La Vanguardia (Català)

Un hospital per als sensesostr­e

La parròquia de Santa Anna s’ha convertit en una clínica durant una setmana

- CLÀUDIA NÚÑEZ Barcelona

El papa Francesc va reclamar fa uns anys que l’Església també havia de servir per curar els ferits. “Veig l’Església com un hospital de campanya després d’una batalla. Que inútil que és preguntar a un ferit si té alts el colesterol o el sucre! Cal curar-li les ferides. I després ja parlarem de la resta. Curar ferides. Cal començar pel que és més elemental”.

Sota aquesta premissa la parròquia de Santa Anna de Barcelona va començar a acollir fa dos anys gent sense sostre i va construir un dormitori amb 20 places, que aviat es va veure superat per l’afluència. Així mateix, va obrir les portes cada dia per oferir esmorzars, que molts dies abasten unes 200 persones.

Ara la parròquia de Santa Anna fa un pas més juntament amb l’Hospital Universita­ri Sagrat Cor. Des de dilluns passat fins avui la primera planta de la parròquia s’ha convertit en un hospital de campanya per atendre i tractar persones sense llar i arribar així a un repte de vegades impossible per a la gent que viu en aquesta situació: tenir una història clínica en línia que es pugui continuar completant amb el temps.

A més, la iniciativa de la parròquia permet als profession­als crear un mapa de salut i proposar les accions que considerin necessàrie­s per millorar la vida d’aquest col·lectiu.

Els metges que participen en la iniciativa expliquen que el més important és saber l’estat de salut en què estan les persones sense casa i les patologies que pateixen. La majoria de les malalties que s’han tractat no han estat greus sinó que més aviat eren afeccions que solen patir els sense sostre per les seves mancances, com ara fongs pel fet de no canviar de sabatilles. Per ajudar-los també s’ha repartit un petit necesser a cada usuari amb mitjons, un tallaungle­s, una pinta, un raspall de dents, una crema i un gel per al cos.

Els serveis que han estat disponible­s a l’hospital han estat els de podologia, odontologi­a, oftalmolog­ia, dermatolog­ia, salut mental, medicina interna i ginecologi­a. Malgrat que la visió pretenia ser general, la parròquia ha volgut posar èmfasi en les anàlisis del VIH, l’hepatitis C i la tuberculos­i.

En total hi han participat 134 voluntaris, entre metges de la Fundació Quirón i l’Hospital Universita­ri Sagrat Cor, i estudiants de medicina i psicologia, que han atès més de 50 persones cada dia. Divendres el rector Peio Sánchez ja va explicar que s’havien atès 250 persones sense sostre i s’havien fet més de 380 consultes. Més de dues terceres parts dels atesos eren persones sense accés a l’assistènci­a sanitària primària perquè no disposaven de la targeta sanitària.

El dia que la iniciativa es va posar en marxa es va instal·lar l’escultura Jesus homeless , de l’artista canadenc Timothy Schmalzde, en què se simbolitza Jesús tapat i dormint en un banc per indicar que l’Església està oberta a qualsevol persona que necessiti un sostre i representa la presència de Jesús entre nosaltres.

Actualment es calcula que hi ha més de tres mil persones dormint al carrer a Barcelona, 500 d’aquestes als barris de l’Eixample i Ciutat Vella, els més pròxims a la parròquia. El perfil majoritari és home, de més de 40 anys, estranger i que fa més d’un any que viu al carrer. Només un 12% són dones. A més, només catorze usuaris dels 252 que es van afiliar a la parròquia el desembre del 2017 pernocta en un alberg.

L’objectiu és crear un mapa i proposar accions per millorar la salut de les persones sense llar

 ?? ÀLEX GARCIA ?? La parròquia de Santa Anna ha atès clínicamen­t els sensesostr­e al llarg de set dies
ÀLEX GARCIA La parròquia de Santa Anna ha atès clínicamen­t els sensesostr­e al llarg de set dies

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain