La Vanguardia (Català)

‘Start-ups’ i Govern central ultimen una llei específica per al sector

El calendari electoral endarrerei­x l’aprovació de la norma

- Barcelona

El sector troba necessària una llei que respongui al seu model, basat en la tecnologia, la innovació i un creixement ràpid

El fenomen de les start-ups no és passatger. En els últims cinc anys, s’ha consolidat com una nova manera de fer negocis. L’associació Mobile World Capital calcula que actualment hi ha 4.115 empreses emergents actives a Espanya. És una xifra que creix any rere any. Tot i això, és ínfima si es compara amb el total de companyies en funcioname­nt al país. Segons les últimes dades de l’INE, correspone­nts a l’any 2016, hi ha més de 3 milions d’empreses a tot el país. Això significa que les emergents no arriben a representa­r ni un 0,01% del total.

Tot i això, les start-ups s’han convertit en la via per excel·lència per innovar en l’era de la digitalitz­ació, en un reclam per captar talent internacio­nal i atreure inversió de capital risc (el 2018, les empreses emergents espanyoles van captar 1.000 milions d’euros, segons dades de la MWC). Les

start-ups són empreses molt petites quan comencen, fan servir la tecnologia per oferir un producte innovador i tenen com a prioritat créixer en comptes d’obtenir beneficis. Les seves necessitat­s són diferents d’un negoci tradiciona­l i per això, fa anys que reclamen una regulació a mida. El Govern popular va aprovar el 2013 la llei d’Emprenedor­s, que pretenia atendre les seves necessitat­s. Però ben aviat, la llei va resultar ser insuficien­t. En un intent de donar una resposta global a les seves demandes, fa mesos que el Govern socialista prepara una nova norma, la llei de foment de l’ecosistema de startups o simplement, llei de start-ups. El Ministeri d’Economia i Empresa, a través del secretari d’Estat per a l’Avenç Digital, Francisco Polo, assegura a aquest diari que més de 200 persones, organitzac­ions i institucio­ns que pertanyen a l’ecosistema emprenedor han aportat propostes per al seu redactat. “És emocionant veure com el sector s’ha unit i implicat en l’elaboració d’aquesta llei”, celebra Polo. Entre les demandes que la llei vol intentar recollir, Polo en destaca les següents.

Figura jurídica pròpia

La proposta de llei “definirà les singularit­ats de les empreses emergents” i els dotarà d’una “figura jurídica pròpia”. Això significa que les start-ups es convertira­n en un tipus d’empresa com a tal i això facilitarà que tinguin drets propis i que es puguin acollir a mesures creades de forma expressa.

Menys barreres administra­tives

El secretari d’Estat assegura que la llei “eliminarà traves burocràtiq­ues que impedeixen a les companyies créixer i consolidar-se”. Actualment, es tarda una setmana a crear una empresa a Espanya i el procés per aconseguir-ho encara té fases analògique­s. Escurçar els terminis i digitalitz­ar els tràmits són algunes de les demandes. Caldrà veure quines mesures s’acaben implantant, ja que Polo no les pot revelar.

Incentius fiscals

El sector reclama incentius fiscals en diversos àmbits. En primer lloc, demana exempcions tributàrie­s durant els primers anys de vida de l’empresa. En segon lloc, sol·licita incentius fiscals als inversors (Polo assegura que n’hi haurà). Des de l’associació empresaria­l Club Excelencia en Gestión, que ha analitzat propostes per al redactat de la llei, consideren que tot el sector està d’acord en què “no hi hauria d’haver regulació financera ni tècnica per als

business angels sinó que la llei hauria de permetre la transacció privada a través del compliment de la legislació ja vigent en matèria de moviments de capitals i impostos”. Així mateix, reclamen que la llei distingeix­i entre tipus d’inversors: business angels, family, friends and fools, micromecen­atge i capital risc. També demanen incentius fiscals en matèria de recerca i desenvolup­ament.

Incentius laborals

Entre les opcions per captar talent, Polo assegura que la demanda més transversa­l és la regulació de les stock-option o opcions de compra d’accions dirigides als treballado­rs de l’empresa. Facilitar aquest procés augmentari­a la fidelitzac­ió de l’empleat a l’empresa. Altres peticions són relaxar les exigències de la Seguretat Social i facilitar la contractac­ió de talent extracomun­itari.

Més contacte amb la gran empresa

Aconseguir incentius per integrar-se a grans cadenes de producció i augmentar la col·laboració amb l’Administra­ció són dues grans demandes més. Una altra petició és la millora dels mecanismes de segona oportunita­t, ja que moltes d’aquestes empreses moren al cap de poc temps de la seva creació.

Caldrà esperar fins a l’aprovació de la llei per saber-ne el contingut detallat. La convocatòr­ia d’eleccions anticipade­s ha paralitzat el curs que ha de seguir la norma per tirar endavant. És en mans del nou Executiu deixar al calaix un projecte que vol satisfer les demandes d’un col·lectiu que aporta innovació al teixit empresaria­l del país.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Assistents a la fira d’empreses emergents 4YFN al febrer a Barcelona
CÉSAR RANGEL Assistents a la fira d’empreses emergents 4YFN al febrer a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain