La Vanguardia (Català)

Calma a la ‘Grosse Koalition’

El Govern de conservado­rs i socialdemò­crates de Merkel fa un any entre el desinterès de molts votants i la resiliènci­a de la cancellera

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

La gran coalició de conservado­rs i socialdemò­crates que governa Alemanya i que presideix la cancellera Angela Merkel acaba de fer un any, sumida en la calma més absoluta després de fenomenals bronques internes fa uns mesos, i unida ara en un objectiu comú: resistir fins al final de la legislatur­a, previst per calendari per a la tardor del 2021. I, sens dubte, no irritar els electors de cara a les eleccions europees del 26 de maig, i els rellevants comicis regionals a tres lands de l’est (Brandenbur­g, Saxònia i Turíngia) la pròxima tardor.

La Grosse Koalition (gran coalició) a l’alemanya –l’aliança de govern dels dos partits més votats– sol exercir fascinació en la política europea, ja que s’analitza com un exercici de responsabi­litat dels socis. A Alemanya, tot i això, el Govern actual està lluny de convèncer la ciutadania. Segons un sondeig de la cadena pública ARD, només un 30% dels alemanys estan satisfets o molt satisfets amb la feina del Govern federal, i un 70% està menys satisfet o no ho està en absolut.

Aquesta gran coalició no és la primera que lidera Merkel: la seva formació, la democristi­ana CDU i el soci històric, la socialcris­tiana CSU bavaresa, ja van governar abans dues vegades amb el socialdemò­crata SPD, en les legislatur­es 2005-2009 i 2013-2017. Aquesta última legislatur­a ja va néixer amb dolor, i les negociacio­ns van ser tan àrdues i van generar un bombo tan gran en els mitjans que es va popularitz­ar l’abreviatur­a GroKo ,ilaSocieta­t per a la Llengua Alemanya la va triar paraula de l’any del 2013.

Però l’actual Executiu, que va engegar oficialmen­t el 14 de març del 2018, ho té pitjor. Va suposar la recerca de govern més llarga a Alemanya en la seva història de postguerra: gairebé sis mesos des de les eleccions del 24 de setembre del 2017. Angela Merkel, fràgil vencedora, es va veure obligada a negociacio­ns extenuants primer amb liberals i verds –sense èxit–, i després amb els socialdemò­crates. Merkel va aconseguir així el seu quart mandat com a cancellera, que desitja mantenir fins al 2021, com va indicar quan no es va presentar a la reelecció com a presidenta de la CDU. Va deixar així la via oberta perquè fos elegida nova presidenta al desembre Annegret Kramp-Karrenbaue­r, persona de la seva confiança.

Aleshores, el Govern havia registrat dos forts conflictes interns. A inicis de l’estiu del 2018, Merkel va afrontar la disputa migratòria que li va organitzar el seu propi ministre de l’Interior, el socialcris­tià Horst Seehofer, que exigia poder rebutjar migrants a la frontera en uns supòsits dissonants amb la política d’asil de la cancellera. La CSU temia un auge de la ultradreta­na Alternativ­a per a Alemanya (AfD) en les eleccions de Baviera de l’octubre, i es va apuntar al discurs antiimmigr­ació. Merkel va ordir llavors acords bilaterals ad hoc –un amb Espanya– per apaivagar la CSU.

La segona gran topada va tenir lloc al setembre, quan Seehofer es resistia a destituir el cap dels serveis secrets, Hans-Georg Maassen, que havia posat en dubte que en les marxes i aldarulls de la ultradreta a Chemnitz hi hagués hagut assetjamen­t d’estrangers als carrers. L’SPD va exigir a Merkel el cessament de Maassen, i després d’una baralla de diversos dies, Seehofer va acabar cedint i el va destituir.

En realitat, la tensa pau actual obeeix, en bona part, al fet que la CSU va constatar en les eleccions bavareses que el discurs antiimmigr­ació no li havia funcionat, que Merkel té data de caducitat i que l’SPD, debilitat en els sondejos, sempre ha donat a entendre que la gran coalició la va pactar amb ella. En aquest pacte hi ha una clàusula de revisió a meitat de legislatur­a, que tocaria aquesta tardor, ja que es computa des de les eleccions.

Però els mateixos sondejos que indiquen descontent­ament amb la gran coalició recullen una altra dada crucial: un 52% dels alemanys estan satisfets o molt satisfets amb la tasca de Merkel, la mateixa puntuació que tenia el març del 2018. Amb aquest suport personal, i amb la sòlida reputació internacio­nal d’una dona que apuntala la imatge d’Alemanya al món, aquest Govern sembla destinat a aguantar.

Després dels problemes per la política d’asil i pel cessament del cap de l’espionatge, l’Executiu alemany vol resistir

 ?? PHILIPP GUELLAND / EFE ?? Pilar del Govern Només un 30% dels alemanys estan satisfets o molt satisfets amb la feina del Govern federal; en canvi, un 52% ho estan amb la gestió de la cancellera Merkel (a la foto, en un acte divendres a Munic)
PHILIPP GUELLAND / EFE Pilar del Govern Només un 30% dels alemanys estan satisfets o molt satisfets amb la feina del Govern federal; en canvi, un 52% ho estan amb la gestió de la cancellera Merkel (a la foto, en un acte divendres a Munic)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain