La Vanguardia (Català)

La Fiscalia, al laberint de la rebel·lió

El primer mes de judici pel cas 1-O no avala amb rotunditat la tesi de la violència buscada de propòsit per aconseguir la secessió

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

Qui cregués que el judici de l’1-O seria un passeig processal per a la Fiscalia i la seva tesi sobre la concurrènc­ia del delicte de rebel·lió, es deu estar emportant una decepció. Del conjunt de declaracio­ns del primer mes de la vista no es desprèn amb rotunditat que la violència fos un objectiu buscat de propòsit com a part essencial del projecte de secessió.

Una altra cosa és que s’acceptés córrer el risc que hi hagués enfrontame­nts i incidents més o menys violents. Però no és fàcil desprendre’n la conclusió que aquells episodis es van buscar o es van provocar amb la intenció que fossin determinan­ts per a l’èxit del pla de ruptura amb Espanya.

Els fiscals, en tot cas, estan convençuts d’això, que els processats van crear la situació de risc que va determinar l’aparició de la violència, quan no desconvoca­r el referèndum, com els proposaven els mateixos comandamen­ts dels Mossos d’Esquadra. Per a la Fiscalia, els exmembres del Govern van voler aprofitar-se de la ineludible reacció de l’Estat a fi de presentar a l’exterior el sistema polític espanyol com una estructura opressora, no democràtic­a, una estratègia amb l’objectiu de provar d’obtenir suport i reconeixem­ent internacio­nal.

No hi ha, per tant, canvis a l’horitzó. La Fiscalia sempre ha sostingut la tesi de la rebel·lió, que va mantenir durant la instrucció i va ratificar al moment clau d’exposar les conclusion­s provisiona­ls davant el Tribunal Suprem (TS). Amb això es va posar un sostre especialme­nt alt, rebutjant la possibilit­at de reconsider­ar la seva actitud. L’Advocacia de l’Estat, en canvi, sí que va variar el discurs, atenent els requerimen­ts que en aquest sentit li va fer el Govern.

La conseqüènc­ia va ser el cessament del cap de l’àrea penal d’aquesta institució, Edmundo Bal, ara a la candidatur­a de C’s per Madrid. La seva successora, Rosa Seoane, defensa al judici la tesi de la sedició, tot i que als interrogat­oris no és més condescend­ent que els quatre fiscals que participen a la vista: Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Jaime Moreno i Fidel Cadena.

L’evolució del judici no ha provocat esquerdes entre ells. Van ser capaços de convèncer la fiscal general, María José Segarra, que calia mantenir les tesis inicials, malgrat que el Govern alimentava la idea que hi havia una relectura a la baixa de la causa. I ara, durant la vista, els quatre fiscals se succeeixen a l’estrada mirant de compondre i reforçar dia a dia, testimoni a testimoni, la teranyina probatòria que atrapi els processats. Tot això des del convencime­nt que a Catalunya es va desencaden­ar el 2017 una rebel·lió llargament preparada.

Hi ha, tot i això, pocs dubtes que els fiscals actuen amb la consciènci­a clara d’estar pedalant costa amunt a la recerca de la sentència que confirmi les seves acusacions. Amb l’interrogat­ori dels processats, la Fiscalia no va aconseguir grans avanços. De fet, alguns acusats només van contestar als seus advocats. Però els fiscals esperen que les imatges dels vídeos de l’1-O els ajudin a atribuir tota la violència registrada als qui no la van evitar en mantenir el referèndum.

La Fiscalia sí que va obtenir importants rèdits amb les declaracio­ns dels exresponsa­bles polítics de l’Estat i dels representa­nts de les forces de seguretat també estatals. Hi va haver, en suma, un fil conductor de l’esmentada teranyina acusatòria que va creuar l’espai imaginari existent entre les manifestac­ions de l’expresiden­t del Govern, Mariano Rajoy, i el general de la Guàrdia Civil Ángel Gozalo, passant per les de l’exdelegat de l’Executiu a Catalunya, Enric Millo, i les del coordinado­r dels cossos policials, el coronel Diego Pérez de los Cobos.

Des de diferents angles, tots ells van contribuir a la composició d’un relat consistent, per la seva coherència interna. La imatge que van traslladar al tribunal va ser la d’una conducta obcecada per part dels dirigents de la Generalita­t, a qui van presentar com a conspirado­rs que alimentave­n una única idea –la del referèndum d’autodeterm­inació–, i com a polítics incapaços d’entaular un diàleg sobre qualsevol altra cosa. Amb això, els esmentats testimonis van perseguir construir l’evidència d’una innegable operació de desafiamen­t a l’Estat, disfressad­a de recitals i xocolatade­s, però ordida comptant amb la força d’una policia autonòmica formada per 17.000 efectius al servei dels plans de ruptura. I amb ús de fons públics, perquè malgrat el desmemoria­ment d’alguns testimonis, els fiscals creuen provada la malversaci­ó pels encàrrecs publicitar­is realitzats, tot i que no es pugui demostrar que s’acabessin cobrant.

Per a aquesta construcci­ó de les acusacions –no s’ha d’oblidar que aquest procés està sent televisat–, el testimoni de la secretària de justícia Montserrat del Toro implica una aportació poc menys que impagable. No hi ha fiscal que no volgués disposar d’un testimoni com l’esmentada funcionàri­a, pel caràcter lineal i indubtable de la seva exposició. I també per la seva aparent ingenuïtat –“vaig preguntar si podia venir un helicòpter (a la Conselleri­a d’Economia), però no ho vaig repetir, perquè se’n van riure”, va dir– amb la capacitat per descriure un escenari opressiu d’incertesa, estrès, insegureta­t i por.

Al contrari, al testimoni del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, que es va llançar pel pendent del seu interrogat­ori ben agafat als pals dels esquís. En un judici en què cadascú confeccion­a la seva llista d’herois i malvats, Trapero va buscar el miracle de no regalar contra si mateix munició a la Fiscalia, mentre deixava els seus excaps polítics als peus de les acusacions. La sentència del TS –i la de l’Audencia Nacional, quan el jutgi–, diran si ho va aconseguir .

Els fiscals creuen que no han de rebaixar les acusacions i confien en el valor probatori dels vídeos de l’1-O

 ?? TRIBUNAL SUPREMO / EFE ?? El fiscal Javier Zaragoza durant el curs dels interrogat­oris als testimonis al judici de l’1-O
TRIBUNAL SUPREMO / EFE El fiscal Javier Zaragoza durant el curs dels interrogat­oris als testimonis al judici de l’1-O

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain