La Vanguardia (Català)

La nova revolució verda

- Juan M. Hernández Puértolas

Promet ser un dels temes centrals de les pròximes eleccions presidenci­als. Déu-n’hi-do abordar en un mateix paquet la lluita contra el canvi climàtic, la reactivaci­ó econòmica i la justícia social. El green new deal (GND) es podria traduir com a nou tracte verd i preconitza una sèrie de mesures mediambien­tals, com l’eliminació en un termini fix (un decenni) de la generació elèctrica basada en el carbó i els hidrocarbu­rs, però també l’assistènci­a sanitària universal, l’accés a un habitatge assequible o la creació de llocs de treball que permetin a les famílies un nivell de vida adequat.

Es va plasmar legislativ­ament en una resolució –no un projecte de llei– introduïda al Congrés el 7 de febrer per la congressis­ta estrella de la present legislatur­a, la novaiorque­sa Alexandria OcasioCort­ez, i un veterà senador, també del Partit Demòcrata, Ed Markey.

Certament, molts dels objectius continguts en aquesta resolució s’assemblen a la proverbial carta als Reis d’Orient i poden ser legítimame­nt acusats de poc realistes, però també és cert que el debat té lloc en un moment que la política econòmica tradiciona­l sembla que ha entrat en crisi.

En efecte, la política monetària es veu abocada a un període aparentmen­t indefinit de tipus d’interès baixos per l’escàs risc d’un repunt de la inflació, mentre que la política fiscal es caracterit­za per l’escassa predisposi­ció de les administra­cions a emprendre inversions públiques abundants, ja que això els obligaria a apujar els impostos.

La desqualifi­cació de la iniciativa per part del president Trump va ser tan sobtada –tot just 48 hores després que s’introduís la resolució– com previsible (via tuit): “Crec que és molt important per als demòcrates pressionar amb el seu green new deal. Seria fabulós per a l’anomenada petjada de carboni eliminar permanentm­ent tots els avions, cotxes, vaques, petroli, gas i l’exèrcit, fins i tot si cap altre país no fa el mateix. Brillant!”

En cap cas no s’esmenten les forces armades al GND i l’al·lusió a les vaques pot venir d’una proposta que inclou la col·laboració amb els grangers i ramaders per aconseguir un sector primari sostenible i no contaminan­t.

Però, sarcasmes al marge, el cert és que mitja dotzena d’aspirants demòcrates al lloc de Trump han donat suport a la iniciativa, igual que líders d’opinió com l’exvicepres­ident Al Gore, el premi Nobel Paul Krugman o l’ex-secretari general de les Nacions Unides Ban Ki-moon.

Tampoc no han faltat les crítiques més constructi­ves. Com que el GND pica l’ullet de manera evident al new deal del president Franklin D. Roosevelt (el conjunt de mesures socioeconò­miques que van contribuir als anys trenta del segle XX a la superació de la Gran Depressió), s’ha destacat que algunes d’aquelles mesures van prosperar (com la implantaci­ó d’un sistema públic de pensions o l’organisme regulador dels mercats de valors), i d’altres, no, perquè responien a un programa omnicompre­nsiu com el que sembla que pretén el GND.

Però sí que es podria originar una reformulac­ió del clàssic debat que oposa el creixement econòmic a la reducció de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, al qual va treure tant de suc l’aleshores candidat Donald Trump, prometent, per exemple, als miners de Virgínia de l’Oest o Kentucky que les mines de carbó es podrien reobrir perquè el canvi climàtic era, literalmen­t, un conte xinès.

És més realista tenir en compte els enormes progressos que han aconseguit les energies renovables, els cotxes elèctrics i altres desenvolup­aments de futur, les perspectiv­es de creixement que tenen, les inversions que requeriran i els llocs de treball que previsible­ment crearan. Com a mostra,

El ‘green new deal’ dels demòcrates vol unir reactivaci­ó econòmica, justícia social i sostenibil­itat

un botó: els leds representa­ven un 1% del mercat de la il·luminació als Estats Units el 2008 i ara ja suposen més de la meitat del mercat.

I finalment, encara que sigui imprescind­ible separar el gra de la palla, fixar terminis realistes i evitar disjuntive­s estèrils, és obvi que les creixents desigualta­ts socials han ajudat notablemen­t a la renovada popularita­t del populisme, valgui la redundànci­a. Només les iniciative­s que ofereixin expectativ­es d’incrementa­r la prosperita­t, en comptes de continuar repartint la insegureta­t i la pobresa, poden suscitar il·lusió i, qui sap, modificar el present curs de les coses.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain