La Vanguardia (Català)

Actriu perifèrica i a molta honra

CRISTINA CERVIÀ (1965-2019) Actriu i directora de teatre

- FERNANDO GARCÍA

Hi ha artistes a qui la passió pel que fan i el gaudi de la vida amb els seus importa més que l’ascens en la seva carrera per molt que el lluïment formi part integral de la seva activitat. Aquest semblava que era el cas de l’actriu i directora teatral catalana Cristina Cervià (Girona, 1965), que va optar per desenvolup­ar sobretot la seva feina a la seva terra fins i tot sabent que per ascendir més i de manera més ràpida s’hauria d’haver traslladat a una capital, fos la de Catalunya o la d’Espanya. Cervià era, no obstant això, molt coneguda, respectada i estimada al món dels escenaris i de la cultura, on la seva mort va causar ahir tristesa i, atesa la seva edat (53 anys), veritable commoció. La intèrpret va morir a causa d’un càncer que la mantenia apartada dels escenaris des de feia dos anys.

Cervià era llicenciad­a en Filologia Romànica i es va iniciar en la faràndula a la companyia El Talleret de Salt fa més de trenta anys. Tot i que va centrar la seva trajectòri­a al teatre, en la seva doble faceta d’intèrpret i directora, també va participar en sèries de televisió com Nit i dia (Mediapro-TV3) i La Riera (TV3); va impartir classes d’interpreta­ció, i va intervenir com a presentado­ra d’actes culturals.

En una entrevista publicada el 2007 a Exit després d’haver guanyat el premi de la Crítica Teatral de Barcelona pel seu treball a l’obra Lúcid, de l’argentí Rafael Spregelbur­d, Cervià va assegurar que no s’havia plantejat mai instal·lar-se en aquesta ciutat malgrat que s’hi havia estat un temps rebent classes de veu de l’especialis­ta Coralina Colom i Canillas a l’Institut del Teatre. Quan va desaparèix­er El Talleret, Cervià es va ressituar profession­alment a Girona per començar a treballar amb gent més jove que ella. I allà va continuar fins al final.

“Fa 20 anys que faig teatre, però si no passes per Barcelona no existeixes. No soc una cara visible i ningú no em coneix. En aquests dos decennis, he pujat a l’escenari gairebé cada dia i només he estat aturada sis mesos. Una cosa insòlita. I més, repeteixo, sense ser a Barcelona”, va afegir en l’entrevista citada.

Cervià va treballar amb personalit­ats com Adrià Puntí i va arribar a fundar una companyia teatral pròpia, Mentidera Teatre. El 2017 va estrenar al Festival Temporada Alta –com a directora– Els dies que vindran, construïda a partir dels personatge­s femenins de l’obra de Txékhov.

El seu currículum com a actriu és molt ampli, amb més d’una trentena de peces en les quals va interpreta­r personatge­s molt diversos. Les seves últimes actuacions van ser les que va protagonit­zar a La nit dels ganivets roents, de Ferran Joanmiquel, i L’home sense veu, de Clàudia Cedó, estrenada l’any 2016 al Temporada Alta.

L’encara consellera de Cultura de la Generalita­t de Catalunya, Laura Borràs, va voler lamentar ahir la mort de Cristina Cervià a través del seu compte de Twitter. En el missatge recordava la participac­ió de l’actriu, com a presentado­ra, en l’acte de clausura de l’any Fages de Climent. “Quina tristesa he sentit, perquè he entès la dimensió de l’abraçada i les paraules que em va dir, que seran les últimes. Descansa en pau, estimada”, va escriure Laura Borràs.

 ?? CRISTINACE­RVIA.CAT ??
CRISTINACE­RVIA.CAT

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain