La Vanguardia (Català)

Els sindicats busquen un pacte per a les eleccions sindicals telemàtiqu­es

- EDUARDO MAGALLÓN

Els sindicats CC.OO. i UGT busquen una acord amb les conselleri­es de Polítiques Digitals i de Treball per posar en marxa una prova d’eleccions sindicals via telemàtica. El primer pas per acostar postures va ser una reunió secreta entre els secretaris generals de CC.OO., Javier Pacheco, i de la UGT, Camil Ros, amb el conseller de Polítiques Digitals i Administra­cions Públiques, Jordi Puigneró. La trobada es va fer discretame­nt fa uns dies en un context d’enfrontame­nt obert entre la Conselleri­a de Polítiques Digitals (que està en mans del PDCaT) i la de Treball (controlada per ERC), que dirigeix Chakir el Homrani.

Puigneró va portar fins en tres ocasions a la comissió tècnica que es du a terme prèvia al Consell Executiu la posada en marxa de les eleccions sindicals telemàtiqu­es a la Generalita­t. El Homrani es va mostrar contrari a aquesta possibilit­at perquè considera que no havia estat negociada amb els sindicats. Actualment els sindicats i el Departamen­t de Polítiques Digitals negocien posar en marxa el sistema de vot telemàtic en una empresa pública com a test per estendre’l en el futur al conjunt de l’Administra­ció. Una altra opció seria utilitzar la votació telemàtica en paral·lel a la votació en urna tradiciona­l, també en proves.

Fonts del sector expliquen que darrere de l’enfrontame­nt entre conselleri­es hi pot haver també una lluita política pel control sindical dels funcionari­s de la Generalita­t. Els últims mesos hi ha hagut diversos moments en què els sindicats del sector públic han tingut un paper predominan­t en qüestions com la vaga general de dijous passat, convocada per l’Intersindi­cal-CSC i que no va tenir el suport de CC.OO. i UGT.

Aquests dos sindicats, majoritari­s en el sector, són contraris a modificar el format de les eleccions una vegada que el mes passat es va iniciar el procés de comicis, que dura dos mesos. En canvi, el sindicat sobiranist­a Intersindi­cal CSC –minoritari– vol canviar el sistema de votació o que se’n pugui articular un de mixt presencial i virtual. A les eleccions participar­an unes 30.000 persones, que elegiran uns 150 delegats sindicals.

La tensió entre els departamen­ts de Puigneró i El Homrani es va fer evident al desembre quan el conseller del PDECat va deixar fora el Departamen­t de Treball en la firma de l’acord que va permetre la desconvoca­tòria de la vaga general a la Generalita­t, convocada per UGT i CC.OO. i amb l’oposició de l’Intersindi­cal-CSC. Es dona la circumstàn­cia que El Homrani va formar part de l’executiva de la UGT a Catalunya en el passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain