La Vanguardia (Català)

Famosos que col·laboren amb oenagés per captar l’atenció pública

Les oenagés confien en la ‘diplomàcia de les celebritat­s’ per captar l’atenció pública i política

- BEGOÑA CORZO

Amb un únic retuit de Leonardo DiCaprio n’hi ha hagut prou perquè el president rus, Vladímir Putin, es decidís a demanar al seu Govern que solucionés les precàries condicions de cent balenes que té captives des de fa més d’un any i que pretenia vendre a la Xina. El clamor popular durava mesos, però Putin només ha mogut fitxa després de veure la repercussi­ó del tuit de l’actor: “Sisplau, firmeu aquesta petició i uniu-vos a mi en contra de la inhumana captura d’orques i belugues a Rússia”.

DiCaprio, que té la seva pròpia fundació, dedica gairebé el mateix temps a la seva carrera d’actor que a la lluita contra el canvi climàtic. Ha participat en projectes i documental­s per conscienci­ar del tema i fins i tot ha parlat davant l’Assemblea General de l’ONU. És un cas semblant al d’Angelina Jolie, molt abocada als refugiats. Com a ambaixador­a de bona voluntat de l’Acnur des del 2001, ha viatjat a llocs com Darfur, Sierra Leone, Tanzània o el Pakistan. La seva visita més recent, al Perú, on veneçolans li van referir el seu calvari després de deixar el seu país, va disgustar al president Nicolás Maduro, que la va qualificar d’“agent de la CIA”. També l’actor i director Ben Stiller col·labora amb l’Acnur i ha estat aquesta setmana als camps de refugiats sirians al Líban.

Són exemples del que es coneix com celebrity diplomacy (diplomàcia dels famosos). Agències de l’ONU com l’Unicef o l’Acnur i les oenagés més grans, com Amnistia Internacio­nal o Oxfam, tenen departamen­ts centrats a selecciona­r els millors perfils perquè difonguin les seves causes, com ara Millie Bobby Brown, l’actriu de Stranger

things que s’acaba de convertir, amb 14 anys, en l’ambaixador­a més jove de l’Unicef, o Emma Watson, que fa el mateix en defensa dels drets de les dones i que fa un mes es va reunir a l’Elisi amb Emmanuel Macron i diversos premis Nobel de la Pau.

Són fitxatges (sense cobrar, s’entén) que generen més atenció mediàtica cap a causes que si no passarien pràcticame­nt inadvertid­es. Amb ells es mobilitzen consciènci­es i s’aconseguei­xen donacions. Però hi ha un segon motiu per comptar amb celebritat­s com a aliats humanitari­s: donen accés a polítics influents, un accés que sense ells seria més complicat.

Un científic segur que sap més de medi ambient que no pas DiCaprio o que Javier Bardem, que col·labora amb Greenpeace per defensar l’Àrtic. I un expert en crisis humanitàri­es sap com combatre els estralls de la fam més bé que no pas Helen Mirren, ambaixador­a d’Oxfam. Però... els polítics prefereixe­n fotografia­rse amb les celebritat­s, i rere aquestes fotos pot ser que després se sentin obligats a actuar sobre qüestions que abans de la visita del famós no necessària­ment eren prioritàri­es a les seves agendes.

Un cas extrem d’aquesta política dels famosos és el de Kim Kardashian, que l’any passat va aconseguir en temps rècord, després d’una trobada amb el president Donald Trump, l’indult per a una dona que feia vint anys que estava empresonad­a per un delicte de drogues. A començamen­ts d’aquest any va aconseguir que alliberess­in una víctima de tràfic sexual condemnada a cadena perpètua per haver matat el seu agressor. Des d’aleshores, Kardashian ha mantingut diverses reunions a la Casa Blanca per canviar la legislació penitencià­ria dels EUA. Eludeix dir que l’estrella de la telerealit­at no ha cursat ni una sola assignatur­a de Dret.

També Richard Gere s’ha fet amb un bon nombre de mandataris de tot el món. En tot just tres anys, l’actor, representa­nt de la Fundació Rai per als sensesostr­e, s’ha reunit amb els alcaldes de Madrid i Sant Sebastià. El seu carisma és tan gran que immediatam­ent després de veure’s amb la vicepresid­enta del Consell valencià, Mònica Oltra, el seu Govern va cedir deu habitatges a persones sense llar. Gere també va visitar el Congrés a l’octubre i es va reunir amb el president Pedro Sánchez, que es va comprometr­e a incloure l’aporofòbia (odi als pobres) al Codi Penal.

Hi ha famosos que també tenen les seves pròpies oenagés, com ara

Les organitzac­ions tenen departamen­ts que seleccione­n els millors perfils per difondre les causes Millie Bobby Brown, actriu de ‘Stranger things’, té 14 anys i és l’ambaixador­a més jove de l’Unicef

Shakira, que a més de la seva Fundació Pies Descalzos, és ambaixador­a de bona voluntat de l’Unicef, o els actors Dani Rovira i la seva xicota, Clara Lago, que amb Ochotumbao impulsen projectes per millorar la vida dels més desfavorit­s, conservar el medi ambient i defensar els animals.

I hi ha fins i tot celebritat­s com Bono, que està tan compromès amb tantes causes i amb accés privilegia­t a tants poderosos que ja no se sap si la seva prioritat és l’activisme o ser el líder del grup musical U2.

 ??  ??
 ?? INSTAGRAM ?? Jon Kortajaren­a va recollir plàstics a la platja d’Ereaga per a Greenpeace
INSTAGRAM Jon Kortajaren­a va recollir plàstics a la platja d’Ereaga per a Greenpeace
 ?? STR / AFP ?? Angelina Jolie amb la premier de Bangla Desh, Sheij Hasina
STR / AFP Angelina Jolie amb la premier de Bangla Desh, Sheij Hasina
 ?? EL SEBASTIÁN MARISCAL / EFE ?? Pedro Sánchez i Richard Gere van parlar de pobresa
EL SEBASTIÁN MARISCAL / EFE Pedro Sánchez i Richard Gere van parlar de pobresa
 ??  ?? Emma Watson i Emmanuel Macron al febrer
Emma Watson i Emmanuel Macron al febrer
 ?? SAVE THE CHILDREN ?? Alejandro Sanz ajuda Save the Children
SAVE THE CHILDREN Alejandro Sanz ajuda Save the Children
 ??  ?? Leonardo DiCaprio a la cimera sobre el clima de París el 2015
Leonardo DiCaprio a la cimera sobre el clima de París el 2015
 ?? SP6 / GTRES ?? Bardem defensa l’Antàrtida
SP6 / GTRES Bardem defensa l’Antàrtida
 ??  ??
 ?? YOAN VALAT / EFE ??
YOAN VALAT / EFE
 ?? CHESNOT / GETTY ??
CHESNOT / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain