La Vanguardia (Català)

Facebook recull intimitats d’usuaris procedents d’altres aplicacion­s Nova York obre una nova investigac­ió sobre la conducta de la xarxa social

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

El Gran Germà de George Orwell, el de debò, aquest gegantí ens planetari, l’espia transnacio­nal que ho sap tot de tu, fins i tot el més íntim i intransfer­ible, té un nom: Facebook.

La CIA, el KGB (avui el GRU), el Mossad o l’M16 són un joc de nens al seu costat. I el CNI espanyol, un acudit i més aviat bast.

És igual que siguis un dels més de 2.000 milions d’usuaris de la mare de totes les xarxes socials, i que avui ha esdevingut clau per fomentar teories conspirado­res o difondre notícies falses, l’invent de Mark Zuckerberg ha estès els seus tentacles. Va més enllà de les seves fronteres de negoci per posar sota la seva lupa fins i tot aquells que no tenen compte en la seva firma.

Una investigac­ió de The Wall Street Journal ha revelat que Facebook rep, de manera automàtica i sense que els usuaris en tinguin coneixemen­t, dades sensibles procedents d’altres aplicacion­s. En aquestes confidènci­es hi ha cicles menstruals, l’estat de l’embaràs, si lluites contra el sobrepès, ritmes cardíacs, pressió sanguínia o el preu dels pisos que es consulten. Va sostenir Graham Greene, espia i mestre escrivint novel·les, que “la majoria de les persones prefereixe­n confessar els pecats dels altres”.

Ja no. L’època digital ha suposat un canvi radical. Segons el Journal, “milions d’usuaris de telèfons intel·ligents confessen els seus secrets més íntims a les aplicacion­s sense ser conscients que en molts casos aquestes dades són compartide­s amb Facebook”. Aquesta xarxa social recull informació privada d’aquestes aplicacion­s només uns segons després que l’usuari les comuniqui, i les envien a Facebook sense cap mena d’especifica­ció de revelació.

La investigac­ió del rotatiu novaiorquè­s considera que almenys onze d’aquestes aplicacion­s estableixe­n aquesta connexió. La companyia de Zuckerberg compila aquestes dades mitjançant una eina de software integrada a milers d’aplicacion­s denominada App Events, que permet als desenvolup­adors registrar l’activitat dels usuaris i enviar-la a Facebook gairebé a l’instant.

El governador de Nova York, Andrew Cuomo, un cop va conèixer aquesta informació va ordenar que dues agències estatals obrissin sengles investigac­ions en relació amb aquesta pràctica de Facebook. Això suposa incrementa­r l’escrutini que ja hi ha a Washington i a Europa sobre la seva conducta.

En un comunicat l’empresa va culpar les aplicacion­s d’actuar de manera incorrecta. Facebook va ser sancionada per permetre a la firma política Cambridge Analytica (tancada) l’accés a dades d’usuaris de cara a influir en les últimes eleccions presidenci­als i afavorir les aspiracion­s de Donald Trump. Un altre reportatge recent, aquest de The New York Times, va posar de manifest que la societat de Menlo Park (Califòrnia) comerciali­tzava la informació dels seus usuaris sense que ells en tinguessin constància, ni ho autoritzes­sin.

El ‘Journal’ revela que la companyia rep dades sobre cicles menstruals, ritme cardíac o sobrepès

 ?? KARLY DOMB SADOF / AP ?? Molts usuaris ignoren que les aplicacion­s dels seus telèfons intel·ligents els radiografi­en la vida
KARLY DOMB SADOF / AP Molts usuaris ignoren que les aplicacion­s dels seus telèfons intel·ligents els radiografi­en la vida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain