La Vanguardia (Català)

Darrere del crim

Javier Ardines i la dona del presumpte instigador del seu assassinat mantenien relacions des de feia mitja vida

-

El crim d’Ardines ha revelat que aquest mantenia des de fa 30 anys una relació amb la dona del seu assassí.

Cap vida no resisteix la lupa incisiva d’una investigac­ió de la Guàrdia Civil. No ho ha fet la del regidor per Esquerra Unida a Llanes, Javier Ardines, de 52 anys, assassinat el 16 d’agost en un camí al costat de casa seva. Divendres, tres investigad­ors van recórrer aquest mateix camí per visitar al poblet de Belmonte de Pria la vídua i els dos fills del pescador. Els agents volien que la família conegués abans que ningú i de boca dels guàrdies civils en qui han confiat, als qui han preguntat i amb els qui han plorat en els últims sis mesos, alguns dels secrets que havien descobert de la víctima. Els van advertir que després de l’aixecament del secret de les actuacions, els misteris d’Ardines irremeiabl­ement es farien públics a la premsa.

La Nuria, la vídua, i els seus fills Alba i Iván, van escoltar en silenci el que mitja Astúries va descobrir dissabte a El Comercio. La relació entre Javier Ardines i la Katia, cosina de la seva dona, no havia estat una simple aventura passatgera. La història d’amor i d’enganys va començar fa 30 anys, quan la dona tenia 17, i l’home ja tenia una filla amb la Nuria.

Pedro Nieva, marit de la Katia i a la presó acusat de contractar dos delinqüent­s algerians perquè liquidessi­n Ardines, va saber els detalls de la relació dels amants dijous al jutjat. La jutgessa Lucía González Azpiazu li va preguntar a boca de canó si sabia que la seva dona mantenia una relació amb la víctima des que era menor d’edat. La magistrada buscava desconcert­ar l’acusat i la seva confessió. En Nieva va creure que no ho havia entès bé, i quan la magistrada va assentir amb la mirada, l’home es va trencar literalmen­t, va començar a plorar sense consol i va suplicar que el traguessin d’allà, que no volia declarar, ni escoltar res més.

Fins aquell instant, en Nieva només sabia que la dona havia mantingut una relació amb el marit de la seva cosina, una aventura, una relliscada. Les seves sospites van començar a mitjans del 2017, i malgrat les seves preguntes insistents, les rotundes negatives d’ella més o menys el convencien. Desitjava que no fos cert. Però la gelosia el martiritza­va. La va vigilar, la va seguir i va intentar gravar-la. El desembre del 2017, va aprofitar una reunió familiar per col·locar el seu mòbil sota un tovalló, al costat de la seva dona i Ardines. Havia deixat oberta l’enregistra­dora, i els va deixar sols. La conversa va confirmar les seves sospites.

Embogit, en Nieva cada vegada suportava menys anar a Belmonte de Pria. Sospitava que aquella casa i el seu propi llit havien estat escenaris de les trobades dels amants.

En Nieva se sentia doblement traït per Ardines. Es coneixien feia més de 20 anys, des que va començar a sortir amb la Katia. Havia estat al seu casament, el considerav­a un bon amic i part de la família. L’estimava. Es divertien junts, formaven part de la mateixa quadrilla de potes, tapes i rialles a l’estiu. Va ser precisamen­t el regidor qui va convèncer la parella, fa tres anys, perquè comprés una casa al costat de la seva, a Belmonte de Pria.

En Nieva entenia ara que Ardines ho va fer per ser a prop de Katia. Des del primer moment, el marit va derivar en l’amant tota la responsabi­litat de l’aventura, convençut que aquell pescador ficat en política i que tractava la gent amb aires de superiorit­at, s’havia aprofitat de la seva dona. A través de Jesús Muguruza Butrón, Chus, un vell amic de Bilbao amb antecedent­s per tràfic de drogues a Tànger i Algesires, van allistar dos delinqüent­s instal·lats a Bilbao i que no havien trepitjat mai Astúries. Durant diverses setmanes en Nieva va alliçonar els executors de qui era la víctima i de com l’havien d’atacar. Cobrarien 25.000 euros, que haurien de repartir-se entre tots dos. Neva els va avançar 5.000 euros; van rebre els altres 20.000 després del crim. Els investigad­ors estan convençuts que el mediador es va emportar un altre percentatg­e dels diners pagats per en Nieva, però encara no ho han pogut demostrar. En Muguruza es va negar a declarar, a més no es trobava bé. Va descobrir als calabossos que era diabètic.

Al juliol, en Nieva va acompanyar el mediador i un dels dos algerians, Djilali Benatia, fins a Llanes. Volia explicar-los com havien d’executar el pla. Van viatjar a l’Audi A6 de l’instigador, per no aixecar sospites.

En Nieva estava especialme­nt alterat i ja havia advertit la dona que s’anés acomiadant de la casa de Llanes, perquè la posarien a la venda. L’home creia que allunyant-se d’Astúries, podria recuperar l’estabilita­t sentimenta­l amb la Katia, que en aquell moment continuava negant qualsevol infidelita­t.

A casa del regidor, la relació del matrimoni no anava gaire millor. Feia diversos mesos que ell dormia en un sofà i ella, que ja li havia perdonat diverses aventures, provava de preservar el seu matrimoni, almenys davant els veïns. Ella no volia separar-se. Però l’estocada final encara havia d’arribar. A finals de juliol, en Nieva va enviar a la Nuria l’enregistra­ment dels dos amants. La dona va esclatar, va demanar explicacio­ns al seu marit, a la seva cosina, i les dues dones van trencar per sempre la relació.

Abatuda, la vídua va descobrir el divendres que a més de la relació amb la seva cosina, que durant anys va ser una de les seves millors amigues i confidents, el seu marit també mantenia des de feia més d’una dècada tres aventures més amb dones de la comarca. Totes tres s’han separat ara.

En la seva immersió a Llanes, per als investigad­ors de la Policia Judi- cial de la comandànci­a de Gijón i de la Unitat Central Operativa (UCO) no va ser fàcil separar les certeses dels rumors. La població bullia des de l’assassinat, i circulaven tota mena d’hipòtesis i acusacions. L’ambient estava enrarit i les confrontac­ions polítiques que havia protagonit­zat Ardines van ampliar la llarga llista d’enemics. A tots ells els va investigar la Guàrdia Civil.

L’UCO sempre va tenir l’ull posat sobre en Nieva. Tenia coartada perquè el dia del crim va ser a Amorebieta, mentre a Llanes la Katia s’acostava fins al camí en què van assassinar el seu amant, i el plorava d’amagat.

Els investigad­ors van furgar en la vida del sospitós, van descobrir els seus antecedent­s, el seu caràcter impulsiu i violent, i la seva obsessió malaltissa i possessiva amb la seva dona. Aleshores, l’UCO ja sabia de la relació de la Katia amb Ardines i havia escoltat l’enregistra­ment. La dona va provar de despistar els investigad­ors, però va admetre l’idil·li.

La Guàrdia Civil va aconseguir identifica­r la xarxa d’amistats d’en Nieva i a primers d’any va ubicar els algerians a l’escena del crim, gràcies al cotxe i al mòbil d’un d’ells, Djilali Benatia. La feina impecable de l’Equip Central d’Inspeccion­s Oculars i del laboratori de policia científica va aconseguir desxifrar la misteriosa substància que apareixia

El marit enganyat va gravar els amants i va enviar la cinta a la dona del regidor

al cadàver i a les tanques utilitzade­s en l’emboscada: gas pebre. El servei Cinològic va fer la resta i després de les detencions, els guies dels gossos Marley i Ahos van identifica­r aquella mateixa substància al cotxe i al domicili d’un dels algerians. Amb tal nivell de càrrega probatòria, la jutgessa va arrencar dijous a la nit els interrogat­oris amb una confessió, la de l’algerià que es va defensar assenyalan­t el seu compatriot­a, pendent de ser extradit des de Suïssa, com l’autor material.

La Bramadoria, l’embarcació d’Ardines, fa sis mesos que espera encallada al port de Llanes per tornar a navegar. La família l’ha cedida al pescador que va treballar els últims temps amb el regidor. Alguna cosa especial havia de tenir aquest asturià, atractiu i de bona planta, que volia deixar la política i passar més temps amb el seu net. Cuidava com un tresor un Simca 1200 de color caramel i capota negra, amb el que li encantava passejar. Després del seu assassinat no hi va haver missa, ni enterramen­t. La seva família espera l’autoritzac­ió per incinerar-lo i llançar les seves cendres al seu veritable amor, el mar.

L’inductor va portar el mediador i un dels sicaris a Llanes per ensenyar-los el lloc

 ?? JUAN GARCIA LLACA / EL COMERCIO ?? Ardines demanava als fotògrafs de premsa asturians que els seus retrats fossin davant el mar
JUAN GARCIA LLACA / EL COMERCIO Ardines demanava als fotògrafs de premsa asturians que els seus retrats fossin davant el mar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain