La Vanguardia (Català)

Fouché i la primavera

- Antoni Puigverd

Hi ha, en l’aire, olors de moderació. Potser només un miratge: és sabut que, al desert, els assedegats arriben a veure, com si fossin reals, imatges d’aigua i palmeres que no són sinó exasperaci­ons del desig.

Certament: predominen en el dia a dia les mateixes pudors àcides i verinoses que hem viscut en els darrers anys. Baralles institucio­nals; la repel·lent brega preelector­al; el judici; la insensates­a ideològica que infecta els partits que, en altres temps, aspiraven a la centralita­t... L’eix dels extrems encara té molta força. L’espai convergent persisteix en la cursa rupturista i ha condemnat a l’ostracisme tots els seus polítics dialogants. ERC, que sempre ha tingut predilecci­ó per la flamarada patriòtica, no gosa trencar la lògica de blocs (Catalunya s’assembla cada dia més a un tronc marcat per una destral). Pel que fa al PP, tem la pressió de Vox i abandera un discurs en què la insensates­a extremista s’alia amb l’extravagàn­cia reaccionàr­ia (les declaracio­ns de Casado sobre els nens de les immigrants). El mateix podríem dir de Ciutadans, partit que, per comptes de moderarse per abraçar el votant centrista, es radicalitz­a tot expressant una barreja de por i fascinació per Vox.

Tanmateix, enmig d’aquest clima extremista, hi ha senyals objectius de canvi de cicle. L’independen­tisme està malferit perquè amb la falsa DUI, el 155 i el judici ha deixat de ser una veritat revelada per convertir-se en una ideologia fal·lible com les altres. El mateix li està passant a la dreta espanyola: la seva fragmentac­ió en tres és una condemna que respon a la corrupció generalitz­ada del PP. Tant el bloc independen­tista com el trident de la dreta espanyola mantenen la inèrcia als seus territoris respectius. Les forces lligades a aquests dos blocs encara són molt potents. Però han perdut la infal·libilitat, han exhibit obscenamen­t errors colossals, pèrdues molt òbvies. Ha quedat en evidència que tant la dreta espanyola com l’independen­tisme han perdut l’autoritat moral, fonament de l’hegemonia.

Això explica l’ascens del corrent socialdemò­crata, malgrat que a la resta d’Europa estigui demostrant un clar esgotament. El PSOE comença a encarnar una esperança: la del reformisme dialogant. La dreta tripartita i l’independen­tisme, perduda la infal·libilitat, exageren el seu radicalism­e. I això deixa un enorme espai abandonat al centre, on Pedro Sánchez pretén acampar. Hi ajuda el fet que Pablo Iglesias, Podem i les confluènci­es, enmig dels seus embolics interns, han abanderat des de la moció de censura una posició raonada i flexible que lliga ben poc amb els clixés veneçolans amb què se’ls havia classifica­t.

L’esquerra espanyola ha adoptat un perfil portuguès. Propugna el diàleg i no tira més llenya el foc de la que és imprescind­ible (o inevitable) en etapa preelector­al. Podria haver-hi una gran sorpresa, diuen els experts en demoscòpia. Hi ha, en el cor de la societat, un desig d’ordre, treball i distensió. La tensió encara ven molt, sí. Per això tants mitjans de comunicaci­ó l’afavoreixe­n. Però quan les enquestes pregunten sobre els conflictes vigents, els espanyols aposten per solucions toves. És una llàstima que tants líders convergent­s s’hagin deixat decapitar sense plantar cara, que els Ciutadans moderats encara no gosin qüestionar obertament Ribera i que els moderats del PP callin mentre Casado exhibeix els seus límits com si fossin genialitat­s. És una llàstima. Perquè ara és precisamen­t el moment dels traïdors; o si el mot fa mal als ulls: el moment dels precursors.

Ho explica Stefan Zweig a la formidable biografia de Fouché (Quaderns Crema). Tothom sap que aquest polític de la Revolució Francesa és l’exemple màxim del superviven­t polític. Educat al seminari, va fer-se revolucion­ari moderat i, després, jacobí fins a ordenar el metrallame­nt dels reialistes de Lió perquè la guillotina era massa lenta. De seguida, captant que la gent estava farta de sang, va fer un gir benigne, va sobreviure a Robespierr­e i es va retirar amb cautela. Va retornar quan els revolucion­aris, ja dolçament instal·lats, havien afavorit la circulació del diner. Laborant de corruptor, va tornar a les altures. Fent de ministre de la policia, va entendre que el poder és, per damunt de tot, informació. Immune a la vanitat, molt astut, treballado­r insomne, va sobreviure a Napoleó i finalment va lliurar França a la monarquia restaurada. Napoleó deia de Fouché a l’exili de Santa Elena: “Només els traïdors m’han ensenyat la veritat”.

Però, més enllà de la traïdoria (aspecte repugnant de la seva profession­alitat), hi ha una caracterís­tica de Fouché que explica el seu èxit: s’anticipa als canvis quan encara la majoria no els veu. I és valent: quan els seus encara no es resignen a la idea d’haver perdut el tren, un bon profession­al de la política ha de tenir el coratge de portarlos la contrària.

El temps de la moderació arribarà. Aquesta primavera o més tard, però arribarà. Espanya no pot suportar una tensió eterna; i una nació tan fràgil com la catalana no pot sobreviure a les destralade­s de la divisió.

Ara és precisamen­t el moment dels traïdors; o, si el mot fa mal als ulls, el moment dels precursors

 ?? HERITAGE IMAGES / GETTY ??
HERITAGE IMAGES / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain