La Vanguardia (Català)

“Vente a Almería, Pepe”

- Glòria Serra

Rogelio Velasco, flamant conseller d’Economia de la Junta d’Andalusia, promet moltes tardes de glòria per al periodisme i molt poc ajut per esborrar el desprestig­i general de la política. Després d’assegurar que la promesa estrella del PP a les eleccions –crear 600.000 llocs de treball– era només “una forma d’expressar-se durant una campanya electoral”, ens ha explicat ara com pensa atacar l’atur endèmic a Andalusia, especialme­nt el de llarga durada. El conseller proposa als aturats marxar del seu poble per anar-se’n cap a la Costa del Sol, Almeria o Huelva, on el turisme i l’agricultur­a del plàstic donen algunes oportunita­ts a l’estancada economia andalusa. Més enllà del fet que estem parlant de feines molt mal pagades, sovint denunciade­s per la il·legalitat dels contractes o les condicions laborals i cobertes pels més desesperat­s, els immigrants, la pregunta que es planteja és: què passarà llavors a la resta d’Andalusia, als pobles d’interior, a les comarques més desfavorid­es?

No cal anar gaire lluny per trobar la resposta. Aragó, La Rioja, l’interior del País Valencià

La falta de possibilit­ats laborals ha anat dessagnant els pobles de l’interior davant la indiferènc­ia dels governants

i, sobretot, les dues Castelles són el cementiri de la despoblaci­ó, la manca d’oportunita­ts, l’envellimen­t i l’emigració massiva. 4.200 municipis estan amenaçats de desaparèix­er. Infraestru­ctures pèssimes, poc servei sanitari i escolar però, sobretot, una manca absoluta de possibilit­ats laborals han anat dessagnant aquests territoris davant la indiferènc­ia de tots els governs que, senzillame­nt, els han oblidat. Castella i Lleó és l’estrella del desastre: la comunitat més extensa, nou províncies, poc més de 2,5 milions de persones, més del 90% dels pobles amb menys de mil habitants i un degoteig constant de morts i fugides.

Fa uns dies, amb motiu de les pròximes eleccions municipals, l’Abc entrevista­va Mauricio Martínez, alcalde de Valdaracha­s, a Guadalajar­a. Fa 47 anys que és al càrrec, va arribar-hi amb Franco i ara, als 86 anys, li agradaria no tornar-hi, però ningú més s’hi postula. El que hauria de ser una notícia de color i anecdotari, com es diu habitualme­nt, és converteix en necrològic­a quan explica que al poble són només 39. Amb prou feines tres treballen al camp i la resta, jubilats.

Des de Madrid, l’aspiradora que ha buidat Castella, s’observa amb indiferènc­ia el fenomen, un autèntic pecat en uns territoris amb un potencial fabulós pel que fa a la indústria agroalimen­tària, les energies alternativ­es o el turisme de qualitat, per posar només tres exemples. Els fons europeus per ajudar aquestes zones i evitar-ne la mort arriben amb comptagote­s, perduts als despatxos de les llunyanes capitals. Els que ocupen aquests despatxos estan més amatents a cuidar les àrees on el nombre de vots és més important.

Només ens falta que a Andalusia es vulgui copiar aquest desastre, amb un conseller d’Economia que deu ser amant de les pel·lícules de Pedro Lazaga dels anys setanta interpreta­des per Alfredo Landa. Una de mítica va ser ¡Vente a Alemania, Pepe!, que retratava l’emigració massiva d’espanyols per treballar a la indústria alemanya atesa la manca d’oportunita­ts a Espanya. Potser veurem aviat una nova campanya publicitàr­ia de la Junta d’Andalusia: “¡Vente a Almería, Pepe!”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain