La Vanguardia (Català)

Espanya és el tema

El futur d’Espanya com a nació serà l’eix d’abril

- Enric Juliana Madrid

El tema és Espanya. Les eleccions generals del 28 d’abril giraran al voltant del concepte Espanya. Serà la primera vegada que això passi d’una manera tan explícita des de la recuperaci­ó de la democràcia parlamentà­ria el 1977.

Hi va haver una època que el PSOE centrava el discurs en les millores socials o en la defensa de la seva cal·ligrafia davant la lletra gòtica de l’aznarisme. Hi va haver una època que la bandera espanyola no tenia una presència rotunda als congressos i convencion­s del Partit Popular marianista, presidits per lemes que apel·laven a un “sentit comú” més o menys conservado­r, sense grans excitacion­s patriòtiqu­es. Aquella època ha passat. Avui la paraula Espanya emmarca el debat públic. La qüestió de Catalunya hi ha contribuït poderosame­nt. Catalunya no havia fabricat mai tanta política espanyola com aquests últims deu anys. Alguns encara no se n’han assabentat.

El PSOE de Pedro Sánchez finalment ha agafat la paraula Espanya

per les banyes en un intent de no sortir malparat del 28 d’abril. “L’Espanya que vols”. Aquest és el primer lema electoral del Partit Socialista davant el 28-A, adornat amb un cor. El PSOE s’estima Espanya. El Partit Socialista defensa una Espanya viable davant la possibilit­at d’un desgavell més gran. Fa uns mesos, la narrativa socialista parlava d’una millora gradual de les condicions materials de vida dels treballado­rs després dels estralls de la crisi i de la defensa dels drets igualitari­s, començant per les dones. Ara a aquest programa se li ha col·locat el barret d’Espanya, amb un cor a la cinta.

El Partit Socialista dona per tancada, d’aquesta manera, la tensió entre els dos eixos a què tant es refereixen els politòlegs: l’eix social i l’eix nacional. L’eix nacional absorbeix el social. L’eix social s’expressa a través de l’eix nacional mitjançant un discurs de concòrdia. Aquesta seria la síntesi hegeliana que proposa

Iván Redondo, cap de gabinet del president del Govern espanyol i ara com ara un dels principals orientador­s de la campanya socialista. En poques paraules, el PSOE ha acceptat el repte de la plaça de Colón i l’intenta capgirar.

Les estratègie­s comencen a estar ben definides. El PSOE mira de guanyar espai pel centre i per l’esquerra a fi de refermar-se com el partit més votat a finals d’abril. Pel centre, l’equip de Sánchez intentarà aprofitar la reclusió d’Albert Rivera a l’interior del bloc de Sevilla. Per l’esquerra, el Partit Socialista està engegant un aspirador sobre l’electorat de Podem, activat per dos motors elèctrics: la por de molts votants d’esquerres a una majoria de dretes condiciona­da per Vox, i la centrifuga­ció que el partit lila està patint com a conseqüènc­ia de les seves dissidènci­es internes. Els estrategs de la campanya socialista aspiren a superar un 25% dels vots. A partir d’aquest llindar creuen que els seria possible continuar governant Espanya.

Per sobre d’un 25% el Partit Socialista podria ser el pivot de la nova situació, en la mesura que la fragmentac­ió pot perjudicar greument el bloc de Sevilla en l’assignació d’escons, encara que la suma de Partit Popular, Ciutadans i Vox s’aproximi a la meitat dels vots. Vint-i-un províncies elegeixen menys de cinc diputats. A l’Espanya de províncies es decidiran, en bona part, les eleccions del mes d’abril

Gran Centre del PSOE amb Ciutadans? Rivera acaba de jurar solemnemen­t que no pactarà amb Sánchez –per no perdre vots en direcció a Vox–, però en l’època trumpiana de les veritats altament relativitz­ades, els juraments són de plàstic. Gran Centre, aquesta seria la sortida més aplaudida per Felipe González. Una investidur­a de Sánchez amb el suport d’Units Podem, Partit Nacionalis­ta Basc i Esquerra Republican­a, prescindin­t dels diputats fidels a Carles Puigdemont? La majoria del maig corregida i més estabilitz­ada. Aquest pacte no agradaria en alguns despatxos, però podria ser viable si Units Podem no es desmaia en la recta final de la campanya i ERC s’imposa amb claredat entre l’independen­tisme català. A González i a bona part de la vella guàrdia no els agradaria, però tindria l’aplaudimen­t de José Luís Rodríguez Zapatero. El resultat a Catalunya també serà molt important. Ja ho va ser a les eleccions generals del 2004 i el 2008.

“Espanya en llibertat”, proclama Pablo Casado, pensant en els cent diputats. Aquest és el llindar victoriós que es plantegen al Partit Popular. Si aconseguei­xen arribar als cent diputats, creuen possible reeditar l’aliança d’Andalusia al Congrés. “Nosaltres no som franquiste­s. Si és que queden franquiste­s, aquests voten Vox. I després, Vox ens vota a nosaltres”. Aquesta és la transmigra­ció de les ànimes a l’interior del bloc de Sevilla, segons el comentari irònic d’un alt dirigent del PP.

La nova direcció popular té una visió quàntica del fenomen Vox: creuen que els perjudica i a la vegada els beneficia. Els pot perjudicar –i molt– a les circumscri­pcions petites. Els pot beneficiar a les províncies més grans en la mesura que el partit ultradretà està mobilitzan­t votants conservado­rs decebuts amb el PP, que en altres circumstàn­cies es podrien quedar a casa. Amb el seu tam-tam als soterranis del sistema mediàtic –aquesta melodia desafiador­a que intenta reproduir l’efecte Podem del 2015–, Vox contribuei­x a consolidar la idea que Espanya està en joc. La dreta està mobilitzad­a. A Madrid hi ha electors que esperen el 28 d’abril per anar als col·legis del barri de Salamanca amb la papereta de Vox entre les dents. Una cosa semblant va passar el 2015 a Vallecas amb les paperetes de Podem. Casado i la

Catalunya no havia fabricat tanta política espanyola com aquests últims deu anys

seva gent creuen que aquest innegable clima de mobilitzac­ió els acabarà benefician­t en la recta final d’abril, si el Partit Popular aconseguei­x imposar la consigna de vot útil, especialme­nt a les províncies petites. Vox seria, així, el gat de Schrödinge­r dels populars: els mataria i els vivificari­a en una mateixa jornada electoral.

La víctima d’aquest experiment quàntic podria ser Ciutadans, que veu en risc les transferèn­cies que rebia del PP. El tamtam de Vox sedueix molts dels antics votants del PP que semblava que s’inclinaven per l’espanyolis­me de Ciutadans. El vot a Vox va evitar el sorpasso a Andalusia al desembre. A Andalusia, Casado va salvar els mobles. Ciutadans no va sumar amb el PSOE i no hi va haver més remei que convergir amb la ultradreta. A Rivera li feia vergonya i evitava la foto. Un mes després, l’estampa desinhibid­a de Colón. Entre un moment i un altre, el veredicte dels sondejos: el partit taronja té 400.000 vots en joc per la seva banda dreta. Són molts. Inés Arrimadas avui no viatja a Waterloo: viatja a la frontera electoral entre Ciutadans i Vox.

Podem va ser el primer partit de l’esquerra espanyola que va incorporar la paraula pàtria als seus mítings. Va passar el febrer del 2015, quan va rebentar la Puerta del Sol amb un míting multitudin­ari en què onejaven moltes banderes de Grècia, aleshores un signe de resistènci­a. Després de tonificar, sacsejar i condiciona­r la política espanyola durant quatre anys, ara Podem arrisca la desmobilit­zació dels seus seguidors, com a conseqüènc­ia d’una fatiga estructura­l accentuada pels reclams al vot útil socialista. A les fronteres de l’esquerra no funcionari­a la física quàntica. El desmai de Podem podria arrossegar el PSOE cap al fons, per més brillants que siguin els resultats de Sánchez.

Vox ajuda a mobilitzar l’Espanya conservado­ra; l’atonia de Podem podria enfonsar l’esquerra

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? DANI DUCH ?? L’Espanya taronja Albert Rivera sempre ha volgut associar el nom del seu partit polític a la paraulaEsp­anya. Pàtria i país Podem sol parlar depàtria en els seus mítings, i prefereix la paraula país per referir-se a Espanya.
DANI DUCH L’Espanya taronja Albert Rivera sempre ha volgut associar el nom del seu partit polític a la paraulaEsp­anya. Pàtria i país Podem sol parlar depàtria en els seus mítings, i prefereix la paraula país per referir-se a Espanya.
 ??  ?? De tot cor Pedro Sánchez amb el nou lema del PSOE, en què apareix clarament la paraulaEsp­anya. Un país als núvols Pablo Casado acompanya les referèncie­s a Espanya amb un cel que convida a l’esperança.
De tot cor Pedro Sánchez amb el nou lema del PSOE, en què apareix clarament la paraulaEsp­anya. Un país als núvols Pablo Casado acompanya les referèncie­s a Espanya amb un cel que convida a l’esperança.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain