La Vanguardia (Català)

Les noves Glòries

-

La reforma de la plaça de les Glòries és una de les obres civils de més abast realitzade­s per l’Ajuntament de Barcelona i que ha ocupat quatre alcaldes: Clos, Hereu, Trias i Colau. Després de molts retards i greus problemes –l’abril del 2017, l’Ajuntament va rescindir el contracte a les empreses concession­àries dels túnels ferroviari­s del subsol–, sembla que per fi s’entreveu la llum. A començamen­ts del mes que ve està prevista la posada en funcioname­nt de la primera fase de la reforma de la plaça, un macroespai verd de més de 20.000 metres quadrats, mentre que els túnels ferroviari­s tenen un nivell de realitzaci­ó del 45%, amb una inversió de 180 milions d’euros des del 2007.

La macrocruïl­la de Diagonal, Gran Via i Meridiana que l’enginyer Ildefons Cerdà va planejar com un gran centre neuràlgic, fa gairebé 160 anys, està a punt de convertir-se en realitat després d’ocupar aquell espai amb un gegantí i inhumà anell aeri de vies elevades –l’escalèxtri­c– que va convertir la plaça interior en una àrea fallida, depauperad­a i insegura que va caldre enderrocar finalment.

Anteriorme­nt, el 2007, l’Ajuntament havia arribat a un acord amb els veïns, “el compromís de les Glòries”, per convertir la plaça de gairebé 46.000 metres quadrats en una gran zona verda, equipament­s i espais al servei del barceloní, que d’aquí quinze dies començarà a ser realitat.

Però hi ha dues qüestions bàsiques que preocupen. La primera és la seguretat. La zona verda de la Canòpia Urbana és una àrea extensa que necessita vigilància, especialme­nt durant la nit. Encara que l’Ajuntament assegura que n’hi haurà de permanent, així com un sistema d’enllumenat potent, l’espai és tan gran que provoca temor al veïnat i cal resoldre-ho de manera adequada. La segona qüestió és l’anomenat “mercat de la misèria”. Nascut il·legalment amb la nova plaça, fa vint anys, es tracta d’un mercat de productes procedents de les deixalles i les escombrari­es, que es va situar al centre de l’anell i que s’ha anat desplaçant segons la pressió policial sobre una activitat que provoca molèsties al veïnat i als comerciant­s dels Encants. La pregunta és quin és el pla municipal per eliminar aquest mercat ambulant.

La transcendè­ncia urbana de les noves Glòries, amb el 22@ com a veí i motor cívic principal, així com la inversió realitzada, són prou importants perquè no quedi un cap per lligar al final de l’execució. Convé, per tant, que els regidors hi posin tota l’atenció.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain