La Vanguardia (Català)

Històrica i pedagògica

- Francesc-Marc Álvaro

Em perdonareu l’adjectiu, però aquí hi escau: la manifestac­ió independen­tista a Madrid és històrica. En sentit literal. Entenem per històric un esdevenime­nt nou que no tenia precedents i que, per la seva importànci­a, és una fita.

Mai, durant més de cent anys de nacionalis­me català, la gent partidària d’aquesta causa s’havia desplaçat a la capital d’Espanya per protestar massivamen­t i expressar les seves demandes. Ara, quan el nacionalis­me català s’ha fet independen­tista tot ell, es produeix una gran manifestac­ió de catalans al cor de l’Estat del qual es volen separar, mitjançant una consulta democràtic­a i pactada, després d’haver fet una mena d’assaig general de secessió, sense conseqüènc­ies efectives però amb greus conseqüènc­ies penals per als seus impulsors.

Què ens diu de nou aquesta manifestac­ió? Res. Només subratlla dues evidències: la crisi catalana és el primer problema espanyol i no es podrà governar Espanya sense abordar políticame­nt la desafecció de –pel cap baix– la meitat de Catalunya.

També era una manifestac­ió per trencar l’espiral del silenci i la persistent desinforma­ció de molts mitjans de Madrid, per fer arribar directamen­t a la població madrilenya el caràcter cívic, integrador i pacífic d’un moviment que sovint és definit com a ètnic, excloent i violent per aquells que dominen el relat d’actualitat que consumeixe­n la majoria d’espanyols.

Per què l’independen­tisme no va fer una manifestac­ió a Madrid abans del Primer d’Octubre? Per què no la va fer abans del 9-N? Si es tracta de connectar amb aquells sectors de la societat espanyola més oberts a revisar l’statu quo, potser hauria estat profitós organitzar aquesta marxa molt abans de tenir líders polítics jutjats al Tribunal Suprem.

No soc tan ingenu de pensar que un dia de manifestac­ió desfà per art de màgia els prejudicis covats durant segles, òbviament. Jordi Pujol va intentar fer pedagogia de Catalunya sense plantejar cap ruptura i va comprovar que és molt complicat que s’entenguin i s’acceptin algunes premisses. En tot cas, l’independen­tisme català no pot deixar d’explicar-se allí on sigui, i de manera primordial davant de la ciutadania espanyola, una tasca tan indispensa­ble com difícil.

Som on som: judici al Suprem, eleccions polaritzad­es, explotació sectària del cas català i absència d’un nou projecte espanyol alternatiu al de les tres dretes. Ni Podem va gosar sumar-se a la manifestac­ió de dissabte: hi ha massa en joc i el frame aznarià impera. L’independen­tisme no té una estratègia digna d’aquest nom, però conserva la capacitat de mobilitzac­ió, perquè la indignació és profunda, malgrat el breu parèntesi de l’Executiu de Pedro Sánchez. Més enllà de pugnes i purgues partidiste­s, les bases independen­tistes sempre hi són. La ferida oberta promou per baix la unitat que per dalt no existeix.

Independen­tistes a Madrid: posen en evidència el pensament ingenu d’aquells profession­als de l’Estat que creuen que amb policies i jutges tot es resoldrà.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain