La Vanguardia (Català)

De cigars i cementiris

- Josep F. Mària

Durant una estada a Palma em va caure a les mans l’assaig Els grans cementiris sota la lluna, obra que Georges Bernanos prologa en aquella ciutat l’any 1937, i que Hannah Arendt va considerar cabdal en la seva comprensió dels orígens del totalitari­sme.

Bernanos hi explica una anècdota que dona pistes sobre el management com a disciplina i com a pràctica. Un periodista acabava de visitar una fàbrica d’un empresari nord-americà i estava compartint una copa amb ell abans de marxar cap a l’estació. El periodista va comentar: “On dimonis posa vostè els obrers vells?... Cap dels que he vist no semblava tenir més de cinquanta anys”. L’altre va vacil·lar un moment, es va acabar la copa i li va contestar: “Agafi un cigar, anem a fer una volta pel cementiri mentre fem una calada” (Els grans cementiris sota la lluna, La Magrana. També hi ha versió castellana a Lumen).

Si identifiqu­em el periodista amb l’acadèmic del management, em sembla essencial que aquesta disciplina elabori teories en contacte amb les conductes dels actors reals –i no a partir de suposades conductes racionals–. En aquest sentit, certes teories postulen la conducta econòmica racional de consumidor­s o empresaris, quan en realitat els uns i els altres acaben actuant en funció de motivacion­s mig racionals, mig passionals.

Aquest realisme pot ajudar l’acadèmic del management a considerar i explicar els conflictes que es desenvolup­en a l’interior i a l’exterior de les empreses –i potser a no deixar-se temptar pels empresaris que procuraran amagar les conseqüènc­ies negatives de llur gestió–.

Pel que fa a l’empresari i el mànager, els cal ser prou honestos i intel·ligents per obrir les portes de l’empresa a acadèmics o altres stakeholde­rs crítics, a fi que els ajudin a entendre millor llur organitzac­ió: amb la complexita­t de conseqüènc­ies positives i negatives per als diferents stakeholde­rs. En aquest sentit, Edward Freeman considera fonamental que les empreses mantinguin diàlegs amb els seus stakeholde­rs més crítics: entre tots es poden identifica­r conflictes i trobar solucions acceptable­s que garanteixi­n la viabilitat a llarg termini de l’empresa. I Bernanos ens prevé de la temptació: el fum dels cigars amaga els cementiris.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain