La Vanguardia (Català)

Llibres ‘massa obscens’

La Biblioteca Britànica puja a internet els volums prohibits: 2.500 obres que no van veure la llum

- LARA GÓMEZ RUIZ

Des de temps ancestrals la incomodita­t s’ha traduït moltes vegades en censura. Són incomptabl­es les ocasions en què el poder ha retirat de la circulació llibres que molestaven, ja fos perquè encoratjav­en un pensament que sortia de la norma o perquè s’extralimit­aven respecte a allò que la moral marcava en cada moment. Tot i això, per molt que es prohibissi­n determinat­s relats, són diverses les persones i les institucio­ns que van optar per guardar-los amb pany i clau fins que la societat evolucioné­s i comprengué­s el valor que en realitat tenien.

Al llarg dels segles i per la por que acabessin cremats, el Museu Britànic va fer de guardià de molts d’aquests volums. A més de guardar-los ben protegits de les mirades,

Per la por que acabessin cremats, el Museu Britànic els ha anat guardant a la col·lecció ‘Private case’ “Els historiado­rs podran accedir en línia a una col·lecció fascinant que parla de sexe i sexualitat”

els va ordenar per temàtiques, de manera que els que tenien un contingut eròtic –que eren la gran majoria– van entrar a formar part de la col·lecció Private case (Cas privat).

El 1973 aquestes obres (datades entre els segles XVII i XX) van ser transferid­es a la Biblioteca Britànica. Ha estat precisamen­t aquesta institució la que recentment n’ha anunciat la digitalitz­ació completa. Ni més ni menys que 2.500 obres, que en pocs dies ja han trobat a internet la seva zona de confort. Així, els més curiosos descobrira­n que la ficció eròtica gai existeix des de fa temps amb llibres com Teleny o el reverso de la medalla, d’Oscar Wilde. També podran llegir el diari d’un cavaller de l’Anglaterra victoriana que va recopilar les seves gestes sexuals i en va extreure els seus peculiars consells.

La sèrie de llibres publicada el 1740 The Merryland, que descriu la dona com “una terra que ha de ser llaurada”, també es troba a la col·lecció. És una definició que s’ha de contextual­itzar en el moment que va ser escrita. Però si un volum crida especialme­nt l’atenció, aquest no és cap altre que Fanny Hill: Memòries d’una dona galant (1748). Escrita per John Cleland mentre era a la presó, està considerad­a la primera novel·la pornogràfi­ca escrita en llengua anglesa.

A més d’interessan­ts lectures literàries, la Biblioteca Britànica també ha digitalitz­at Harris’s Lists of Covent-Garden Ladies, una mena de pàgines grogues de les treballado­res sexuals que exercien a Londres i que es va actualitza­r anualment entre el 1757 i el 1795. Cada pàgina contenia una imatge de la prostituta en qüestió i una definició amb què es realçaven els seus atributs.

“La importànci­a d’aquests llibres sempre s’ha sabut, però les lleis d’obscenitat i el perill de robatori impedien que s’hi oferís el lliure accés. Part del material també va entrar a la col·lecció mitjançant el dipòsit legal (la Biblioteca Britànica té l’obligació de conservar tot el material que es publica legalment)”, explica a La Vanguardia Maddy Smith, comissària de col·leccions de patrimoni imprès de l’entitat.

Però, per què ara? Smith explica que es tracta d’una qüestió de “practicita­t, conservaci­ó i llibertat”: “Volem protegir aquests llibres rars i fràgils de la decadència natural, els danys accidental­s i la mutilació. Els historiado­rs podran accedir a aquesta fascinant col·lecció que parla de sexe i sexualitat sense necessitat de tocar-los físicament, ja que el pas del temps ha fet efecte en molts d’ells. Els investigad­ors, però, ara podran trobar-ne substituts digitals d’alta qualitat”.

Expliquen des de la Biblioteca Britànica que al seu dia van arribar a compondre aquesta sèrie, considerad­a “immoral” a l’època, fins a 4.000 exemplars. No obstant això, tal com avançava la societat, “el concepte d’obscenitat variava, i per això molts d’aquests llibres s’alliberave­n i arribaven per fi a les bibliotequ­es. Avui diem orgullosos que ja circulen amb total llibertat per la xarxa”.

 ?? BRITISH LIBRARY ?? Una de les pàgines que ha digitalitz­at la Biblioteca Britànica
BRITISH LIBRARY Una de les pàgines que ha digitalitz­at la Biblioteca Britànica
 ?? BRITISH LIBRARY ?? Portada de John Cleland (1748)
BRITISH LIBRARY Portada de John Cleland (1748)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain