça des del punt de vista electoral, posar-se davant de les dones al segle de les dones”. “Qui vulgui expulsar de la política les dones serà expulsat de la política per les dones!”, va clamar.

Sánchez va començar assegurant, durant la seva breu però in- tensa intervenci­ó –el candidat dels socialdemò­crates per presidir la Comissió Europea, Frans Timmermans, va escalfar prèviament l’auditori del teatre Coliseum–, que el pròxim 28-A es decidirà “quina Espanya volem”. “Una Espanya que avanci o que retrocedei­xi, en la qual capiguem tots o només els tres de la plaça de Colón”, va donar a elegir.

Aprofitant que Inés Arrimadas

acabava de confirmar el seu salt a Madrid, Sánchez va atacar la formació taronja en primer lloc. “Deixem d’anomenar liberal a qui no és liberal!”, va reclamar. “Els liberals a Europa defensen les llibertats i fan gala de no pactar amb la ultradreta, però aquí el que fan és mercadejar amb les llibertats de les dones per intentar arribar al poder”. I va criticar que Cs estableixi un “cordó sanitari” davant el mateix PSOE que va posar dempeus la sanitat pública, les lleis d’igualtat o contra la violència de gènere i que “va posar fi a ETA al País Basc”. Però va acusar la formació taronja de “blanquejar aquells que volen fer llistes negres de funcionari­s que lluiten contra la violència de gènere a Andalusia”. “Es lliguen a la ultradreta perquè les enquestes els van malament. Demostren que estan buits de principis i plens d’oportunism­e!”, va lamentar.

El líder del PP, Pablo Casado, va ser a continuaci­ó l’objecte de les seves crítiques, perquè “va dir que per poder pagar les pensions calia abolir una vegada per sempre

“No sé què li passa a la dreta amb les dones, és un despropòsi­t”, adverteix el líder del PSOE

l’avortament”. “És a dir, s’han de millorar les pensions de tots retallant els drets de les dones. Però quina unitat de país volen, amb ciutadans de primera i ciutadanes de tercera?”. “La dreta –va ironitzar– té més sigles que idees. Té tres marques però només un objectiu: la involució del país”. Sánchez va assegurar que el PP sempre ha arribat tard a les grans conquestes liderades pel PSOE, com a les lleis del divorci o d’interrupci­ó voluntària de l’embaràs, la del matrimoni homosexual o la d’igualtat, “però almenys arribaven. El problema és que aquest nou PP no vol arribar, el que vol és posar un fre a Espanya i fer marxa enrere”, va avisar.

 ?? KIKO HUESCA / EFE ?? Pedro Sánchez i el candidat dels socialiste­s a la presidènci­a de la Comissió Europea, Frans Timmermans
KIKO HUESCA / EFE Pedro Sánchez i el candidat dels socialiste­s a la presidènci­a de la Comissió Europea, Frans Timmermans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain