La Vanguardia (Català)

Crisi a Buenos Aires

- Llucia Ramis

La crisi no m’afecta especialme­nt perquè ho fa habitualme­nt, vaig pensar llavors. El 2012 començava tan apocalípti­c com la pel·lícula de Roland Emmerich titulada així. Les manifestac­ions del 15-M ens havien fet creure que les coses podrien canviar. Però per poc temps. Les retallades s’acarnissar­en amb els autònoms, les col·laboracion­s van caure en picat. Es va estendre el pànic –com arribaré a final de mes?–. Ja em veia tornant a Mallorca, a casa dels meus pares. En comptes d’això, vaig comprar un bitllet a Buenos Aires.

Recordo una ciutat sense límits vista des del cel. Vivia a Palermo Viejo, davant d’un bar restaurant anomenat Shanghai. Allà vaig celebrar el meu aniversari amb els convidats a la Fira del Llibre. D’asadito en asadito, vaig conèixer molts escriptors, al lloc on hi ha més llibreries per persona. Ara perilla de tancar la mítica Clásica y Moderna, que freqüentav­a Borges. La gent parlava de teatre, de literatura, amb la mateixa naturalita­t amb què aquí es parla de Netflix. De vegades tenia la impressió de ser al Madrid dels anys vuitanta, bulliciós, que canviava a batzegades i jugava amb la improvisac­ió. Em va cridar l’atenció que no hi hagués contenidor­s als carrers, i que cadascú deixàs la bossa d’escombrari­es als peus d’un arbre al meu barri, o en monticles al centre, que s’acumulaven durant la nit i desapareix­ien abans que sortís el sol. També em cridaren l’atenció els cartoneros, els choripanes, la inexistènc­ia de relleu a la ciutat. I vaig flipar en un míting de Cristina Kirchner, que baixà d’un helicòpter i recorregué en furgoneta un camp de futbol per saludar al seu públic abocada des de la porta corredissa, entre aplaudimen­ts i víctors com si fos Madonna.

Parlar de política implicava tenir discussion­s infinites que no arribaven enlloc. Ingènua de mi, vaig arribar a sentir enveja de la passió que provocava el tema. En aquesta banda de l’Atlàntic, els deia, l’escepticis­me era total, ningú no creia ja en res. Ells es fotien de les nostres concentrac­ions silenciose­s. Vaig tornar amb la intenció d’arreglar la paperassa per instal·lar-me allà una temporada, però al final em vaig quedar a Barcelona. Vingueren alguns amics de visita. “D’això en dieu crisi?”, protestave­n mentre passejàvem per Gràcia, botigues i bars plens de gent, carrers endreçats, calma.

Set anys després, Barcelona és la ciutat convidada a la Fira del Llibre de Buenos Aires, capital d’un país que s’ha acostumat –segons digueren– a passar una crisi cada vuit anys. El tema de la xerrada en què participar­é amb Miqui Otero i un autor argentí per confirmar serà precisamen­t la crisi. El que no sé és si el terme és correcte, quan ens hem instal·lat en una inestabili­tat permanent. Quan la incertesa ha esdevingut quotidiana. Quan es considera revolucion­ari el que és conservado­r. Quan cada dia pot fer història o ser l’apocalipsi.

La gent parlava de teatre, de literatura, amb la mateixa naturalita­t amb què aquí es parla de Netflix

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain