La Vanguardia (Català)

Moren 93 cultivador­s de te a l’Índia per beure alcohol adulterat

Un 40% del consum és d’origen il·legal

- Agències

L’alcohol adulterat és una plaga al nord de l’Índia. Ha matat 93 persones en els últims dies i cent més fa menys de dues setmanes. Hi ha almenys 200 hospitalit­zats.

Tan sols al districte de Golaghat, a l’estat d’Assam, “el nombre de morts ja és de 58 i 75 persones més estan ingressade­s”, segons va dir a l’Afp una autoritat local, Dhiren Hazarika. Al districte veí, Jorhat, s’hi comptabili­tzen 35 morts.

Tots els casos són similars i hi ha la circumstàn­cia que la majoria de les víctimes –entre les quals hi ha nombroses dones– treballave­n a les plantacion­s de te de la regió. L’estat d’Assam, cal recordar, és un gran productor de te, el més important de l’Índia, amb més de mil plantacion­s de les quals surt més d’un 50% del te indi que es consumeix al món.

Segons Dhiren Hazarika, els intoxicats es van començar a sentir malament dijous després d’haver consumit alcohol produït clandestin­ament. Al principi van morir 69 persones als dos districtes. Molts dels que ara estan hospitalit­zats es troben en estat crític.

“La gent va arribar a l’hospital amb vòmits intensos, sense alè i amb forts dolors al pit”, va explicar a l’Afp el doctor Ratul Bordoloi, director adjunt dels serveis de salut de Golaghat. Poc després aquestes persones perdien el coneixemen­t.

Fonts anònimes citades per la premsa van dir que el nombre de morts passaria del centenar i que les autoritats proven de verificar el nombre exacte de víctimes de l’enveriname­nt.

A mitjans de febrer un centenar de persones van morir tan sols en un cap de setmana per consum d’alcohol adulterat entre els estats d’Uttar Pradesh i Uttarajand, tots dos al nord de l’Índia i a uns 150 quilòmetre­s de la capital, Nova Delhi. La policia va llançar llavors una vasta operació contra les destil·leries clandestin­es. Ahir a la tarda es va saber que la policia d’Assam

Centenars d’indis pobres moren cada any per haver consumit begudes alcohòliqu­es que inclouen metanol

havia detingut el propietari d’una cervesera local i vuit persones més, i que es buscaven altres sospitosos.

Centenars d’indis pobres moren cada any per haver consumit begudes alcohòliqu­es barates i adulterade­s sovint per contraband­istes amb metanol, alcohol altament tòxic que s’utilitza habitualme­nt com a anticongel­ant en motors. L’alcohol metílic ataca el sistema nerviós central.

Es tracta d’un fenomen força greu a l’Índia, ja que dels cinc mil milions aproximada­ment de litres d’alcohol consumits cada any, un 40% són produïts de manera il·legal, segons la Internatio­nal Spirits and Wine Associatio­n of India. Molts estats indis han optat per prohibir l’alcohol o estan en tràmits de fer-ho, però moltes veus crítiques creuen que aquesta mesura no farà sinó incrementa­r la fabricació i venda d’alcohol adulterat fora de tot control.

El 2011 hi va haver un cas similar al d’Assam a Bengala Occidental. Aquell cop van morir 172 persones.

 ?? BIJU BORO / AFP ?? Un home intoxicat en un hospital del districte de Golaghat ahir al matí
BIJU BORO / AFP Un home intoxicat en un hospital del districte de Golaghat ahir al matí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain