La Vanguardia (Català)

Educació cosmopolit­a

El batxillera­t internacio­nal fa servir la mateixa metodologi­a a tot el món

- CARINA FARRERAS

La Junta d’Andalusia ha decidit implantar el batxillera­t internacio­nal en vuit centres públics per ajudar a millorar la qualitat educativa de l’ensenyamen­t en la regió.

Recentment, el conseller d’Educació andalús, Javier Imbroda, va anunciar que implantari­a el batxillera­t internacio­nal (BI) a vuit centres públics per “ajudar a millorar” la qualitat educativa de l’ensenyamen­t a la comunitat autònoma, una de les que va obtenir pitjors rendiments als últims informes PISA (OCDE). “Volem que els centres serveixin de far a tota la comunitat educativa”, va indicar Imbroda.

El BI, present al sistema públic català, és una modalitat de formació ideada als anys seixanta per un equip de pedagogs, per encàrrec de la diplomàcia europea, preocupats pels seus fills. Es va adoptar una metodologi­a i un currículum que han anat depurant-se al llarg del temps i que ara utilitzen 1,5 milions d’alumnes al món. L’Organitzac­ió del Batxillera­t Internacio­nal (OBI), de caràcter privat, té programaci­ó per a totes les edats escolars, inclosa la formació profession­al, però a Espanya aquest mètode educatiu amb prou feines està implantat fora de l’etapa del batxillera­t.

A Catalunya ja es pot obtenir aquesta titulació en quatre instituts públics (Jaume Vicens Vives, de Girona; Gabriel Ferrater i Soler, de Reus; Josep Lladonosa, de Lleida, i Moisès Broggi, de Barcelona) i en una quarantena de centres privats. Fa un any s’hi va afegir el St. Peter’s School, que va acollir la setmana passada els directors de centres d’escoles catalanes i d’Andorra per compartir experiènci­es i debatre alguns temes d’interès comú. En aquesta reunió hi va ser present Antonio Muñoz, responsabl­e internacio­nal de l’Organitzac­ió de Batxillera­t Internacio­nal (OBI), i Lourdes Barceló, directora pedagògica de l’escola amfitriona. “Els professors valoren molt l’existència d’aquestes xarxes, que es construeix­en amb molta facilitat”, indica Barceló. Xarxes entre directors de centres o entre professors, amb nodes per especialit­ats, per edats dels alumnes, per àrees de coneixemen­t, d’escoles públiques o privades, xarxes estatals, o internacio­nals. “Aquestes xarxes reforcen i actualitze­n la pràctica de l’ensenyamen­t a l’aula”, apunta Barceló.

“El programa es distingeix –explica Muñoz– per diversos aspectes: estimula el pensament crític i l’aplicació del coneixemen­t, fomenta en els alumnes una vocació global i intercultu­ral, potencia les capacitats relacionad­es amb la investigac­ió i l’emprenedor­ia, promou els valors socials i el compromís amb l’entorn i és independen­t dels Estats, cosa que li permet adoptar les millors pràctiques procedents d’una àmplia varietat de marcs educatius i currículum­s”, conclou.

En alguns instituts se selecciona els estudiants ja que consideren que només aquells amb interès a aprendre i amb capacitat d’organitzac­ió poden cursar el BI. Quan acaben els dos anys, els alumnes tenen convalidad­a la part comuna de les proves d’accés a la universita­t (PAU), però no l’específica. Per tant, si volen estudiar en centres nacionals, s’han d’examinar de les proves de competènci­es de la UNED. “S’està negociant perquè en el futur es convalidi tot, com en altres comunitats autònomes perquè, si no, alguns alumnes prefereixe­n cursar els dos batxillera­ts per assegurar-se una bona nota de PAU i això suposa una sobrecàrre­ga escolar”, assegura Muñoz.

El BI que s’utilitza a 153 països serveix de mirall als sistemes educatius estatals, conscients de la necessitat d’emprendre un profund canvi educatiu davant els reptes plantejats per l’era digital. En aquest sentit, Barceló descriu els punts discordant­s amb el marc educatiu estatal. Els alumnes tracen el seu propi itinerari formatiu escollint entre sis àrees d’interès, en un nivell mitjà o avançat. El seu aprenentat­ge és transversa­l, aprofundei­xen en el temari i s’ho juguen gairebé tot a una carta, un examen extern que duen a terme a la primavera, el mateix dia a tot arreu del món. Aquesta prova compta, en algunes assignatur­es, fins a un 70% de la nota final. “Tot i això, l’atzar no juga un paper important com a les PAU. Són exàmens que demostren que un alumne sap, no que ‘se’l sap’”, emfatitza Barceló. El currículum acadèmic es complement­a amb treballs monogràfic­s, exercicis que demostren la seva creativita­t i serveis a la comunitat.

En un currículum més reduït que l’espanyol, els estudiants investigue­n, aprofundei­xen i creen

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Antonio Muñoz, responsabl­e internacio­nal del BI, fotografia­t al pati del St. Peter’s School
LLIBERT TEIXIDÓ Antonio Muñoz, responsabl­e internacio­nal del BI, fotografia­t al pati del St. Peter’s School

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain