La Vanguardia (Català)

Sense proves

-

Pel que s’ha vist i s’ha sentit fins ara en el judici, ni la Fiscalia ni l’Advocacia de l’Estat en els interrogat­oris als acusats han pogut aportar ni una sola prova sobre presumptes delictes de violència o malversaci­ó. I no han pogut aportar res perquè res no tenen.

Com és possible que una Fiscalia General pugui llançar-se al buit d’aquesta manera? Suposo que, per pressions del Govern i d’altres partits de dreta i ultradreta, i també de mitjans afins, es va donar per bo el relat particular del jutge instructor, fet a partir d’informes de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil.

L’única cosa que podran imputar és la desobedièn­cia al TC, que va prohibir el referèndum i que els acusats sempre han reconegut. És a dir, penes d’inhabilita­ció i multes.

Per això tot aquest mullader i presó preventiva? Peró és que, a més, el TC no podia prohibir una cosa que no és delicte ni al Codi Penal ni a la mateixa Constituci­ó. Fa pocs anys que es va despenalit­zar l’organitzac­ió i realitzaci­ó de referèndum­s, i a més, Espanya va signar el Pacte Internacio­nal de Drets Civics i Polítics auspiciat per l’ONU el 1996, on s’accepta el dret a l’autodeterm­inació dels pobles. Per tant, l’absolució és el que toca.

DIONÍS LÓPEZ

Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain