La Vanguardia (Català)

La batalla dels API

- Gerard Duelo lidera una llista amb els col·legis de Barcelona i Madrid per dirigir el sector a Espanya Barcelona

Gerard Duelo, nou president del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliàr­ia de Barcelona, ha fet un tomb aquesta setmana en les relacions dels API catalans amb el consell general que agrupa els col·legis de tot Espanya: ha presentat una candidatur­a per optar a la seva presidènci­a amb el suport, entre d’altres, del col·legi de Madrid.

Duelo, fundador del grup GD Brokers, es va proclamar president del col·legi barceloní el 29 de novembre passat, quan es va imposar en unes disputades eleccions a Francesc Quintana, conseller delegat de Vivendex. La seva candidatur­a es va considerar continuist­a, perquè tenia el suport de la junta sortint, presidida des del 1998 per Joan Ollé Bertrán, president de la immobiliàr­ia Ollé Bertrán.

En tot just mes i mig, tot i això, Duelo ha fet una esmena a la totalitat a la gestió anterior, i ha tancat els conflictes més importants que han enfrontat durant més de cinc anys el col·legi barceloní amb el Consell General i amb el col·legi de Tarragona.

Així, Barcelona ha acceptat tornar a pagar un percentatg­e de les seves quotes al consell general, per finançar-lo, i també les quotes pendents (que havien estat consignade­s davant un notari) i els interessos. I la pau amb el Consell ha aplanat la solució del conflicte que l’enfrontava amb el col·legi de Tarragona, l’únic dels catalans que es va alinear amb el consell estatal, i ha permès tornar a posar en marxa el consell català d’API, paralitzat d’ençà que va començar el conflicte.

Les raons del malestar que van portar Joan Ollé a enfrontar-se el consell que agrupa als col·legis de tot Espanya no s’han tancat. Al contrari, compartide­s per altres col·legis, com el de Madrid, s’han inclòs en el programa electoral de la candidatur­a conjunta.

“Ollé es va enfrontar al consell per intentar canviar les coses, sense èxit. Jo he preferit teixir aliances per buscar un nou encaix en el qual tots ens sentim còmodes”, reconeix Gerard Duelo, un empresari de 68 anys que va arribar a l’immobiliar­i després de dècades d’experiènci­a com a director general d’empreses (Booker PLC España, Grup Pyrénées i Pioneer España) i assessoria financera (va ser fundador del grup GD&A).

“Barcelona és el col·legi més important d’Espanya, amb 950 col·legiats actius. Més que doblem Madrid, que és el segon més gran. I els següents en mida són els col·legis de Girona i Tarragona. Però mai un català no n’ha tingut la presidènci­a”, lamenta Duelo, que reconeix que la tensió política pel procés no afavoreix la seva candidatur­a.

En la seva llista hi ha els presidents dels col·legis de Madrid, Màlaga, Múrcia, Salamanca, Castelló, Cadis, Lleida i Tarragona. “Ens donen suport col·legis que agrupen més d’un 56% dels API col·legiats”, assenyala. La candidatur­a ha creat malestar a la seu del Consell, en què l’actual president, Diego Galiano, president del col·legi de Jaén, opta a la reelecció amb el suport dels col·legis més petits. “Proven de desqualifi­car-nos dient-me independen­tista, però el nostre propòsit, de fet, és despolitit­zar el consell i profession­alitzar-lo”.

Segons el seu parer, el repte més gran dels col·legis d’API és protegir els profession­als que des del 2000, quan es va suprimir la col·legiació obligatòri­a, pateixen la competènci­a de persones que mitjancen la venda d’immobles sense formació ni garanties per a l’usuari. “Hem d’incidir que es creï un títol que habiliti per a l’exercici de la professió. I a impulsar associacio­ns profession­als, com han fet alguns col·legis com ara Barcelona, i coordinarl­os en l’àmbit nacional perquè puguin ser una alternativ­a als col·legis si la UE impulsa algun canvi legal que obliga a suprimir-los”.

La candidatur­a de Duelo també qüestiona la gestió de la junta sortint, i especialme­nt el fet que no hagin aplicat la sentència del Tribunal Constituci­onal que va reconèixer que les autonomies poden regular els profession­als al seu territori mentre que el Consell ha d’assumir la coordinaci­ó superior i funcional dels col·legis. Igualment, critica el projecte de nous estatuts que el consell rector va presentar al Govern, sense la ratificaci­ó de la junta, que canvia la ponderació de vot dels col·legis en funció dels seus associats, en perjudici dels col·legis amb més associats.

El president del Col·legi de Jaén, Diego Galiano, opta a la reelecció avalat pels més petits Barcelona ha tancat per fi els plets que l’enfrontave­n amb el Consell General i el col·legi de Tarragona

 ?? LV ?? Gerard Duelo, president del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliàr­ia de Barcelona
LV Gerard Duelo, president del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliàr­ia de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain