La Vanguardia (Català)

Dues favorites i sorpreses assegurade­s

‘Roma’ i ‘La favorita’ són els més ben posicionat­s amb deu nominacion­s, tot i que la cerimònia es presenta força incerta

- ASTRID MESEGUER Barcelona

Els premis Oscar, la festa més esperada de la indústria cinematogr­àfica, arriba a l’edició número 91. Un esdevenime­nt que, com cada any, serà vist per milions de cinèfils de tot el món, encara que la veritat és que les dades d’audiència de l’any passat van ser les pitjors de la seva història, amb un total de 26,5 milions d’espectador­s, un 19% menys respecte de la gala televisada del 2017.

En un esforç per recuperar un públic majoritari, l’Acadèmia d’Arts i Ciències Cinematogr­àfiques ha posat en marxa un seguit de propostes que, a la fi, han resultat infructuos­es i controvert­ides. Des de la idea de premiar la pel·lícula més popular, defenestra­da pels més puristes, a la de lliurar quatre de les 24 categories a competició durant la publicitat, una decisió que va generar crítiques i per la qual la institució presidida per John Bailey va haver de rectificar fa poc. Tot i això, la polèmica més destacada ha estat l’absència d’un presentado­r oficial després que el còmic Kevin Hart acceptés el càrrec i hi renunciés només dos dies després a causa de la publicació d’una sèrie d’acudits homòfobs que va escriure entre el 2009 i el 2011 i que van fer bullir les xarxes socials.

Feia 30 anys que els Oscars no es quedaven sense mestre de cerimònies. En lloc seu, desfilaran presentado­rs relacionat­s amb la indústria del setè art i altres de tan aliens com el xef espanyol José Andrés, tota una celebritat als Estats Units pel seu activisme social i polític i l’enemistat pública contra Donald Trump i el seu mur, que serà un dels “talents únics” elegits per l’Acadèmia per anunciar les produccion­s nominades a millor pel·lícula, categoria a què es presenten vuit títols: Roma, d’Alfonso Cuarón; La favorita, de Iorgos Lánthimos; El vicio del poder, d’Adam McKay; Black Panther, de Ryan Coogler; Ha nacido una estrella, de Bradley Cooper; Green book, de Peter Farrelly; Infiltrado en el KKKlan ,de Spike Lee, i Bohemian Rhapsody, de Bryan Singer.

El cant d’amor al matriarcat en què es va criar Cuarón i que protagonit­za l’actriu debutant Yalitza Aparicio, aplega deu candidatur­es, les mateixes que el primer llargmetra­tge d’època dirigit per Lánthimos. La cursa de premis conquerits pel realitzado­r mexicà, que té més que assegurat el guardó al millor director cinc anys després d’aconseguir-lo per Gravity, és imparable i Roma és una de les més ben posicionad­es per triomfar a la vetllada que es podrà veure a Espanya durant la matinada de dilluns.

A més, cal recordar que és una producció de Netflix, que està posant tota la carn a la graella perquè es converteix­i en el primer film produït per una plataforma digital que guanyi l’Oscar a la millor pel·lícula. Però la veritat és que aquesta gala es presenta força incerta i no es descarten sorpreses d’última hora. Així,

Green book, que relata la història d’amistat basada en fets reals entre el pianista negre Don Shirley (Mahershala Ali) i el seu xofer italoameri­cà Tony Lip (Viggo Mortensen) en un viatge pel sud racista dels EUA a la dècada dels seixanta, també podria donar la campanada en la categoria reina després d’haver-se imposat com a millor comèdia als Globus d’Or i als guardons que atorga el Sindicat de Productors.

Qui sí que sembla tenir l’estatueta assegurada com a millor actor de repartimen­t és Mahershala Ali, que ha escombrat tots els seus competidor­s en la temporada de premis. Després de set nominacion­s i encara sense recompensa, la veterana Glenn Close es mereix –amb permís d’Olivia Colman– sortir a l’escenari del teatre Dolby a recollir l’Oscar a la millor actriu per la delicada i portentosa actuació d’una dona que ha viscut sempre a l’ombra del seu marit a La buena esposa.

A la categoria de millor actor, els grans favorits són el nordameric­à d’origen egipci Rami Malek per l’enèrgic treball en la pell de Freddie Mercury a Bohemian Rhapsody i l’enorme vicepresid­ent Dick Cheney que compon el gal·lès Christian Bale en una altra de les seves transforma­cions físiques prodigiose­s, aquesta vegada al servei d’Adam McKay a El vicio del poder . En principi, Malek sona amb avantatge gràcies a l’enorme èxit de taquilla de la biografia de Queen i el seu triomf seria aplaudit pels fans incondicio­nals del mític cantant britànic. I un altre dels premis amb rostre assegurat és el de millor cançó per a Lady Gaga i el seu incombusti­ble Shallow, tema d’Ha nacido una estrella que la diva interpreta­rà sobre l’escenari amb el director i actor Bradley Cooper.

Glenn Close es mereix l’Oscar a la millor actriu pel seu extraordin­ari paper a ‘La buena esposa’

 ?? REUTERS/AP/AP ?? Alfonso Cuarón és favorit a millor director per Roma, mentre que Glenn Close i Rami Malek podrien guanyar el seu primer Oscar
REUTERS/AP/AP Alfonso Cuarón és favorit a millor director per Roma, mentre que Glenn Close i Rami Malek podrien guanyar el seu primer Oscar
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain