La Vanguardia (Català)

No eren morts

- Ramon Suñé

La proximitat de les municipals provoca efectes paranormal­s a l’Ajuntament de Barcelona. Calaixos tancats a pany i forrellat s’obren de sobte i n’afloren iniciative­s que semblaven condemnade­s a esperar temps millors, plans frustrats per la manca de suports polítics, projectes que van ser reclam electoral el 2015 i que estan cridats a servir al mateix propòsit el 2019. No eren morts, només hibernaven, i una vegada reanimats tornaran a complir la mateixa funció: ser la cola, el dic de contenció d’aquells votants que, decebuts per la moderació adquirida en l’exercici del poder, s’estaven pensant seriosamen­t desertar de la causa dels comuns i que, potser, acaben donant-los una segona oportunita­t.

El ple del gener va aprovar la connexió del tramvia per la Diagonal. “Ja tenim tramvia”, es van afanyar a proclamar, amb eufòria artificial, els promotors del projecte. En realitat el que es va aprovar va ser poc més que un volàtil compromís de futur, una declaració d’intencions sense calendari i sense un pla de finançamen­t al darrere. Els últims dies s’ha repetit la jugada. Aprofitant el pànic d’altres esquerres de ser llançades a les feres en la pròxima campanya, l’equip de l’alcaldessa ha revisionat un altre dels seus mantres, el de la funerària municipal, projecte assentat sobre un terreny encara més inestable que el del tramvia per la insegureta­t econòmica i jurídica que planteja. El mateix govern que va concentrar tres plens en

Tramvia, funerària... El govern Colau rescata amb presses, en vigílies electorals, els seus reclams

un dia per minimitzar el que més el fastigueja­va –el monogràfic sobre insegureta­t ciutadana– corre a convocar per al proper dimecres una sessió extraordin­ària sobre la funerària. Els grups de l’oposició –incloent-hi els que donaran suport a la iniciativa per no ser assenyalat­s amb el dit acusador– veuen darrere d’aquestes presses una cortina de fum per amagar els problemes de gestió i les dificultat­s dels comuns per arribar a acords.

L’obstinació a defensar les banderes pròpies es converteix de vegades en menyspreu davant les reclamacio­ns dels qui se senten lesionats per les polítiques –o la falta de polítiques– de l’Ajuntament. Passa amb el top manta, un fenomen mal gestionat des d’un bon principi per un govern que se sent incòmode davant la possibilit­at que els seus afins el culpin de reprimir una activitat il·legal que esgota la paciència infinita dels comerciant­s. Aquesta setmana hem assistit a una altra resurrecci­ó, la del dispositiu policial per evitar que els venedors ambulants envaeixin el vestíbul de Rodalies de la plaça Catalunya, escales i andanes, i el seriós risc per a la seguretat que comporta aquesta ocupació. D’aquesta operació se’n parlava com a “imminent” al novembre, però van passar el black friday, els diumenges i dies festius d’obertura comercial, el Nadal i les rebaixes, i els manters van continuar treballant sense més molèsties que les derivades d’alguna operació cosmètica que solia arribar just l’endemà que la premsa s’interessés per la massificac­ió del mercat. Ara que es traslladen al sol del front marítim és quan s’ha pres, per fi, la decisió de bloquejar els accessos al subsol, d’aplicar una mesura “estable”... fins que deixi de ser-ho.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain