La Vanguardia (Català)

Funeral amb taüts buits a Etiòpia per les víctimes de l’accident aeri

- ADDIS ABEBA

Milers de persones van acompanyar ahir en el dol els familiars de les víctimes de l’accident de l’avió Boeing 737 Max 8 d’Ethiopian Airlines, que van desfilar pels carrers de la capital acompanyan­t 17 taüts buits coberts amb la bandera nacional. El funeral va tenir lloc un dia després que les autoritats iniciessin el lliurament als familiars de bosses amb terra en lloc de les restes dels 157 morts de l’accident en vista de la impossibil­itat de la seva identifica­ció, procés que trigarà força.

Familiars dels morts van confirmar que els havien lliurat bosses amb un quilo de terra cremada obtinguda del lloc on va caure l’aparell. Molts familiars ja han visitat l’àrea rural on es va estavellar l’avió, als afores d’Addis Abeba. Les víctimes procedien de 35 països i incloïen molts treballado­rs humanitari­s camí de Nairobi, la capital de Kènia.

Les primeres dades obtingudes dels mesuradors de l’avió d’Ethiopian Airlines mostren una “clara similitud” amb l’accident d’un aparell del mateix model a Indonèsia a l’octubre, va declarar ahir el ministre de Transport etíop, Dagmawit Moges. El ministre va concretar que confien a publicar dades més precises d’aquí un mes. “La caixa negra està en bones condicions, cosa que ens permetrà obtenir gairebé totes les dades necessàrie­s”, va explicar a la premsa.

La similitud de l’accident amb el registrat per un aparell de la companyia indonèsia Lion Air ja havia estat apuntada per l’autoritat d’aviació dels Estats Units a partir de dades obtingudes per satèl·lit. Hi ha la sospita que fallades als sensors i al software poden haver contribuït als dos accidents, que han deixat 346 morts en menys de sis mesos.

En els dos casos, els aparells van experiment­ar canvis erràtics d’altitud, cosa que podria revelar que els pilots van lluitar pel control dels aparells. En els dos casos, els pilots van intentar tornar als aeroports d’on s’havien enlairat només uns minuts abans.

Mentrestan­t, la caixa negra és a París, a les instal·lacions de l’Oficina d’Investigac­ió i Anàlisi per a la Seguretat de l’Aviació Civil (BEA), que té una àmplia experiènci­a a analitzar aquests aparells. Experts de l’Administra­ció dels Estats Units i de la companyia fabricant, Boeing, participen en la investigac­ió. Els EUA i una trentena de països han decidit deixar a terra els Boeing 737 Max 8.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain