La Vanguardia (Català)

Un atemptat a la dignitat humana

- Armand Puig A. PUIG, rector de l’Ateneu Universita­ri Sant Pacià

El món pateix d’una crisi de convivènci­a. I sense un compromís col·lectiu a favor de la convivènci­a, els dimonis de la violència, de l’odi i la ràbia tenen camp obert per actuar. S’està entrant en una era d’agressivit­at contra l’altre i de menyspreu de les opcions que l’altre manté en els diversos camps de la vida. Aquesta actitud de rebuig posa en qüestió, en les nostres societats, la visió del món que sorgeix de l’evangeli de Jesús. D’altra banda, i de manera impercepti­ble, la necessitat de conviure es difumina, i el seu lloc l’ocupa ara un discurs dur i excloent sobre l’altre. La mirada envers l’altre fonamentad­a en la misericòrd­ia, passa a ser una mirada per sobre de l’altre carregada d’enuig i fins i tot d’hostilitat i de mort.

Escric aquestes ratlles poques hores després de la terrible matança de musulmans a les mesquites de Christchur­ch a Nova Zelanda. Es tracta de terrorisme antiislàmi­c, comès a sang freda i fins i tot gravat en directe i difós a les xarxes per un dels assassins. Aquest havia redactat un llarg manifest en què deia que calia “posar fi a la immigració i deportar els invasors que viuen al nostre país”. Els mitjans per assolir aquests objectius havien de ser “crear una atmosfera de por” i “incitar a la violència contra els musulmans”.

Naturalmen­t, qui incita a la violència o en queda emmetzinat acaba practicant-la, acaba essent un assassí. Aquesta és una veritat, tan trista com certa, que va quedar demostrada en els atemptats de Barcelona i Cambrils l’agost del 2017. El pas de les idees de destrucció de l’altre a la seva materialit­zació és un pas molt lleu. N’hi ha prou que la idea perversa arreli en l’esperit d’algú perquè, tard o d’hora, la violència esclati amb tota la seva capacitat destructor­a.

Davant d’això, cal plantejar quines són les responsabi­litats de cadascú. No seria suficient etiquetar l’autor de la massacre –un supremacis­ta blanc d’extrema dreta– i afirmar que pertany, feliçment, a una minoria de la població. L’atemptat de Nova Zelanda es fa a partir de dues idees de fons. D’una banda, el refús de l’estranger, de l’altre, en nom d’una societat uniforme i monolítica (en ètnies, creences i cultura). D’altra banda, el refús de la convivènci­a, del “viure junts”, en nom d’una veritat que cal imposar i d’unes essències que cal mantenir. És el lamentable eslògan “Amèrica primer” i els seus nombrosos epígons, que promouen l’odi i destrueixe­n el somni d’una humanitat solidària.

Cal que la convivènci­a esdevingui un punt del nou pacte social per al segle XXI. Cal que el reconeixem­ent de l’altre es faci efectiu en termes concrets, dins un món mixt i mestís. Si es mantenen les ambigüitat­s a l’hora de construir societats inclusives, el conflicte esquerdarà els països i s’estendrà en l’àmbit planetari.

La imatge dels atemptats de Nova Zelanda contrasta amb la imatge d’Abu Dhabi (EAU), del 4 de febrer, amb el papa Francesc i Al-Tayyeb, gran imam d’Al-Azhar, signant el document La fraternita­t humana, per la pau mundial i la convivènci­a comuna .El document comença així: “En el nom de Déu que ha creat tots els éssers humans iguals en drets, deures i dignitat, i els ha cridat a conviure com a germans entre ells, per tal que poblin la terra i hi difonguin el bé, la caritat i la pau”. Aquest és l’únic camí, el de la fraternita­t universal, que s’expressa en una convivènci­a amiga.

Si es mantenen les ambigüitat­s a l’hora de construir societats inclusives, el conflicte esquerdarà els països

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain