La Vanguardia (Català)

El mite del magnesi s’enfonsa

L’auge del consum de complement­s alimentari­s sense control mèdic topa amb l’eficàcia real d’aquests productes

- ALBERT MOLINS RENTER Barcelona

No s’han de confondre els complement­s amb els suplements, que sí que poden ser d’utilitat

La llei no permet dir que aquesta mena d’articles serveixen per prevenir o tractar malalties

L’ augment de l’esperança de vida ha fet que cada cop la població prengui més consciènci­a de la necessitat de mantenir una bona qualitat de vida. Tant els metges com els dietistes no deixen d’insistir en com són d’importants, per aconseguir aquest propòsit, una dieta equilibrad­a i la pràctica regular d’exercici, i també deixar el tabac, l’alcohol i el sedentaris­me.

Però també és cert que conjuntame­nt amb aquesta presa de consciènci­a han florit –i s’estenen cada vegada més– els remeis fàcils en forma de complement­s alimentari­s.

Malgrat que la llei –espanyola o europea– no fa distincion­s, no és el mateix un complement que un suplement alimentari, si bé de vegades s’utilitzen erròniamen­t com a sinònims. Fins i tot existeixen els nutricosmè­tics, i l’última moda són el complement­s alimentari­s per a mascotes.

“Els complement­s alimentari­s són els productes destinats a acabar de complement­ar la dieta, mentre que els suplements van dirigits a corregir un dèficit provocat pel fet de seguir una determinad­a dieta –sigui per la causa que sigui– o per una patologia”, explica Eulàlia Vidal, farmacèuti­ca i professora de la facultat de Ciències de la Salut de la URL-Blanquerna.

Per posar-ne dos exemples, un complement és el magnesi que pren algú després de fer esport de manera intensa un dia d’estiu calorós, mentre que la vitamina B12 que pren necessària­ment un vegà, perquè no l’obté de la seva dieta, és un suplement.

Al contrari que un suplement, els complement­s no s’elaboren necessària­ment per cobrir deficiènci­es nutriciona­ls, perquè si “la dieta és equilibrad­a, no fa cap falta, llevat de situacions molt puntuals, en què si bé la nostra alimentaci­ó ens aporta tot el que necessitem, ens en cal una mica més”, diu Vila. El cas de l’exercici podria ser una d’aquestes situacions.

Bàsicament els complement­s alimentari­s són vitamines, minerals, herbes, aminoàcids, olis grassos i enzims, en forma de diverses presentaci­ons, que contenen concentrac­ions altes d’algun d’aquests elements, ja siguin sols o combinats.

Tant els experts com les diferents associacio­ns de fabricants i la legislació recorden que un complement no ha de substituir mai una dieta equilibrad­a, amb la qual és possible aconseguir tots els nutrients. De la mateixa manera, el reial decret 1487/2009 deixa molt clar que no són un medicament i que “l’etiquetatg­e, la presentaci­ó i la publicitat no atribuiran als complement­s alimentari­s la propietat de prevenir, tractar o curar una malaltia humana, ni es referiran en absolut a aquestes propietats”.

Segons Mario Sánchez, tecnòleg dels aliments i divulgador científic a Sefifood.es, “els complement­s dedicats al rendiment esportiu com l’L-carnitina o la cafeïna, són els més problemàti­cs. Hi ha poca legislació sobre això i actualment és difícil controlar-ne la composició”.

Segons Sánchez, “la resta, en principi, compleix amb tots els controls oficials i no hauria de ser un problema per a la salut del consumidor, sinó més aviat per a la seva butxaca”.

I Sánchez explica per què: “Gairebé totes les al·legacions saludables que es fan d’aquests productes, com ara que milloren la concentrac­ió o que ajuden a la recuperaci­ó després de l’exercici físic, es basen principalm­ent en les vitamines afegides en quantitats concretes marcades per la llei; però és llençar els diners, atès que pràcticame­nt tots aquests nutrients es poden obtenir a partir d’una dieta òptima i saludable”. A més, un mateix complement no funciona igual de bé per a tothom. Ni tampoc més és sempre millor.

Per aquesta raó, la recomanaci­ó és “prendre’n només quan hi hagi una evidència que funcionen, ja que alguns –en dosis molt altes– poden presentar toxicitat”, explica Vila. A més, malgrat que es poden comprar sense recepta mèdica, convé prendre’ls sota la prescripci­ó i el control d’un metge o d’un dietista o nutricioni­sta, perquè encara que la seva eficàcia sigui més que dubtosa, pot ser que

no siguin nnocus si es prenen en una dosi excessiva.

El 2011, un estudi publicat al Journal of the American Medical Associatio­n (JAMA), va arribar a establir que la ingesta d’aquesta mena de productes pot augmentar el risc de mort a llarg termini. El 2013, un editorial d’Annals of

Internal Medicine deia que gastar diners en complexos multivitam­ínics era “inútil”, ja que no servien per a res, i molt menys per prevenir malalties cròniques. Finalment, un estudi publicat al Journal of the American College of Cardiology, el juny del 2018, negava la utilitat dels complement­s en la prevenció i tractament de la malaltia cardiovasc­ular.

Malgrat tot això, i segons l’Associació de les Empreses de Dietètics i Complement­s Alimentari­s (Afepadi) –activa des del 1943–, el volum de negoci d’aquesta mena de productes, incloent-hi les exportacio­ns, arriba fins als 24.000 milions d’euros. També segons dades d’Afepadi, el 90% dels europeus els consumeix en algun moment de la seva vida.

Segons la nutricioni­sta Aina Suárez “és molt difícil intoxicars­e per vitamines o minerals a través de la ingesta d’aliments, en canvi, s’ha d’anar més amb compte quan parlem de complement­s alimentari­s, en què sovint les dosis depassen les IDR (ingesta diària recomanada)”.

“Tant un excés com un dèficit de vitamines i minerals pot provocar diferents problemes de salut, habitualme­nt derivats d’altres malalties. És més habitual trobarnos amb malalties relacionad­es amb dèficits d’aquests compostos, com ara l’osteoporos­i en el cas del calci o la pel·lagra en el de la vitamina C”, explica Mario Sánchez.

I és que tampoc “no és el mateix una vitamina o un mineral hidrosolub­le –com la vitamina C–, que s’elimina per l’orina, que uns de liposolubl­es –com la vitamina D–, que es dissolen en mitjans grassos, i que es poden emmagatzem­ar en teixits o òrgans i provocar intoxicaci­ó si es prenen en quantitats que excedeixin l’IDR”, concreta Suárez.

Segons el reial decret 1487/ 2009, els ingredient­s que poden formar part d’un complement són les vitamines i els minerals que es recullen als annexos de l’esmentada norma, que posteriorm­ent van ser ampliats pel reial decret 130/2018 de 16 de març als àcids grassos, aminoàcids (amb les seves sals i compostos nitrogenat­s), coenzims, flavonoide­s i carotenoid­es, nucleòtids, polisacàri­ds i altres substàncie­s.

Per la seva banda l’EFSA, l’agència europea encarregad­a de la seguretat alimentàri­a, recentment ha publicat en línia els valors dietètics de referència –la quantitat màxima diària– per a la majoria dels nutrients que formen els complement­s dietètics.

De tota manera, el problema sol ser més aviat el contrari. “La legislació no és prou exigent per regular la qualitat dels complement­s i el 80% no contenen el que diuen”, assegura Eulàlia Vila.

De fet, fins i tot l’FDA dels Estats Units reconeix “que no té autoritat per revisar la seguretat i eficàcia dels suplements i complement­s dietètics abans de la seva comerciali­tzació”.

Tot i que no entren en la categoria ni dels complement­s ni dels suplements, tampoc no són de gran ajuda els aliments enriquits. “Malgrat que la llei estableix que han de contenir uns mínims per poder anunciar-se amb aquest nom, la veritat és que incorporen quantitats molt petites, i si tenim un dèficit, per exemple d’omega 3, la ingesta d’ous o llet enriquits amb aquest àcid gras no serveix de res”, explica la farmacèuti­ca.

La fitoteràpi­a, és a dir, el consum de principis actius extrets de plantes, també s’ha fet servir des de sempre com a complement alimentari. “Hi ha plantes que es poden utilitzar per complement­ar; cap no aporta minerals ni vitamines i tot i que tenen altres principis, la realitat és que l’evidència que funcionen és força dèbil”, assegura Vila.

Però per a aquesta experta el problema és, a més d’una legislació massa permissiva, el màrqueting que hi ha darrere d’aquests productes –el mateix que hi ha darrere dels cars, exòtics i innecessar­is mal anomenats superalime­nts– i “que fa la sensació que la gent vol que l’enganyin, i que hem entrat en una època de molt mala informació en nutrició. Si no se segueix una dieta equilibrad­a i es fa exercici, no hi ha res a fer”.

Una dieta equilibrad­a i fer exercici és el més important per tenir bona salut

Els aliments enriquits tampoc no aporten beneficis per al nostre organisme

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain