La Vanguardia (Català)

Justícia històrica

- Suso Pérez Els lectors poden escriure al Defensor del Lector (defensor@lavanguard­ia.es) o trucar al 93-481-22-10

Un dels avantatges que atresora un gran diari és que és una memòria viva en si mateix. No només per la seva profunda hemeroteca sinó pels records personals dels profession­als a partir de l’especialit­zació temàtica durant la seva trajectòri­a. De fet, un dels valors tradiciona­ls d’aquest ofici, que ara potser s’està perdent amb la devaluació laboral que pateix, és el cabal d’informació i coneixemen­ts que s’arriben a acumular en una redacció a través de l’experiènci­a dels mateixos periodiste­s.

N’hem tingut un exemple aquesta setmana. El correspons­al a París, Eusebio Val, va publicar diumenge passat una interessan­t entrevista a l’historiado­r francès Florent Brayard en la qual, en el context del genocidi jueu comès pels nazis, es parlava del cas de 500 jueus d’origen sefardita a Salònica (Grècia), el 1943, la majoria dels quals s’haurien salvat, segons recull l’historiado­r en un passatge del seu llibre, gràcies a la intervenci­ó de l’ambaixada espanyola en aquell país.

“És fascinant que, per a Hitler, el respecte als aliats, en aquest cas Espanya –diu Brayard en l’entrevista publicada–, era un objectiu superior a la seva voluntat de matar els jueus. Es tendeix a pensar que la solució final era un programa inflexible, sense excepcions, però no, permetia també fer política”.

Eduardo Martín de Pozuelo, company de redacció durant 42 anys i ara col·laborador com a articulist­a des de la seva jubilació, es va afanyar a enviar-nos un missatge per precisar el que va passar a Salònica. Segons el seu parer, tal com queda formulat, el cas pot contribuir a salvar la imatge del franquisme en relació amb la persecució als jueus i a “blanquejar” el paper de la diplomàcia espanyola de l’època.

Martín de Pozuelo explica que la veritat és molt diferent. “Dels gairebé 60.000 jueus sefardites que hi havia a Salònica el 1941, quan es va produir l’ocupació de Grècia, només se’n van salvar uns quants. I, entre ells, aquests 500 aproximada­ment. Però no va ser gràcies a la diplomàcia espanyola, sinó per mediació personal del cònsol Sebastián Romero Radigales, que va desobeir sistemàtic­ament les ordres que procedien del Ministeri d’Exteriors espanyol i va posar en perill la seva vida per salvar aquelles persones. Aquesta actuació individual li ha valgut ser reconegut com a Just entre les Nacions per l’Estat d’Israel”.

Martín de Pozuelo, que va bussejar durant molt de temps als documents secrets desclassif­icats dels arxius nacionals dels Estats Units i del Regne Unit, va aportar dades definitive­s perquè es concedís aquella distinció a Romero Radigales. Els documents que va trobar li van permetre publicar més informacio­ns, com que 360 d’aquells sefardites de Salònica van acabar arribant, temps després, a Barcelona després d’una operació rocamboles­ca de propaganda franquista. “El règim va permetre la seva salvació definitiva per contrarest­ar una incipient campanya de premsa internacio­nal que assenyalav­a a Franco com a nazi. No va ser per qüestions humanitàri­es o de solidarita­t amb les víctimes de l’Holocaust”, assenyala.

La història, que es va publicar en reportatge­s al diari i al Magazine, està recollida a l’obra El franquismo, cómplice del Holocausto, de l’editorial Libros de Vanguardia.

Per nosaltres, i segur que pels lectors després d’aquests aclariment­s, ha estat molt satisfacto­ri aprofundir més en els fets històrics a partir de la mirada del periodisme, que procura no només publicar la veritat sinó recuperar-la una vegada i una altra davant el risc que es tergiversi o es perdi en la memòria col·lectiva.

La diplomàcia franquista no va salvar centenars de jueus sefardites a Grècia el 1943; va ser l’actuació personal del cònsol Sebastián Romero Radigales

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain