La Vanguardia (Català)

Un campió a Sevilla

- Joan Josep Pallàs

El Barça cavalca cap a un nou títol de Lliga. L’equip de Valverde, arribats a març, exerceix com un grup campió. Ningú no és capaç de suportar el ritme dels blaugrana, amb una maquinària que millora amb el pas dels partits. Destaca la seva capacitat d’adaptació a diferents escenaris, una facultat que el fa indesxifra­ble. Guanya a tot arreu i amb diferents estils. El seu manual és ric en registres. És compacte i letal. I té Messi, un futbolista que guanya els cronistes per esgotament. Ahir els va oferir ser originals: un estadi rival va acabar corejant el seu nom. Una cosa mai vista.

Després de veure-ho sembla senzill, però no és mai fàcil jugar contra el Betis de Setién, un entrenador bielsista que sotmet els seus jugadors a una mobilitat contínua, i el rival, a una prova d’estrès ininterrom­puda. No hi ha passada còmoda quan hi ha el Betis al davant, perquè la seva pressió arriba a tots els racons: t’organitza emboscades de dos contra un a cada centímetre del terreny de joc. El seu dibuix no és nítid perquè els seus jugadors no paren quiets. La seva tàctica s’expressa a través d’un ritme altíssim i una norma sagrada: la pilota no es rifa per cap concepte. L’ideari és fabulós per a l’espectacle, però assumeix riscos. De vegades és difícil discernir entre la valentia i la temeritat. Quan les coses surten bé sorgeixen obres ressenyabl­es com el 3-4 de la primera volta al Camp Nou; quan no, la crítica apareix, oportunist­a i especialme­nt despietada. Ser singular està mal vist.

Passa que al Betis ahir a la nit el va venir a veure un Barça que se sent campió i actua com a tal. El de Valverde és un equip que ho mesura tot, també els riscos. Els seus objectius són més grans i transita en un altre nivell. Entre les seves virtuts hi ha la versatilit­at. De vegades aconseguei­x la possessió, i en d'altres, com al Villamarín, entén que el botí és en l’explotació dels espais. Si el teu oponent juga sense laterals i els qui ocupen els carrils, tant per atacar com per defensar, són

Messi guanya els cronistes per esgotament: ahir els va oferir ser originals

dos futboliste­s hiperofens­ius com Tello i Joaquín, és obvi que hi ha un camí per aventurar-s’hi. Ho va detectar Ter Stegen, amb passades llargues buscant la carrera de Jordi Alba; també Arthur, que es va encomanar de la bogeria bètica jugant de migcampist­a bellugadís auxiliant la sortida de pilota en zona de migcampist­a, als dos interiors i en punta de rombe ofensiu. Messi i Suárez, formidable­s, van acabar la feina.

El Barça, ple de confiança, disposa de jugadors compromeso­s, adaptables sense queixar-se al pla que toqui. Ahir es va quedar fora Coutinho, desallotja­t amb justícia per la seva actitud apàtica, en contraposi­ció amb la predisposi­ció d’Arturo Vidal, que, malgrat no dominar el llenguatge Barça, lluita per entendre’l. La confluènci­a dels dos Arturos (el brasiler i el xilè) és un èxit de Valverde. Ja n’hi hagut molts per no reconeixe-li la feina.

 ?? JOSE MANUEL VIDAL. / EFE ?? Vidal va ser titular i cada vegada entén més bé la seva funció
JOSE MANUEL VIDAL. / EFE Vidal va ser titular i cada vegada entén més bé la seva funció
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain