La Vanguardia (Català)

Itàlia celebra Leonardo

La Scuderie del Quirinal mostra la cara més tècnica del geni italià

- ANNA BUJ

El cinquè centenari de la mort de Leonardo Da Vinci ja s’està celebrant a Itàlia, un país que sempre l’ha utilitzat com un símbol nacional. Mentre continua la picabarall­a amb França per la gran mostra que obrirà el Louvre, que ha demanat totes les pintures de Da Vinci a museus italians, el país transalpí ha inaugurat aquesta setmana les seves pròpies celebracio­ns, entre les quals hi ha una mostra a la Scuderie del palau del Quirinal de Roma que vol explicar en un recorregut les dimensions més tecnològiq­ues i científiqu­es del florentí.

Els seus prototips per fer volar l’home, els projectes per dissenyar màquines per a la construcci­ó de les grans obres, l’estudi de l’art de la guerra o el redescobri­ment de l’art clàssic són alguns dels viatges que proposa Leonardo Da Vinci. La scienza prima della scienza a través de maquetes, dibuixos, artefactes originals o manuscrits. L’exposició, oberta fins al 30 de juny, inclou també deu dibuixos originals relatius al seu famós Còdex Atlàntic, un rar préstec de la Biblioteca Ambrosiana. “Ensenyem la seva cara més tecnològic­a i com a enginyer, però alhora l’exposició vol demostrar que l’home del Renaixemen­t era complet, des d’arquitectu­ra, pintura, enginyeria, art... Leonardo estava profundame­nt immers dins la cultura del seu temps: era un humanista”, valora el president de la Scuderie del palau del Quirinal, Mario De Simoni.

Després que la Galeria dels Uffizi a Florència ja inaugurés a la tardor una exposició sobre el Da Vinci científic molt ambiciosa, Itàlia ha donat oficialmen­t el tret de sortida al cinquè centenari amb la presentaci­ó a Roma de 78 grans esdevenime­nts. El ministre de Cultura, Alberto Bonisoli, en va destacar-ne tres mostres, la del Quirinal i dues més al Museu Reial de Torí i a la Galeria de l’Acadèmia de Venècia. Les iniciative­s s’allargaran fins a l’any que ve.

Tot això passa mentre Bonisoli va viatjar divendres a París per resoldre la crisi per la mostra del Louvre, que Itàlia considera inviable, a canvi d’una gran mostra sobre Rafael el 2020 a la Scuderie. A la presentaci­ó del cinquè centenari, el ministre de l’Interior, Matteo Salvini, es va atrevir a fer-ne broma: “Estem treballant amb l’ambaixador francès per recuperar la Mona Lisa, així la tindrem més a mà i serà més còmode per a tothom”, va assegurar.

 ??  ?? Divina proportion­e
Divina proportion­e

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain