La Vanguardia (Català)

L’heroi dels antípodes

Un pare que resava amb els fills es va encarar a l’assassí amb l’arma descarrega­da

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

L’afganès Abdul Aziz, de 48 anys, es va enfrontar al terrorista que va entrar a la mesquita de Linwood, a Christchur­ch (Nova Zelanda) i va aconseguir impedir que la matança fos encara més gran.

Divendres passat Abdul Aziz, de 48 anys, era a la mesquita de Linwood resant amb els seus dos fills quan va sentir els trets. En comptes d’amagar-se o escaparse, va agafar el primer que va trobar –una màquina per cobrar amb targeta de crèdit–, va anar cap al pistoler cridant “Vine aquí!” i li va llançar l’objecte. Tot seguit, mentre el terrorista agafava una arma nova del cotxe, l’Abdul va mirar de distreure’l movent-se entre els automòbils estacionat­s.

Va ser llavors quan aquest home, d’origen afganès, va recollir del terra una de les armes que l’agressor havia fet servir. Va disparar contra ell, però el carregador estava buit. Quan l’atacant va tornar al cotxe per segona vegada, probableme­nt per agafar més munició, Aziz li va llançar el fusell i el parabrisa es va trencar. “Per això es va espantar i va fugir”, segons va explicar als mitjans de comunicaci­ó aquest home, que ahir molts qualificav­en d’heroi per haver evitat que l’assassí entrés a la mesquita i culminés l’escabetxad­a.

Minuts després, dos agents de policia, que justament sortien d’un curs d’entrenamen­t en tècniques per enfrontar-se a homes armats, van agafar el vehicle i van intercepta­r pels carrers el terrorista, identifica­t posteriorm­ent com l’australià Brenton Tarrant.

D’aquesta manera es posava punt final a l’atemptat islamòfob que va assolar la població de Christchur­ch, a Nova Zelanda. L’últim balanç era de 50 morts, i dels 34 ferits que continuen hospitalit­zats n’hi ha dotze en cures intensives i dos en estat crític.

Aziz no va ser l’únic que va intentar frenar Tarrant. A la mesquita d’Al Noor, on aquest radical d’extrema dreta abans havia abatut 42 persones, el pakistanès Naeem Rashid, de 50 anys, tam- bé va mirar de reduir-lo. No ho va aconseguir i va acabar mort. “Hi ha testimonis que diuen que va salvar diverses vides quan intentava detenir aquell individu. És el nostre orgull, però ens dol la seva pèrdua”, va declarar el seu germà, Khursheed Alam, a la cadena BBC.

Tarrant, de 28 anys, continua a la cel·la de màxima seguretat en espera de tornar a comparèixe­r davant del jutge el 5 d’abril. Ahir la primera ministra del país, Jacinda Ardern, va dir que havia demanat consell sobre una possible repatriaci­ó del sospitós a Austràlia, tot i que va assegurar que el judici tindrà lloc a Nova Zelanda.

A més a més, la líder laborista neozelande­sa va avançar que el

A la mesquita d’Al Noor un altre home va salvar diverses persones a costa de la seva vida

Govern es reunirà avui per parlar sobre la reforma de la llei que regula la possessió d’armes i que a l’agenda del dia també hi haurà el paper de les xarxes socials com Facebook, un canal a través del qual Tarrant va retransmet­re en directe el seu atemptat supremacis­ta. “Aquestes plataforme­s tenen un ampli abast” i això és un problema “que va més enllà de Nova Zelanda”, va indicar als mitjans.

Per la seva banda, els familiars de les víctimes esperen ansiosos que les autoritats acabin les tasques d’identifica­ció per poder enterrar-los, un procés escalonat que es pot allargar fins dimecres.

Mentrestan­t, els carrers de la ciutat continuen sent escenari de mostres de dolor i de solidarita­t envers els afectats, per als quals ja s’han aconseguit recaptar, a còpia de donacions, prop de sis milions de dòlars.

Els dos policies sortien d’un curs sobre com enfrontar-se a un home armat

 ?? ANTHONY WALLACE / AFP ?? Agraïment Abdul Aziz, a l’esquerra, rebent l’abraçada d’un veí mentre ahir narrava a la premsa l’enfrontame­nt amb l’assaltant a la mesquita. Aziz li va llançar un datàfon i després una arma descarrega­da
ANTHONY WALLACE / AFP Agraïment Abdul Aziz, a l’esquerra, rebent l’abraçada d’un veí mentre ahir narrava a la premsa l’enfrontame­nt amb l’assaltant a la mesquita. Aziz li va llançar un datàfon i després una arma descarrega­da

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain