La Vanguardia (Català)

Gegants europeus

Alemanya i França volen crear gegants empresaria­ls europeus

- Brussel·les. Correspons­al JAUME MASDEU

La fallida fusió d’Alstom i Siemens ha provocat en França i Alemanya un canvi en l’opinió al voltant de les polítiques antimonopo­li de la UE.

Per a Alemanya i França, en política industrial “beautiful is right”. Els dos països volen potenciar els seus campions nacionals i, frustrats pel veto de Brussel·les a la fusió de Siemens i Alstom, estan decidits a canviar les regles que van fer possible el bloqueig per part de la Unió dels dos gegants del transport ferroviari. Ja van avisar immediatam­ent després que la comissària europea de la competènci­a, Margrethe Vestager, enfonsés aquella operació, i aquesta setmana van presentar el seu manifest per a una nova política industrial adequada al segle XXI.

El document franco-alemany adverteix que, si no es permet la creació de grans empreses capaces de competir a nivell mundial, la base industrial europea desapareix­erà. “L’alternativ­a és simple quan es tracta de política industrial: unim les nostres forces o permetem que la nostra base industrial i la nostra capacitat desaparegu­i gradualmen­t –diu el manifest–. Una indústria forta és la base d’un creixement sostenible i inclusiu. I per sobre de tot, donarà a Europa la seva sobirania i independèn­cia econòmica”. Per això, aporten dades –“avui dia, entre les 40 empreses més grans del món només 5 són europees”– i plantegen canvis: flexibilit­zar les normes que regulen la competènci­a i donar un paper en les decisions als estats, que ara queden totalment al marge.

En concret, reclamen que en les fusions es valori el control estatal i els subsidis de les companyies i que es tingui més en compte la possible competènci­a a nivell global. A més, es vol introduir un dret d’apel·lació al Consell de Ministres. És a dir, que serien els estats els que tindrien l’última paraula per autoritzar o vetar una fusió empresaria­l. Es tracta d’un gir radical en la política de la competènci­a que s’ha estat aplicant a la Unió Europea, que es justifica perquè “de vegades, no hi ha res més estúpid que les regles europees”, segons el ministre francès d’Economia i Finances, Bruno Le Maire.

L’“Estratègia Industrial Nacional 2030”, que Alemanya va presentar el 5 de febrer, subratlla que “la mida importa” i que són necessaris els campions nacionals i europeus: “Si un país manca de companyies de la mida crítica necessària per dur a terme projectes significat­ius i participar en la competició internacio­nal contra els grans competidor­s, això porta efectivame­nt a l’exclusió d’una part significat­iva i creixent del mercat mundial”. És a dir, que no només estem davant la reacció aïrada pel bloqueig de Siemens-Alstom, tot i que també, sinó davant una estratègia de més transcendè­ncia per canviar les normes europees.

En aquest context el gran rival és la Xina, per la qual cosa París i Londres es desesperen veient que competeixe­n amb empreses sota control i subvenció de l’Estat i, per tant, consideren que juguen en desigualta­t de condicions. Un cop d’ull a l’índex Fortuna Global 500 permet comprovar que de les 50 principals companyies del món, només 10 són europees, 21 nordameric­anes i 11 xineses.

“Les lleis europees de control de fusions poden necessitar reformes o no. Però demanar a la Comissió Europea que abandoni de cop el seu posicionam­ent i que vagi contra la regulació de control de fusions és certament un error”, afirmen Iorgos Petropulos i Guntram Wolff, del think tank Bruegel, que adverteixe­n dels riscos de la intervenci­ó dels governs: “És necessària una acurada reflexió per evitar efectes indesitjat­s de la intervenci­ó política en casos específics”. Diuen que “Big may be beautiful”, (el gran ha de ser preciós), però que la prioritat europea, més enllà de mesures defensives, ha de ser convertir-se en pionera en la innovació i en l’adopció de noves tecnologie­s.

En política industrial “beautiful is right”, diuen aïrats després del veto a la fusió Siemens-Alstom

 ?? FRANCOIS LENOIR / REUTERS ?? Margrethe Vestager, comissària de la Competènci­a de la UE
FRANCOIS LENOIR / REUTERS Margrethe Vestager, comissària de la Competènci­a de la UE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain