La Vanguardia (Català)

Feixista!

- Daniel Arasa

L’acusació de “feixista!” es llança un dia sí l’altre també com a dard acusatori contra partits de dretes i els seus dirigents, així com contra membres de la judicatura i de les policies, l’Estat espanyol, de vegades empresaris, etcètera. Passa així en protestes dels CDR, també ho fan servir polítics nacionalis­tes catalans i dels comuns i de Podem, i fins i tot es crida en manifestac­ions al carrer de la índole més diversa, encara que siguin per motius laborals, feministes o altres reivindica­cions socials. De vegades, menys, també es fa servir contra els independen­tistes catalans. Alguns grups o plataforme­s de matriu anarco s’autodenomi­nen “antifeixis­tes”.

Tot això passa des de fa anys, però amb el judici del procés i l’eclosió de Vox en l’escena pública aquesta imputació s’ha disparat, acompanyad­a de vegades de paraules com dictadura, opressió, tirania, despotisme, arbitrarie­tat o autoritari­sme. No només contra totes les dretes, per suposat PP i Cs, sinó fins i tot contra el Govern socialista ara en extinció. Els mateixos termes utilitzen a les tertúlies o programes de ràdio i televisió persones suposadame­nt una mica més il·lustrades.

Aquest adjectiu, feixista, sol adjudicars­e de manera tan impròpia que resulta dubtós que els qui el pronuncien tinguin la més mínima idea de què significa. L’assimilen a compendi de tots els mals i perversion­s, sense discernir ni aprofundir-hi.

Aniria bé assabentar-se mínimament del que va ser el feixisme i atribuir-lo només a qui correspon. Ara s’obre una bona oportunita­t quan es compleix el centenari de la creació del feixisme per Benito Mussolini i els seus companys. El 23 de març de l’any 1919 es van creae en una sala de la Piazza San Sepolcro de Milà els Fasci di Combattime­nto, que reuneixen les bases i el programa polític del feixisme. Dos anys més tard, el 9 de novembre del 1921, es convertiri­en en el Partito Nazionale Feixista. El 23 de març va passar a ser una data icònica per als feixistes italians, i mostra d’això és que una de les divisions del Corpo Truppe Volontarie que van ajudar el general Franco durant la Guerra civil espanyola portava aquesta denominaci­ó.

Cadascú és ben lliure de defensar les idees que consideri més justes, però acusar amb propietat els altres aportaria una mica de rigor intel·lectual i ètic al debat polític.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain