La Vanguardia (Català)

La dificultat de ser monònim

Els consultors que es dediquen a captaires de vots matarien per tenir monònims al capdavant de les seves llistes electorals

- Màrius Serra

La mononímia és un fenomen relativame­nt poc estudiat. Un ésser monònim és un individu conegut per un nom únic, sense cap necessitat de llinatges com els que embelleixe­n els títols nobiliaris. Certament, reis i papes acostumen a tendir a la mononímia, però sovint devaluada per la tradició que els obliga a usar ordinals per distingir-se dels seus avantpassa­ts. Felip VI seria quasi monònim, però el número romà li impedeix ser-ho de manera plena. En canvi, el papa Francesc (Jorge Mario Bergoglio) va encetar una branca franciscan­a sense tradició papal i gaudeix de la mononímia, tot i que sovint precedida pel càrrec papal. Vaig descobrir el terme buscant el nom real de Stendhal (Henri-Marie Beyle). No sé on vaig trobar que, a banda de pseudònim, era monònim, i ja hi vam ser. No tots els pseudònims literaris són monònims. El de Caterina Albert, que signava Víctor Català, no ho era pas. Però Stendhal sí. O Azorín (José Martínez Ruiz). També Plató o Aristòtil, i una gran majoria d’autors grecollati­ns, com si l’antiguitat els deslliurés d’haver de traginar cognoms, renoms, llinatges o altres qualificat­ius onomàstics que al comú dels mortals ens serveixen per distingir-nos dels nostres conveïns. En l’era global, qui té un monònim té un tresor. Rosalía, per exemple, que acaba d’arribar i ja ha aconseguit fixar el seu nom sense interferèn­cies. O Björk, Shakira, Sting, Pelé, Cicciolina. N’hi ha molts, però l’economia del llenguatge es ressent molt de la massificac­ió informativ­a i no hi ha cap combinació de menys de set lletres de l’alfabet llatí que no estigui ja registrada com a domini d’internet.

Ara que ens enfrontem a diverses campanyes electorals, els consultors captaires de vots matarien per tenir monònims al capdavant de les seves llistes. A Espanya, els presidents de govern socialiste­s han estat sempre portadors de cognoms freqüents –González, Rodríguez, Sánchez– que els han empès a intervenir en les polítiques de comunicaci­ó. Felipe González Márquez es va acostar a la mononímia pel seu nom de pila. De Felipe en va sortir el felipisme i encara avui, quan deixa anar les seves filípiques, hi ha qui l’anomena només pel nom, com si fos un íntim. El cas de José Luis Rodríguez Zapatero és radicalmen­t diferent. Els seus assessors van voler transforma­r en marca el segon cognom, amb un cert èxit de públic i de crítica, però després van radicalitz­ar la reducció apostant per ZP i encara només pel monograma Z (amb el mític símbol del dit circumflex a la cella). Com era de preveure, tanta reducció va acabar amb la seva desaparici­ó de l’espai públic. Es van fondre tant el nom com la figura. El cas més recent és, també, el més curiós. Pedro Sánchez Pérez-Castejón té un segon cognom compost i un nom no prou singular, igual com els seus principals rivals electorals. El polític que ara s’acosta més a la mononímia és, sens dubte, Puigdemont.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain