La Vanguardia (Català)

‘Salvados’ commemora el cinquè aniversari del fals documental del 23-F

- Redacció

Aquesta nit el programa Salvados de La Sexta commemora el cinquè aniversari d’Operación Palace, el fals documental sobre el 23-F, amb un especial en què s’explicaran els secrets que van envoltar-ne l’elaboració. L’espai va ser pioner a posar el focus sobre el perill de les fake news i les informacio­ns falses, i la seva emissió (amb més de cinc milions d’espectador­s) va tenir una gran influència en la societat.

En aquest fals documental, dirigit per Jordi Évole, es fabulava que el cop d’Estat del tinent coronel Tejero del 1981 va ser, en realitat, un muntatge orquestrat pel rei Joan Carles I i els principals líders polítics del país a fi d’apuntalar la democràcia pocs anys després de la mort de Franco. Membres del programa explicaran quin va ser el procés creatiu, les dificultat­s que es van trobar, les precaucion­s que es van prendre per guardar el secret i quines van ser les reaccions després de l’emissió.

A més a més, alguns dels seus protagonis­tes, com ara Jorge Verstrynge, Iñaki Anasagasti o Fernando Ónega rememorara­n la seva participac­ió en el documental i explicaran com van viure la nit de l’emissió. També hi participar­an persones crítiques amb la seva emissió, com la Federació d’Associacio­ns de Periodiste­s, que van denunciar Operación Palace davant la comissió deontològi­ca del Col·legi de Periodiste­s.

El programa tindrà la presència d’Iñaki Gabilondo i de Sergi Pàmies, del qual el pare, un diputat comunista, es trobava al Congrés la nit de l’intent de cop d’Estat. Tots dos reflexione­n sobre l’impacte d’Operación Palace, el poder de la televisió, l’ètica periodísti­ca, l’esperit crític de la societat i l’eclosió, els últims anys de les notícies falses.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain