La Vanguardia (Català)

És hora de liderar la transforma­ció de la mobilitat

-

BARCELONA

Barcelona s’ha posicionat com un dels principals hubs d’innovació tecnològic­a al sud d’Europa. Els últims anys la ciutat ha acollit centres tecnològic­s de multinacio­nals com Amazon i Microsoft, alhora que start-ups locals com Glovo, TravelPerk o Typeform assoleixen èxit global. Tot i això, la ciutat encara està lluny de ser un lloc que fomenti la innovació en mobilitat. Mentre ja fa anys que altres ciutats fan proves de trameses amb drons,

car sharing, i més recentment vehicles autònoms, l’Ajuntament continua operant amb una captivitat extrema, prohibint les innovacion­s en mobilitat urbana. D’aquesta manera, no només s’alenteix la millora de la mobilitat, sinó que es perd l’oportunita­t de crear empreses líders en aquest àmbit.

SAN FRANCISCO

San Francisco es manté líder en innovació tecnològic­a, amb un 14% de la inversió de capital risc mundial. L’Ajuntament sap que l’èxit de la ciutat està lligat a fomentar l’experiment­ació, tot i que alhora entén que no es pot donar carta blanca a totes les innovacion­s, especialme­nt si afecten la seguretat o la feina. Per això, a San Francisco adapten la regulació ràpidament per assegurar que es facin constantme­nt pilots de noves tecnologie­s, en zones i circumstàn­cies controlade­s. Així, atreuen les empreses innovadore­s, però també es posicionen per crear lleis molt més coherents després d’haver analitzat els resultats de prop. Com a resultat, la ciutat ha estat innovadora en la legislació de car sharing o patinets elèctrics, entre d’altres.

‘TO DO’

L’Ajuntament ha de començar a fomentar l’experiment­ació en mobilitat, aprofitant la recent elecció de Barcelona com a capital de la mobilitat urbana per l’European Institute of Innovation and Technology. No es tracta de donar permisos laxos, sinó de treballar de manera propera amb empreses i co-crear. Es poden limitar els riscos sense frenar la innovació. Per exemple, és possible fer pilots de patinets elèctrics en zones de poc trànsit per protegir la seguretat viària, o decidir juntament amb les companyies com es faran complir les zones d’aparcament per evitar el desordre. Encara no s’ha consolidat una ciutat europea líder tecnològic­a de mobilitat, i convertir Barcelona en el hub europeu és una gran oportunita­t a què hauríem d’aspirar.

S’ESTÀ PERDENT L’OPORTUNITA­T DE CREAR EMPRESES LÍDERS EN MOBILITAT ÉS INNOVADORA EN LA LEGISLACIÓ DE ‘CAR SHARING’ O PATINETS ELÈCTRICS ES PODEN LIMITAR ELS RISCOS SENSE FRENAR LA INNOVACIÓ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain