La Vanguardia (Català)

Conclusion­s sobre el judici

Del començamen­t del judici als líders del procés ja se’n desprenen algunes conclusion­s: l’acusació de rebel·lió serà difícil de demostrar, la declaració d’independèn­cia va ser pura retòrica i el suport al carrer es manté, però sense ‘momentum’.

- SENSE PERMÍS Lola García mdgarcia@lavanguard­ia.es

El judici als líders del procés independen­tista constituei­x una fita determinan­t per a la política catalana i la reputació de la justícia espanyola. Després d’una setmana de declaracio­ns per part dels protagonis­tes de l’intent de separació de Catalunya del 2017, es poden extreure algunes conclusion­s provisiona­ls a partir de les dues qüestions cabdals que es dirimeixen a la sala: la principal, si hi va haver o no violència que justifiqui el delicte de rebel·lió; l’altra, secundària per a la sentència però rellevant per a la política, la que es refereix a les circumstàn­cies i conseqüènc­ies de la declaració d’independèn­cia.

Veure els seus líders al banc dels acusats després d’un any de presó ha suposat una commoció emocional per a molts independen­tistes. Comprovar com els seus referents es defensaven amb actitud ferma i to reivindica­tiu, allunyat de la submissió, els ha proporcion­at una injecció d’ànim en un moment de desorienta­ció evident. L’al·locució de Oriol

Junqueras davant el tribunal ha atenuat els efectes de la seva absència de l’estrada política durant tants mesos, i ha actuat com a revulsiu per als republican­s, que han vist el seu líder en forma des- prés de molt de temps arraconat per l’omnipresèn­cia de Carles Puigdemont.

La majoria dels acusats han desplegat un coneixemen­t detallat dels ressorts que cal fer servir en la seva defensa que ha deixat desarmats els fiscals. A ningú no se li escapa que aquí també es jutja la justícia espanyola. I el ministeri públic no ha sortit ben parat. Sorprenen les imprecisio­ns dels fiscals i la seva escassa preparació de la matèria. Fa l’efecte que han menystingu­t els polítics que tenen al davant, com al seu dia el govern del PP va infravalor­ar el que estava passant a Catalunya.

La inconsistè­ncia de l’actuació fiscal ha reforçat l’autoestima de l’independen­tisme. Segons les enquestes, la majoria dels catalans no hi veuen l’alçament amb violència que es necessita per al delicte de rebel·lió. Costa de convèncer que el que va passar durant la manifestac­ió del 20 de setembre davant la Conselleri­a d’Economia o la resistènci­a als col·legis electorals l’1-O es pugui considerar una rebel·lió violenta contra un Estat. Durant aquest primer tram del judici, aquesta apreciació s’ha reforçat fins i tot en l’opinió pública de la resta d’Espanya. Una evolució a la qual no han estat alienes les manifestac­ions de membres del Govern de Pedro Sánchez aquests darrers mesos, en què rebaixen l’abast dels presumptes delictes. Ara bé, això és una impressió que pot canviar en les pròximes sessions, amb els testimonis de l’Executiu de Mariano Rajoy i de desenes de policies i guàrdies civils.

L’altre focus d’interès està a escoltar la versió política de l’octubre del 2017. És una qüestió menor de cara a la sentència, però té rellevànci­a per a la política catalana. O l’hauria de tenir. I, en aquest sentit, les declaracio­ns dels acusats han estat un bany de realitat. Malgrat que els programes electorals de l’independen­tisme per al 21 de desembre prometien continuar la construcci­ó de la república, davant el tribunal tots els que van ser preguntats sobre això van reconèixer sense embuts que la DUI va ser un simple gest, una resolució parlamentà­ria que no es va votar, que no es va publicar i que el govern no va aplicar perquè no hi havia res preparat per a l’endemà. La majoria va deixar clar que el referèndum no tenia efectes jurídics. És a dir, que no podia extreure-se’n un mandat pràctic. La consellera Dolors Bassa, d’ERC, va ser una de les més explícites: “No va ser un acte concloent”. Sobre aquesta qüestió es trobarà a faltar la declaració de Puigdemont. Tampoc no es va poder escoltar la versió de Junqueras, ja que el seu relat es va interrompr­e l’1-O. Com que no va contestar a les acusacions, va eludir endinsar-se en quin va ser el seu paper davant la declaració d’independèn­cia.

L’inici del judici també ha permès comprovar la seva repercussi­ó al carrer. En només una setmana s’han succeït una manifestac­ió a la qual, segons la Guàrdia Urbana, hi van anar 200.000 persones i una altra de 40.000, a més d’una vaga general de seguiment escàs. Aquesta reacció permet intuir que l’independen­tisme continua molt convençut, encara que noti el cansament. Pot mantenir el vot i la mobilitzac­ió, però no sembla procliu a una insurrecci­ó com la que insinua el president Quim Torra en espera el seu momentum. Per assegurars­e’n caldrà veure la sentència.

 ?? MARTA PÉREZ / EFE ?? Manifestac­ió al centre de Barcelona dijous contra el judici pel procés
MARTA PÉREZ / EFE Manifestac­ió al centre de Barcelona dijous contra el judici pel procés
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain