La Vanguardia (Català)

Sánchez escombra els crítics dins del PSOE i imposa les seves llistes

El secretari general socialista aparta els candidats afins a Susana Díaz El president garanteix que Catalunya no serà mai independen­t

- JUAN CARLOS MERINO

“No pensaven que arribaríem a tant!”, van celebrar els fidels a Pedro Sánchez a la direcció del PSOE. Ho van afirmar davant la nova derrota interna de Susana Díaz i la seva guàrdia pretoriana a la federació andalusa, als qui van veure altre com “noquejats”.

El president del Govern central li va tornar a guanyar el pols a l’expresiden­ta de la Junta. I la comissió federal de llistes del PSOE, pilotada per José Luis Ábalos i Sants Cerdán, va excloure de les candidatur­es del 28-A els dirigents que pretenia imposar Díaz amb l’aval de la militància andalusa a Sevilla, Còrdova, Cadis i Almeria. El veterà Antonio Pradas, dirigent fidel a Díaz, no va ser inclòs a la llista al Congrés per Sevilla, i ni tan sols va trobar lloc a la del Senat. El secretari d’organitzac­ió andalús, Juan Cornejo, després de diversos dies de negociació amb Ábalos, va fer constar el seu vot discrepant a la comissió de llistes. Tot i això, aquest òrgan va concloure el seu dictamen amb unes candidatur­es que integren, a parer seu, “el millor equip de dones i homes que han de construir i vertebrar l’Espanya que ens demanda la ciutadania”.

La mateixa Díaz va lamentar el veto de Sánchez: “A Andalusia hem tingut la mà estesa per fer compatible­s les peticions del federal amb la decisió sobirana dels militants, però no ha estat possible”. I va advertir: “En prenem nota”. Ábalos no va tardar a replicar: “Tots prenem nota de tot, òbviament”. El comitè federal del PSOE, màxim òrgan del partit entre congressos, va ratificar després “per unanimitat” les candidatur­es, malgrat que ni Díaz ni els seus no van participar a la votació final.

La lluita interna no era només entre Díaz i Sánchez, que també, sinó que va provocar tensions en altres federacion­s. El president d’Aragó, Javier Lambán, ni tan sols va assistir a la cita, i va preferir anar a “la visita matinal dels diumenges” al seu pare. El sociòleg Ignacio Urquizu no encapçalar­à la candidatur­a de Terol ni serà al Congrés la pròxima legislatur­a. A la federació gallega també hi va haver embolic. Fins i tot es va anunciar una baixa: José Ángel Vázquez Barquero va renunciar a ser el candidat a Ourense.

La gran renovació ja presumida es va consumar a les llistes per a les eleccions europees del 26-M, d’on van ser exclosos els dos últims vicesecret­aris generals del PSOE, amb Zapatero i amb Rubalcaba: José Blanco i Elena Valenciano. La sorpresa va ser la incorporac­ió del primer secretari d’organitzac­ió de Sánchez a Ferraz: César Luena. Un altre fitxatge per a la candidatur­a europea va ser el d’Ignacio Sánchez Amor, actual secretari d’Estat de Política Territoria­l. Repeteixen el canari Juan Fernando López Aguilar o la valenciana Inmaculada Rodríguez Piñero i s’acomiaden Ramón Jáuregui o Enrique Guerrero.

Sánchez va prendre després la paraula davant el comitè federal: “Obrim aquest partit al talent!”, va dir sobre les llistes. Va fer balanç dels seus nou mesos com a president del Govern i va animar a guanyar el 28-A i el 26-M: “Vam pujar a un tren que havia estat set anys a la via morta. El vam posar en marxa, no hem parat i aquest tren no s’aturarà!”.

Va repetir el seu ja habitual discurs de campanya. Però, en aquesta ocasió, sí que va llançar contundent­s missatges sobre Catalunya. Va afirmar que, al contrari que la dreta, el PSOE sempre va ser “lleial a l’Estat”. Al Govern i a l’oposició. Sobretot, “en moments difícils, com els que va viure el nostre país l’1 d’octubre del 2017”, amb referència al referèndum independen­tista. Sobre les seves negociacio­ns amb la Generalita­t, va assegurar que sempre va defensar “el diàleg dins de la legalitat”. “Dins de la Constituci­ó, tot. I fora de la Constituci­ó, res”, va reiterar. Va lamentar en canvi que “la dreta va mentir sobre uns suposats pactes amb l’independen­tisme català, que s’ha demostrat que eren mentida”. Els va acusar així d’utilitzar “el greuge territoria­l com a instrument d’oposició”. Un instrument “perillós”, va alertar, “perquè divideix el país i debilita l’Estat en la resposta a l’independen­tisme”.

Sánchez va denunciar que “l’independen­tisme vivia millor amb un Govern del PP. Bé que ho saben els seus elements més ultres! Aquells que volen enquistar la crisi catalana, que busquen dividir els catalans”. I va assegurar que “l’independen­tisme governa contra Catalunya i contra tots els catalans”. Però va advertir que, després d’aquests nou mesos a la Moncloa, arriba al 28-A amb una garantia: “Amb un govern socialista no es produirà la independèn­cia de Catalunya. Convivènci­a sempre, independèn­cia mai”. I va insistir en el seu full de ruta: “L’única via per resoldre la crisi a Catalunya és la via constituci­onal. No n’hi ha cap d’altra. Diàleg sí, sempre, hi estarem disposats, però dins de la Constituci­ó. Som un govern constituci­onalista que complirà i farà complir sempre la Constituci­ó”. A més, va reafirmar que “Espanya és una de les democràcie­s més avançades del món”. “La democràcia que garanteix la llibertat de manifestac­ió”, com la protesta independen­tista que es va celebrar dissabte, “és la mateixa que jutja els polítics que trenquen les normes i la legalitat constituci­onal”.

Davant “la confrontac­ió, la crispació i l’insult” que va atribuir a PP, Cs i Vox, va afirmar que “Espanya no és extremista”. “Els espanyols saben que cap dels seus problemes no es resoldrà mai des de posicions ultres”, va advertir. “El nostre projecte no va contra ningú. Entenem que unir Espanya és unir els espanyols i també els seus territoris”. I davant les crítiques de la dreta, va subratllar: “Al PSOE, que ha estat lleial des de l’oposició i des del govern amb l’Estat, amb la seva sobirania nacional i la seva integritat territoria­l, lliçons de constituci­onalisme, ni una”. Sánchez va defensar així una Espanya “unida en la seva diversitat, que rebutja la uniformita­t i reivindica el dret a ser estimada sense que hi hagi una manera única d’estimar aquest país”.

“L’independen­tisme governa contra Catalunya”, afirma el líder del PSOE

“Espanya no és extremista”, denuncia Sánchez davant les “posicions ultres”

Blanco i Valenciano, els números dos de Zapatero i Rubalcaba, cauen del cartell

 ?? DANI DUCH ?? Pedro Sánchez amb Adriana Lastra i Carmen Calvo ahir al comitè federal del PSOE
DANI DUCH Pedro Sánchez amb Adriana Lastra i Carmen Calvo ahir al comitè federal del PSOE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain