La Vanguardia (Català)

De l’elefant al gripau balear

- Llàtzer Moix

GRIPAU balear, capsigrany, tortuga mediterràn­ia, tritó del Montseny, gasela dorca, espàtula, martinet comú, xot, tortuga leprosa i voltors negre i lleonat: aquestes seran les úniques onze espècies autoritzad­es a reproduir-se al zoo de Barcelona. És a dir, les úniques que es podran veure allà d’aquí uns quants anys, quan la parca ja s’hagi endut elefants, girafes, lleons i els fins a 2.000 exemplars de 300 espècies, la majoria estrangere­s, que avui viuen al parc de la Ciutadella.

Hem d’agrair aquest dràstic pla de desnonamen­t d’animals forans a les associacio­ns animaliste­s. Gràcies. També a l’Ajuntament de Barcelona, més sensible al maximalism­e dels activistes que al criteri dels responsabl­es del zoo i dels científics al servei de l’administra­ció municipal. O que a les aportacion­s del zoo en l’àmbit de la genètica, l’educació o la col·laboració internacio­nal. O que a les preferènci­es dels nens barcelonin­s, que durant generacion­s, sense distinció de classe ni gènere, han conegut –i apreciat– les espècies salvatges anant al zoo de la seva ciutat.

Els activistes visiten el zoo i el primer que hi veuen és un cruel residu colonial que urgeix liquidar. Els nens, sense veu en aquest sainet, visiten el zoo i es fan una primera idea de la fascinant diversitat del regne animal i de les dimensions del nostre món. Aquestes visites al zoo, lluny d’avivar el seu atàvic gen imperialis­ta, potser desperten en ells una certa sensibilit­at i afany de protecció dels animals. I fins i tot la consciènci­a que res no és perfecte: ni el dia a dia dels inquilins del zoo, de vegades ensopits i polsosos, ni la bondat dels qui pretenen salvarlos negant-los la seva estada entre nosaltres.

El món ideal, igualitari i lliure de colonialis­mes –polítics, econòmics o intel·lectuals– encara és una quimera. I no és sobrer recordar que el gènere humà de vegades exigeix sacrificis a alguns dels seus membres, feixucs per a

Els activistes visiten el zoo i el primer que hi veuen és un cruel residu colonial que es fa urgent liquidar

ells però positius per a la col·lectivitat. Tan abusiu és exigir-los-hi a alguns animals? Tan greu és destinar un percentatg­e mínim de la fauna salvatge als zoos? La idea que el colonialis­me es venç tancant zoos, quan la Xina està rellevant els colonitzad­ors occidental­s a l’Àfrica i a Llatinoamè­rica, és més aviat ingènua. Mantenir en captivitat espècies salvatges és, esclar, antinatura­l. Però, paradoxalm­ent, potser serveix per conservar el contacte dels joves amb aquests animals i així estimular el seu desig de preservar-les.

Un zoològic amb gripaus balears i altres animals rigorosame­nt autòctons té molt bona pinta, i a més a més sintonitza amb polítiques excloents avui en voga. Ara bé, amb el pretext de defensar la dignitat d’elefants, tigres, lleons i d’altres bèsties se’ls pot acabar expulsant de l’imaginari infantil, convertits en una cosa remota i de facto tan extinta com els dinosaures. Llevat de per als que es puguin pagar safaris fotogràfic­s a l’Àfrica (abans que els prohibeixi­n perquè són un altre vici postcoloni­al insuportab­le).

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain