La Vanguardia (Català)

La regressió i el progrés

-

La derrota de l’Estat Islàmic, que ha abandonat el seu últim bastió en territori sirià; i els reptes urbanístic­s i cívics de la llargament esperada reforma de la plaça de les Glòries de Barcelona.

L’infern podria estar aquests dies a Baguz, població siriana a la vora del riu Eufrates. Allà, els irreductib­les de l’Estat Islàmic, uns centenars de combatents, la majoria estrangers, es neguen a rendir-se i lluiten tan desesperad­ament com inútilment per conservar l’últim bastió que li queda al califat en territori de Síria. Des del desembre han estat evacuats uns 30.000 civils i combatents per intentar evitar una matança encara més gran que la que s’està produint.

L’Estat Islàmic, proclamat el 29 de juny del 2014, ha fracassat com a projecte territoria­l, ha estat derrotat en el seu objectiu. Gradualmen­t han anat caient els seus bastions a l’Iraq i després a Síria, i ara les Forces Democràtiq­ues Sirianes (FDS), formades majoritàri­ament per milícies kurdes amb el suport aeri de la coalició internacio­nal, els tenen envoltats a Baguz i si encara no han entrat a matadegoll­a és, a més de per evitar baixes a les seves files, per intentar, tant com sigui possible, de no posar en perill la població civil, utilitzada en moltes ocasions com a escuts humans pels gihadistes.

En el moment del seu màxim apogeu, l’Estat Islàmic va arribar a controlar àmplies zones i grans ciutats de Síria i l’Iraq, com Al-Raqqa i Mossul, amb una superfície comparable a un país com el Regne Unit. Ara es veu obligat a tornar als seus orígens, a l’activitat terrorista o a la guerra de guerrilles. Es desconeix la seva actual capacitat econòmica, però sens dubte és molt inferior a laque tenia quan podia traficar amb petroli.

I cal recordar que l’Estat Islàmic no és una entitat monolítica, almenys en el moment actual, i que al seu si hi ha diversos grups que poden seguir estratègie­s diverses. Per això tornarà als seus orígens com a organitzac­ió insurgent descentral­itzada creant nous fronts en països com Líbia, el Iemen o el Pakistan, entre d’altres.

La derrota de l’Estat Islàmic com a entitat territoria­l ha estat paral·lela al seu augment de rellevànci­a com a organitzac­ió criminal. Transforma­t en guerrilla, el califat que va arribar a atreure combatents de fins a 87 països l’any 2014 s’ha convertit en una cosa difusa. Ja no existeix l’Estat ideal que volien construir, però això no vol dir que l’amenaça que suposa per a la seguretat mundial hagi desaparegu­t.

Continua sent un enemic invisible capaç de sembrar el terror, i la seva ideologia conserva encara la capacitat de colpejar a Europa o a qualsevol altra indret del món mitjançant la fórmula dels “llops solitaris”. El gihadisme de l’EI pot ressorgir també seguint la línia d’Al-Qaida, especialme­nt activa al Magrib i a la península Aràbiga, utilitzant les seves mateixes fórmules d’evitar atemptats suïcides i atacs en zones civils. No s’ha d’oblidar que l’Estat Islàmic continua tenint presència i activitat a moltes regions de l’Àfrica, així com a Indonèsia i a les Filipines, per no parlar de l’Afganistan, on ara col·labora amb els combatents talibans.

L’Estat Islàmic ha estat derrotat com a projecte territoria­l amb uns límits geogràfics en el seu intent d’edificar un califat, però la seva derrota global i fins i tot la virtual estan encara lluny, i l’amenaça gihadista continua present en molts altres llocs del món encara que afortunada­ment les mesures antiterror­istes implementa­des per molts estats, especialme­nt en la Unió Europea, fan que la seva activitat sigui menor o que sigui detectada quan està en les seves fases inicials. Una altra conseqüènc­ia de la derrota islamista que hauran de gestionar amb extrema cautela els governs occidental­s és el retorn dels gihadistes combatents de l’EI als seus països d’origen.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain