La Vanguardia (Català)

Transició financera

El Banc d’Espanya avisa de l’impacte del canvi en la valoració d’actius

- Madrid

El Banc d’Espanya adverteix que els efectes del canvi climàtic i les mesures encaminade­s a transforma­r l’economia cap a un model sostenible afecten directamen­t la solvència de les entitats de crèdit, que han d’avaluar els riscos.

“La transició energètica ha de ser una onada que es converteix­i en un tsunami i faci tornar la pau als oceans”. Així de poètica es va mostrar la ministra Teresa Ribera dimarts passat en una jornada sobre les finances sostenible­s com a motor de la transició ecològica que va tenir lloc a la seu del Banc d’Espanya.

Ribera va ressaltar que les institucio­ns financeres han d’anar “més enllà dels petits gestos”. En aquest sentit, va recordar que l’acord de París, negociat el 2015, planteja “la necessitat d’alinear els fluxos financers mundials amb la transició ecològica”. I va apuntar que l’avantproje­cte de llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, presentat el mes de febrer per l’actual Govern central, introdueix “tímides referèncie­s al paper de les finances sostenible­s”.

La subgoverna­dora del Banc d’Espanya, Margarita Delgado, va posar sobre la taula que els efectes del canvi climàtic i de les mesures encaminade­s a transforma­r l’economia de manera sostenible afecten directamen­t “la solvència de les entitats de crèdit, que han d’identifica­r, quantifica­r i mitigar adequadame­nt aquests riscos”. Va exposar que aquests riscos incideixen directamen­t “en la valoració d’alguns actius presents als balanços bancaris”.

A parer seu, el supervisor ha de promoure que les entitats desenvolup­in models de risc que contemplin el canvi climàtic, desenvolup­ar proves de resistènci­a entorn de diferents escenaris de transició ecològica i obtenir informació detallada sobre aspectes com la localitzac­ió física dels actius o les estratègie­s d’eficiència de les empreses que rebin finançamen­t.

Delgado va assegurar que si les entitats identifiqu­en, quantifiqu­en i mitiguen els riscos en un futur pròxim, contribuir­ien a garantir l’estabilita­t del sistema financer en conjunt, actuarien com a catalitzad­ors del canvi (en afavorir que el finançamen­t arribi a les activitats que més contribuei­xen a la transforma­ció sostenible) i desincenti­varien les activitats més lesives per al medi ambient.

Per la seva banda, l’experta en la matèria Helena Viñes, de BNP Paribas, va explicar que “al sistema financer hi ha d’haver més transparèn­cia en aquesta matèria i cal

Teresa Ribera advoca perquè les entitats vagin “més enllà dels gestos” i actuïn de debò

que se’n faci més divulgació per part dels inversors”. Per això, considera, “les empreses han d’oferir dades més coherents”.

Nick Robins, professor de Finances Sostenible­s de la London School of Economics, va exposar que “els governs i els bancs han d’exercir un paper fonamental”. Per ell, “el món de les finances ha de reconnecta­r-se amb els temes mediambien­tals”. Aquest expert va recordar que alguns països com França, Bèlgica o Polònia “ja han emès bons verds i em consta que Espanya estudia la possibilit­at de fer alguna cosa similar”.

 ?? DANI DUCH ?? La seu del Banc d’Espanya a Madrid
DANI DUCH La seu del Banc d’Espanya a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain