La Vanguardia (Català)

Rivera fitxa l’advocat de l’Estat apartat per l’1-O

El líder de Cs continua apostant pel procés com a leit motiv

- SILVIA HINOJOSA

Ahir Albert Rivera va donar un nou cop d’efecte en el seu intent per revitalitz­ar les candidatur­es de Ciutadans i va anunciar la incorporac­ió de l’advocat de l’Estat Edmundo Bal, que el Govern de Pedro Sánchez va apartar de la causa judicial de l’1-O per pèrdua de confiança. Bal anirà de número quatre per Madrid a les eleccions generals, al darrere del mateix Rivera, de l’exdirectiu de Coca-Cola Marcos de Quinto –anunciat dissabte– i de l’advocada i activista gitana Sara Giménez.

“Continuo pensant que ets un heroi”, va dir Rivera quan el va presentar, davant de centenars de simpatitza­nts, en un acte celebrat a la plaça Colón de Majadahond­a, a Madrid. Bal, que era cap de l’àrea penal de l’Advocacia de l’Estat, va ser rellevat al novembre per la ministra de Justícia. Defensava acusar per rebel·lió els líders independen­tistes, en la línia de la Fiscalia i tal com s’havia mantingut durant la fase d’instrucció, davant l’advocada general de l’Estat, Consuelo Castro, que va optar pels delictes de sedició i de malversaci­ó.

El procés sobiranist­a és un dels grans arguments de la campanya de Ciutadans. Durant la seva intervenci­ó d’ahir Rivera va criticar el president del Govern, Pedro Sánchez, per no “donar la cara” després de la manifestac­ió a Madrid en què els independen­tistes catalans van dir que Espanya “és una dictadura”. També va censurar el líder del Partit Popular, Pablo Casado, per la seva disposició a “pactar amb els nacionalis­tes” i va assenyalar que no es pot fer fora del Govern Pedro Sánchez perquè “vingui una altra vegada el PP”.

Segons Rivera, PP i PSOE insisteixe­n a parlar del passat. “El gran hit d’aquesta legislatur­a han estat els ossos de Franco i Casado amb la llei de l’avortament. No perdré ni un minut mirant al passat”, va assegurar.

A la presentaci­ó també va prendre la paraula Edmundo Bal, que va començar la seva intervenci­ó amb una crítica al Govern. Segons va dir, va ser apartat de la causa de l’1-O “tan sols per complir amb l’obligació d’una persona honrada”. I va afegir: “No es pot mentir als ciutadans espanyols. Per això em van cessar a mi. Volien que mentís i m’hi vaig negar. Jo no menteixo mai”.

També va explicar que just quan això va passar li va trucar Rivera i li va dir que era un heroi. “I vaig dir ‘No, absolutame­nt no’. No pot ser que anomenem heroi a qui simplement vol complir amb la seva obligació”, va subratllar. I va considerar que si ell és un “heroi” és perquè Espanya es troba “molt malament i molt baixa de valors”.

També va afirmar que se sent “còmode” en el projecte de Ciutadans, i va criticar que la política sembla una “guerra de bàndols” i fins i tot de “bandes”, en algunes ocasions, a causa de la “descortesi­a i la mala educació”.

Amb la incorporac­ió d’Edmundo Bal Rivera fa un pas més en la seva estratègia de fitxatges estrella i tanca una setmana que ha estat marcada per la polèmica arran de la designació de candidats des de la direcció, que no ha caigut bé en una part de les bases i ha provocat algunes dimissions, i per l’escàndol de les primàries a Castella i Lleó, sobre les quals el partit no ha ofert cap explicació.

A fi de frenar el malestar intern, i conscient de la crisi oberta a Ciutadans,

“Volien que mentís i m’hi vaig negar”, diu Edmundo Bal sobre el seu cessament

divendres Rivera va reunir els caps de llista al Congrés i a les eleccions autonòmiqu­es i els va demanar unitat. En una intervenci­ó de 24 minuts, el líder de la formació taronja va reiterar aquesta idea diverses vegades. “Aquest és un projecte que uneix”, “anirem de la mà”, “donant-nos la mà”, “aquest gran equip” o “el nostre objectiu com a equip” són algunes de les fórmules que va fer servir per expressar la necessitat que no hi hagi fissures, amb la perspectiv­a de dues cites electorals a l’horitzó immediat. Sobre els fitxatges de persones que no són del partit, va avisar: “Fins a l’últim moment continuem incorporan­t talent”. I va afegir: “Us proposo que ens donem la mà i continuem obrint les portes al talent”.

 ?? FERNANDO ALVARADO / EFE ?? Rivera i Bal durant l’acte de Ciutadans d’ahir a Majadahond­a
FERNANDO ALVARADO / EFE Rivera i Bal durant l’acte de Ciutadans d’ahir a Majadahond­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain