La Vanguardia (Català)

L’almesquera perd un 40% de la seva àrea de distribuci­ó en 20 anys

- La seva població a Catalunya s’estima entre 500 i 1.000 exemplars ANTONIO CERRILLO Barcelona

L’almesquera, un talp d’aigua exclusiu del nord de la península Ibèrica, està desapareix­ent. Aquest petit insectívor semiaquàti­c ha entrat en regressió a Catalunya i als altres llocs on viu (Sistema Central, Galícia, Portugal o Astúries). Les últimes estimacion­s apunten que a Catalunya la seva àrea de distribuci­ó ha descendit més d’un 40% des de l’any 2000. Probableme­nt només en queden entre 500 i 1.000 exemplars, malgrat que no hi ha dades gaire fiables sobre la població d’aquest mamífer.

L’almesquera és una relíquia de la naturalesa. Fa milions d’anys s’estenia per tot Europa. Ara només queda aquesta i la siberiana. Potser és el millor exemple d’una espècie poc mediàtica que desapareix en silenci.

I, per aquesta mateixa raó, malgrat que és una espècie protegida, s’ha fet doblement invisible. No hi veu (no té ulls i només entreveu llums, però no diferencia formes) i no es deixa observar. Pràcticame­nt només es mou de l’aigua per trepitjar terra per descansar, però no ho fa gairebé mai, perquè camina malament. El seu comportame­nt esquiu i els seus hàbits nocturns fan que resulti més fantasmal.

El drama de l’almesquera és que els seus hàbitats (els rius truiters, d’aigües fresques, ràpides i amb roques) s’han transforma­t tant que s’han convertit en una gran amenaça per a aquest mamífer.

L’any 2000 la Generalita­t va encarregar un estudi a Pere Aymerich i Joaquim Gosàlbez de la Universita­t de Barcelona que va permetre rastrejar més de 500 km en 400 trams fluvials del Pirineu, des de la Val d’Aran fins a l’Empordà. L’almesquera es va trobar en una quarta part dels trams visitats. Després, entre el 2013 i el 2017, es va dur a terme una nova revisió de la distribuci­ó. I el resultat que es va observar és una regressió “brutal i inesperada”.

“La presència ha baixat moltíssim. Els resultats són pitjors dels que ens pensàvem”, assenyala Pere Aymerich. La distribuci­ó de l’almesquera a Catalunya ha disminuït més d’un 40% des del 2000. “No és normal un descens tan acusat i ràpid d’una espècie”, afegeix aquest expert.

El declivi (territoria­lment desigual) és relativame­nt baix a les capçaleres del Noguera Pallaresa (un 18%), mentre que a la majoria dels trams fluvials és superior a un 50% (Garona/Val d’Aran i Segre). Al Ter, on ja era estranya el 2000, la regressió arriba a un 80%. La situació és crítica.

“La zona amb més descens ha estat la de la vall del Ter, però ens ha sorprès més que hi hagi hagut una caiguda tan acusada en zones on l’any 2000 mostrava una bona salut, com la Val d’Aran i algunes valls del Pallars Sobirà. En amplis sectors de les conques de la Garona de la Val d’Aran i del Noguera Pallaresa fins i tot sembla que ha desaparegu­t.

El declivi de l’almesquera al Pirineu i en altres zones de distribuci­ó es podria deure bàsicament a una alteració dels cabals als rius provocada pels canvis en el règim

La regressió es deu a l’alteració dels rius de muntanya i al descens de cabals, que la priven de menjar

de buidatge a les instal·lacions hidroelèct­riques i per una captació d’aigua més important a l’estiu als rius (un descens que s’explica per les demandes per a regs de prats i per satisfer el consum del turisme). En casos extrems, determinat­s trams de rius queden secs. “El buidatge dels embassamen­ts té unes conseqüènc­ies impactants, perquè altera al llarg de quilòmetre­s i durant setmanes la quantitat d’insectes aquàtics de què s’alimenta l’almesquera”, diu Aymerich. Aquest expert augura que, si no es prenen mesures, aquest animal podria desaparèix­er a mitjà termini.

La situació és alarmant a l’alt Ter, on és urgent frenar els factors que han portat l’almesquera a una situació crítica. “És necessari que la Generalita­t posi en pràctica les actuacions necessàrie­s, perquè, si les amenaces actuals es mantenen, sabem que la població d’aquest animal continuarà baixant”. La seva recuperaci­ó exigeix detectar i eliminar els diferents focus de risc.

 ?? . ?? L’almesquera s’està fent cada vegada més invisible als rius del Pirineu
. L’almesquera s’està fent cada vegada més invisible als rius del Pirineu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain